Η Swiss Re αναμένει αύξηση της ζήτησης για ασφάλιση το 2016/2017

205

Η έστω και μέτρια βελτίωση της οικονομίας θα αυξήσει τη ζήτηση για ασφάλιση 

 

Μια έστω και μέτρια ισχυρότερη παγκόσμια οικονομία θα μπορέσει να αυξήσει τη ζήτηση για ασφάλιση σε όλες τις περιοχές του κόσμου το επόμενο έτος, εκτιμά η Swiss Re, στην πρόσφατη δημοσίευσή της «Economic Research & Consulting», στην οποία περιλαμβάνεται η ετήσια επισκόπηση των εξελίξεων στην παγκόσμια οικονομία και την (αντ)ασφαλιστική αγορά το 2015, και μια πρώτη εκτίμηση σχετικά με τις προοπτικές για τα επόμενα δύο χρόνια.

Σύμφωνα με τη Swiss Re, η ανάπτυξη της παραγωγής ασφαλίστρων στις ασφαλίσεις κατά ζημιών επιβραδύνθηκε το 2015, τόσο στις προηγμένες όσο και τις αναδυόμενες αγορές. Στις προηγμένες χώρες, τα ασφάλιστρα μειώθηκαν κατά 1,7% από 2,0%, μετά τον πληθωρισμό, με μία επιβράδυνση στις δυτικοευρωπαϊκές αγορές, παρά τις μέτριες αυξήσεις των τιμών στη Γερμανία, τη Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο. Η ασθενέστερη ανάπτυξη στις αναδυόμενες αγορές οφείλεται κυρίως στην επιβράδυνση της οικονομικής δραστηριότητας στη Λατινική Αμερική και την Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη (ΚΑΕ). Από την άλλη, οι ασφαλίσεις ζωής παγκοσμίως εκτιμάται ότι αυξήθηκαν κατά 3,3% το τρέχον έτος, αύξηση πιο αργή από αυτή του 2014 (4,7%).

Η παγκόσμια οικονομία αναμένεται να ενισχυθεί ελάχιστα το 2016, κι αυτό εξαιτίας τριών κύριων παραγόντων: την επιβράδυνση της ανάπτυξης στην Κίνα, τις χαμηλότερες τιμές των εμπορευμάτων και την επικείμενη αύξηση των επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ. Παρ’ όλα αυτά, στις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ευρωζώνη και την Ιαπωνία αναμένεται να υπάρξει λίγο μεγαλύτερη ανάπτυξη το 2016. Ο ρυθμός ανάπτυξης στις αναδυόμενες αγορές θα αυξηθεί κατά περίπου 5%, βελτιωμένος σε σχέση με το 2014 (4%).

Η βελτίωση των οικονομικών προοπτικών θα στηρίξει τη ζήτηση για ασφάλιση ζημιών σε όλες τις περιοχές. Τα πρωτασφάλιστρα ζημιών παγκοσμίως προβλέπεται να αυξηθούν κατά 3,0% το 2016 και 3,2% το 2017, μετά από αύξηση 2,5% το 2015. Οι αναδυόμενες αγορές θα είναι οι κύριες κινητήριες δυνάμεις, με τις χώρες της ΚΑΕ να επιστρέφουν στην αύξηση ασφαλίστρων, και τις άλλες αναδυόμενες περιοχές να παρουσιάζουν σταδιακή βελτίωση της ανάπτυξης. Η ανάπτυξη στις προηγμένες αγορές αναμένεται να επιβραδυνθεί ελαφρώς λόγω των γενικά soft τιμών και της μέτριας βελτίωσης της οικονομικής ανάπτυξης.

Η μέτρια προοπτική οικονομικής ανάπτυξης παγκοσμίως είναι πιθανό να επηρεάσει, επίσης, και τους πρωτασφαλιστές ζωής. Πρόσθετες προκλήσεις, βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα, θα είναι τα επίμονα χαμηλά επιτόκια, η μεταβλητότητα στις χρηματοπιστωτικές αγορές και οι ρυθμιστικές αλλαγές. Στις προηγμένες αγορές, τα έσοδα από ασφάλιστρα προβλέπεται να αυξηθούν περίπου 2,5% το 2016 και το 2017, από περίπου 2% φέτος. Και εδώ, οι αναδυόμενες αγορές θα είναι η βασική κινητήρια δύναμη της ανάπτυξης, με τα ασφάλιστρα να αναμένεται να αυξηθούν κατά 10,7% τόσο το 2016 όσο και το 2017. Αυτό εν μέρει θα συμβεί λόγω της υιοθέτησης πιο πελατοκεντρικών επιχειρηματικών μοντέλων και της βελτίωσης της χρήσης των δεδομένων και των τεχνολογιών.

Προηγούμενο άρθροΤρομοκρατία στο διαδίκτυο: Μπορούν οι ασφαλιστές να υπολογίσουν τον κίνδυνο;
Επόμενο άρθρο68 ασφαλιστικοί ηγέτες δεσμεύονται για την κλιματική αλλαγή