Διεθνή

Η τρίτη Δέσμη Μέτρων για την Κινητικότητα και οι Ασφαλιστές

Συγκεκριμένες ενέργειες όσον αφορά την πρόσβαση στα δεδομένα των οχημάτων ζητά η Insurance Europe, με αφορμή τη δημοσίευση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή της τρίτης Δέσμης Μέτρων για την κινητικότητα (mobility).

H τρίτη Δέσμη Μέτρων, με τον τίτλο «Η Ευρώπη σε κίνηση», δημοσιεύτηκε στις 17 Μαΐου, και έρχεται σε συνέχεια της πρώτης και δεύτερης που δημοσιεύτηκαν τον Μάιο και τον Νοέμβριο του 2017, αντίστοιχα.

Με την ολοκλήρωση των μέτρων αυτών (Τhird Mobility Package) στόχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι ο Ευρωπαίος πολίτης να μπορεί να κινηθεί ασφαλέστερα χρησιμοποιώντας οχήματα που είναι λιγότερο ρυπογόνα και εξοπλισμένα με τα πιο προηγμένα συστήματα ασφάλειας.

Η παραπάνω δέσμη μέτρων περιλαμβάνει τις ακόλουθες δημοσιεύσεις:

  • Ανακοίνωση μέτρων για την οδική ασφάλεια

Σε αυτή συμπεριλαμβάνονται οι νέοι στόχοι για τη μείωση κατά το ήμισυ των θανάτων αλλά και για πρώτη φορά των σοβαρών τραυματισμών από τροχαία συμβάντα μέχρι το 2030.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προέβη στην Ανακοίνωση αυτή καθώς, μολονότι ο αριθμός των θανάτων από τροχαία δυστυχήματα έχει μειωθεί κατά περισσότερο από το ήμισυ από το 2001, το 2017 έχασαν τη ζωή τους στους δρόμους της ΕΕ 25.300 άνθρωποι, ενώ 135.000 άλλοι τραυματίστηκαν σοβαρά.

Προτείνεται, επίσης, τα νέα οχήματα να είναι εξοπλισμένα με προηγμένα χαρακτηριστικά ασφαλείας όπως Αutomated Emergency Braking και η Intelligent Speed Assistance.

Επίσης, η Επιτροπή βοηθά στο συστηματικό εντοπισμό των επικίνδυνων τμημάτων του οδικού δικτύου. Σύμφωνα με το σχετικό Δελτίο Τύπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το θέμα αυτό, με αυτά τα δύο μέτρα θα μπορούσαν να σωθούν έως και 10.500 ζωές και να αποφευχθούν σχεδόν 60.000 τραυματισμοί κατά την περίοδο 2020-2030.

  • Ανακοίνωση για Αυτοματοποιημένη και Συνδεδεμένη Κινητικότητα

Στόχος της συγκεκριμένης ανακοίνωσης είναι η Ευρώπη να καταστεί ηγετική δύναμη παγκοσμίως στον τομέα των αυτοματοποιημένων και ασφαλών συστημάτων κινητικότητας.

Στο κείμενο της Ανακοίνωσης αναφέρεται το θέμα της πρόσβασης δεδομένων του οχήματος από παρόχους υπηρεσιών-τρίτα μέρη, χωρίς όμως να προβλέπονται συγκεκριμένα βήματα για τη διασφάλιση ίσων όρων ανταγωνισμού μεταξύ των παρόχων και χωρίς να διασφαλίζεται το δικαίωμα των καταναλωτών να αποφασίζουν οι ίδιοι σε ποιον πάροχο θα παρέχουν πρόσβαση των δεδομένων του οχήματός τους και για ποιο λόγο.

Όσον αφορά το θέμα της ευθύνης και της αυτοματοποιημένης κινητικότητας, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιβεβαιώνει ότι η Οδηγία 2009/103/ΕΚ σχετικά με την ασφάλιση της αστικής ευθύνης που προκύπτει από την κυκλοφορία των αυτοκινήτων οχημάτων (MID) είναι κατάλληλη για να ρυθμίσει το θέμα της ευθύνης έναντι τρίτων που θα προκύψει από την κυκλοφορία των αυτοματοποιημένων οχημάτων.

  • Νομοθετικές πρωτοβουλίες σχετικά με τα πρότυπα εκπομπών CO2 για τα φορτηγά.
  • Δύο νομοθετικές πρωτοβουλίες για την καθιέρωση ψηφιακού περιβάλλοντος για την ανταλλαγή πληροφοριών στις μεταφορές.
  • Νομοθετική πρωτοβουλία για τον εξορθολογισμό των διαδικασιών αδειοδότησης για έργα που εκτελούνται στο κεντρικό διευρωπαϊκό δίκτυο μεταφορών.

Το σχόλιο της Insurance Europe για την τρίτη δέσμη μέτρων

Ο κ. Nicolas Jeanmart, επικεφαλής του Επιτροπής Προσωπικών και Γενικών Ασφαλίσεων και Μακροοικονομίας της Insurance Europe, σχολίασε τη δημοσίευση της τρίτης δέσμης μέτρων ως εξής: «Η Insurance Europe χαιρετίζει την αναγνώριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ότι πρέπει να ληφθούν μέτρα, ώστε οι οδηγοί να μπορούν να απολαύσουν πλήρως τα οφέλη που προσφέρουν τα δεδομένα τους. Ωστόσο, είναι απογοητευτικό το γεγονός ότι η Επιτροπή δεν μπορεί να προτείνει σαφή επόμενα βήματα για τη διασφάλιση ισότιμων όρων ανταγωνισμού για τους παρόχους υπηρεσιών και για να εξασφαλίσει ότι οι καταναλωτές αποφασίζουν πραγματικά ποιος έχει πρόσβαση στα δεδομένα τους και για ποιο σκοπό. Όσον αφορά την ευθύνη και την αυτοματοποιημένη κινητικότητα, η Insurance Europe χαιρετίζει το γεγονός ότι η Επιτροπή επιβεβαίωσε ότι η οδηγία για την ασφάλιση αυτοκινήτων είναι κατάλληλη για τα αυτόνομα οχήματα».

Δείτε εδώ όλες τις δημοσιεύσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Εγγραφείτε στο NewsLetter μας