Editorial

Ιούλιος – Αύγουστος 2013: Οι ενδείξεις για το μέλλον υπήρχαν και υπάρχουν

Το 1993 είχε εκδοθεί στα Ελληνικά, από τις εκδόσεις ΓΑΛΑΙΟΣ, το βιβλίο «ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΣ εναντίον ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΥ». Συγγραφέας ο Michel Albert, πρόεδρος τότε της ασφαλιστικής εταιρείας Assurances Generales de France (AGF).
Στο βιβλίο αυτό, στο οποίο η «Α.Α.» είχε αναφερθεί, και μάλιστα αρκετές φορές, ο Albert σημείωνε:

«Ο κομμουνισμός κατέρρευσε κι ο καπιταλισμός θριαμβεύει πέρα για πέρα. Το μοντέλο που αντλεί τη δύναμή του απ’ τον ανταγωνισμό απαλλάχτηκε από κάθε ανταγωνιστή και παίρνει στα χέρια του την ηγεμονία. Από ‘δω και πέρα, το μέλλον μας παίζεται ανάμεσα σ’ αυτή τη νίκη και σ’ αυτόν τον κίνδυνο. Με ποιον τρόπο; Αυτό είναι το μεγάλο θέμα συζήτησης, όχι μόνο στην Ευρώπη, αλλά και στην Αμερική και την Ιαπωνία. Κι αύριο θα είναι και στις ανατολικές χώρες: Καπιταλισμός εναντίον καπιταλισμού.


Η συζήτηση αυτή φέρνει σε αντιπαράθεση δύο μοντέλα του καπιταλισμού: το “νέο-αμερικανικό” μοντέλο, που στηρίζεται στην ατομική επιτυχία, το χρηματιστηριακό κέρδος και την απόσπασή τους από την εξουσία του δημοσίου, και το “ρηνανικό” μοντέλο, που εφαρμόζεται στη Γερμανία, την Ελβετία, τις χώρες της Μπενελούξ, τη βόρεια Ευρώπη, αλλά με κάποια παραλλαγή και στην Ιαπωνία. Αυτό το μοντέλο δίνει αξία στη συλλογική επιτυχία, τη συναίνεση και τη μακροπρόθεσμη προοπτική.
Ανάμεσα σ’ αυτές τις δύο ανταγωνιστικές λογικές έχει αρχίσει ένας αδυσώπητος πόλεμος, μυστικός και υποκριτικός, όπως είναι και οι πόλεμοι των αιρέσεων της Εκκλησίας. Όλο μας το μέλλον εξαρτάται απ’ αυτόν: η εκπαίδευση των παιδιών μας, η ασφάλιση ασθένειας των γονιών μας, οι πολιτικές θέσεις που παίρνονται σε θέματα μετανάστευσης και, τέλος, οι μισθοί μας, η αποταμίευσή μας, οι φορολογικές μας δηλώσεις».


Στο παρόν τεύχος μας χαρακτηρίζουμε προφητικά τα λόγια ενός άλλου Γάλλου και πάλι Προέδρου ασφαλιστικής εταιρείας, της ΑΧΑ τώρα, του κ. Henri de Castries:
l Οι τεχνολογικές εξελίξεις είναι που μπορούν να αλλάξουν ολοκληρωτικά τα δεδομένα πάνω στα οποία βασίζουμε το στρατηγικό σχεδιασμό και τη διαχείριση κινδύνων και οι ασφαλιστικές εταιρείες πρέπει να προετοιμαστούν για βαθιές αλλαγές στα επόμενα τριάντα χρόνια.
l Ο ανταγωνισμός δεν είναι πλέον τόσο ξεκάθαρα αναγνωρίσιμος από ομοειδείς εταιρείες, όπως στο παρελθόν. Ζούμε σε μια εποχή που δύο άνθρωποι μέσα σε ένα μικρό γκαράζ μπορεί να είναι ο εχθρός. Ζούμε σε έναν κόσμο που χαρακτηρίζεται από την ασύμμετρη απειλή που δημιουργεί η δυνατότητα αλλαγής όλων των σταθερών, ανά πάσα στιγμή.


l Σήμερα, η Ιαπωνία και η Ν. Κορέα καταγράφουν σπουδαίες επιδόσεις ως οικονομίες, γιατί αξιοποιούν τις ηλικίες από 60 χρονών και πάνω. Έχει, επομένως, μεγάλη σημασία πώς μεγαλώνει και πώς γερνάει ο άνθρωπος. Η μεγαλύτερη μάχη μεταξύ των εταιρειών, στα επόμενα χρόνια, θα είναι αυτή της προσέλκυσης και αξιοποίησης νέων ταλέντων.

Ελπίζουμε, τώρα, κάποιοι Συνέλληνες, λόγω ανάγκης, να προσέξουν τα λεγόμενα του κ. de Castries.
Έστω και ένας αν τα λάβει υπόψη του, θα είμαστε υπερήφανοι.
Υπερήφανοι, όμως, για άλλους λόγους είμαστε, ούτως ή άλλως. Πασχίζουμε να προσφέρουμε στους αναγνώστες μας, τους οποίους σεβόμαστε απεριόριστα, κάτι παραπάνω από την εσωστρέφεια του κλάδου και των μετρίων, που διαμορφώνουν την εικόνα του.


Οι ασφαλιστές, παγκόσμια, δεν είναι ελίτ μόνο στην οικονομία. Είναι και στη σκέψη, και στη φιλοσοφία. πρέπει να είναι και στον τρόπο ζωής.

Εγγραφείτε στο NewsLetter μας