Εταιρείες

Καθαρισμός Οικοπέδου: Χρηστικές πληροφορίες από την ERGO

Χρηστικές πληροφορίες σχετικά με τη δήλωση καθαρισμού οικοπέδου, μέχρι της 15/7/2024, δίνει στους ασφαλισμένους της η ERGO, μέσω του blog της. Η ανάρτηση αυτή αναδεικνύει τη σημασία που έχει ο καθαρισμός των οικοπέδων για την προστασία της περιουσίας μας, την ασφάλεια του περιβάλλοντος και των συνανθρώπων μας. Την παραθέτουμε, καθώς κρίνουμε ότι είναι μια σημαντική κίνηση εταιρικής κοινωνικής ευθύνης από μέρους της ERGO, και πολύ χρήσιμη όχι μόνο για τους ασφαλισμένους της αλλά για όλους τους πολίτες.

Κίνηση υπευθυνότητας και φροντίδας: Δήλωση καθαρισμού οικοπέδου μέχρι 15/07/24

Τη θερινή περίοδο οι πυρκαγιές αποτελούν έναν υπαρκτό κίνδυνο και η πρόληψη έναντι αυτών γίνεται ακόμα πιο επιτακτική. Ο καθαρισμός του οικοπέδου μας αποτελεί μια ουσιαστική ενέργεια για την προστασία της περιουσίας μας, την ασφάλεια του περιβάλλοντος και των συνανθρώπων μας.

Στο πλαίσιο της πρόληψης, η καταχώρηση της δήλωσης καθαρισμού στο Μητρώο Τήρησης Μέτρων Προληπτικής Πυροπροστασίας Ιδιοκτησιών, είναι μία απαραίτητη διαδικασία και το ελάχιστο που μπορούμε να κάνουμε για να προστατευτούμε από την περίπτωση πυρκαγιάς.

Ποιοι είναι υπόχρεοι να υποβάλλουν τη δήλωση καθαρισμού;

Υποχρεωμένοι να υποβάλουν δήλωση καθαρισμού είναι οι ιδιοκτήτες, νομείς, επικαρπωτές, μισθωτές ή υπομισθωτές:

 • οικοπεδικών και λοιπών ακάλυπτων χώρων που βρίσκονται σε περιοχές εντός εγκεκριμένων ρυμοτομικών σχεδίων,
 • οικοπεδικών και λοιπών ακάλυπτων χώρων που βρίσκονται σε περιοχές εντός ορίων οικισμών χωρίς εγκεκριμένο ρυμοτομικό σχέδιο,
 • εκτάσεων που βρίσκονται εντός ακτίνας 100 μέτρων από τα όρια των παραπάνω, κατόπιν ενημέρωσης της αρμόδιας δασικής υπηρεσίας
 • εκτός σχεδίου γηπέδων με κτίσμα, για τις εκτάσεις που δεν υπάγονται στις διατάξεις της δασικής νομοθεσίας, σύμφωνα με τον δασικό χάρτη της περιοχής και κατόπιν ενημέρωσης της αρμόδιας δασικής υπηρεσίας.

Υπάρχουν εξαιρέσεις από την υποχρέωση υποβολής δήλωσης καθαρισμού;

Εξαιρούνται οι διαμορφωμένοι, συντηρημένοι κήποι, φυτεμένες επιφάνειες ακάλυπτων χώρων κτιρίων, πολυκατοικιών, κ.α. των παραπάνω περιοχών και εκτάσεων.

Ποιο είναι το χρονικό διάστημα κατά το οποίο οφείλουμε να προβούμε στον καθαρισμό;

Όσοι είμαστε υπόχρεοι πρέπει να προβαίνουμε σε καθαρισμό των ανωτέρω χώρων κατά το χρονικό διάστημα 1η μέχρι 30η Απριλίου κάθε έτους και να τους συντηρούμε κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου, δηλαδή από 1η Μαΐου έως 31 Οκτωβρίου κάθε έτους.

Τι προβλέπεται για τον καθαρισμό;

Ο απαιτούμενος καθαρισμός περιλαμβάνει τις ακόλουθες ενέργειες:

 • Υλοτομία και απομάκρυνση των ξερών και σπασμένων δέντρων και κλαδιών, καθώς και των κλαδιών που βρίσκονται σε άμεση επαφή με κτίσμα.
 • Απομάκρυνση της καύσιμης φυτικής ύλης που βρίσκεται στην επιφάνεια του εδάφους όπως το φυλλόστρωμα, τα ξερά χόρτα και τα ξερά κλαδιά.
 • Αποκλάδωση της βάσης της κόμης των δέντρων και αύξηση του ύψους έναρξής της από την επιφάνεια του εδάφους, ανάλογα με την ηλικία και το είδος του δέντρου.
 • Αραίωση της θαμνώδους βλάστησης ως προς την κάλυψη του εδάφους.
 • Απομάκρυνση τυχόν άλλων καυστών, αναφλέξιμων, εκρήξιμων ή εύφλεκτων υλικών, αντικειμένων και απορριμμάτων.
 • Ασφαλή συλλογή και μεταφορά όλων των υπολειμμάτων καθαρισμού.

Μέχρι πότε πρέπει να υποβάλλουμε τη δήλωση; Τι ισχύει ειδικά για το 2024;

Οι υπόχρεοι οφείλουμε να προβαίνουμε στην υποβολή της δήλωσης μέχρι και την 30η Απριλίου κάθε έτους μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας “Ακαθάριστα Οικόπεδα” στην ηλεκτρονική διεύθυνση akatharista.apps.gov.gr.

Ειδικά για το έτος 2024, έχει δοθεί παράταση στην προθεσμία μέχρι και την 15η Ιουλίου.

Ποια είναι η διαδικασία για την υποβολή της δήλωσης;

Η διαδικασία δήλωσης καθαρισμού είναι αρκετά απλή και μπορεί να ολοκληρωθεί πολύ εύκολα μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας akatharista.apps.gov.gr.

Τα βήματα είναι τα ακόλουθα:

 1. Είσοδος στην πλατφόρμα: Επισκεπτόμαστε την πλατφόρμα akatharista.apps.gov.gr και χρησιμοποιούμε τους προσωπικούς μας κωδικούς (Taxisnet) για να εισέλθουμε.
 2. Συμπλήρωση της φόρμας δήλωσης: Εισάγουμε αρχικά τα στοιχεία του οικοπέδου μας. Συμπληρώνουμε τον Κωδικό Αριθμό Εθνικού Κτηματολογίου (ΚΑΕΚ) του οικοπέδου. Σε περίπτωση που το οικόπεδό μας είναι σε περιοχή που το Κτηματολόγιο δεν βρίσκεται σε λειτουργία τότε δηλώνουμε συντεταγμένες. Κατόπιν, δηλώνουμε τις ενέργειες καθαρισμού που έχουμε πραγματοποιήσει για το οικόπεδο.
 3. Υποβολή της δήλωσης: Μετά τη συμπλήρωση της φόρμας, υποβάλουμε τη δήλωση για καταχώρηση, κατόπιν της οποίας θα εμφανιστεί οθόνη επιτυχούς υποβολής με τον κωδικό της δήλωσης.

Δεν χρειάζεται να κάνουμε κάποια άλλη ενέργεια, καθώς οι υπόλοιποι σχετικοί φορείς ,όπως ο δήμος, έχουν πρόσβαση στην εφαρμογή.

Κάθε κίνηση μετράει

Η δήλωση αυτή δεν είναι μόνο υποχρέωση, αλλά και ευθύνη κάθε ιδιοκτήτη για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, των συνανθρώπων του και της περιουσίας του. Μέσα από τη διαδικασία καθαρισμού και δήλωσης, συμβάλλουμε ενεργά στην πρόληψη και αντιμετώπιση των πυρκαγιών, διασφαλίζοντας την ασφάλεια όλων.

Είναι στο χέρι μας να έχουμε ένα καθαρό και ασφαλές οικόπεδο που δεν θα πυροδοτήσει φωτιά.

Η ERGO δίπλα σας

Για την προστασία της περιουσίας μας, η ERGO μας προσφέρει την ηρεμία που έχουμε ανάγκη με την ασφάλιση κατοικίας ERGO My Home, καθώς αποκτάμε πλήρη κάλυψη για τα φυσικά καθώς και τα καιρικά φαινόμενα και άλλες μικρές ή μεγάλες ζημιές. Προστατεύουμε εύκολα το σπίτι μας αλλά και το περιεχόμενό του.

Πηγή: https://blog.ergohellas.gr/declaration-of-land-clearing/


Ακολουθήστε την ασφαλιστική αγορά στο Google News

Εγγραφείτε στο NewsLetter μας