Καθώς οι καταστροφές από τις πυρκαγιές της Αυστραλίας μεγαλώνουν, ο ασφαλιστικός κλάδος ζητά συντονισμένη δράση για τον μετριασμό των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής. Πυρκαγιές που βρίσκονται εκτός ελέγχου εδώ και μήνες, έχουν κάψει περιοχή μεγαλύτερη από το πενταπλάσιο του μεγέθους της Ουαλίας και οι ασφαλιστικές απαιτήσεις αναμένεται να ξεπεράσουν τα 700 εκατομμύρια δολάρια Αυστραλίας.

 

Με τους επιστήμονες να προβλέπουν ότι η κλιματική αλλαγή θα αυξήσει τη σοβαρότητα και τη συχνότητα τέτοιων καταστροφών, υπάρχουν ανησυχίες ότι τα ασφάλιστρα μπορεί να ανέβουν σε ύψος που δεν θα μπορούν να ανταποκριθούν εκείνοι που χρειάζονται περισσότερο την προστασία. Το ζήτημα είναι ιδιαίτερα έντονο στην Αυστραλία, όπου υπάρχουν ακραίες κλιματικές συνθήκες.

«Εάν πιστεύουμε σοβαρά ότι αντιμετωπίζουμε μια νέα πραγματικότητα, ασφαλώς τα ασφάλιστρα θα πρέπει να αυξηθούν», δήλωσε ο κ. Karl Mallon, Δ/νων Σύμβουλος της Climate Risk συμβουλευτικής για την κλιματική αλλαγή. Η προηγούμενη μοντελοποίηση υποδεικνύει ότι, αν δεν αναληφθεί δράση, η ασφάλιση μπορεί να καταστεί ανέφικτη έως το τέλος του αιώνα έως και για 1 στα 20 σπίτια της Αυστραλίας. «Η συζήτηση στο μέλλον θα είναι για το αν η ασφάλιση είναι προσιτή».

Βασικό στοιχείο αυτής της συζήτησης είναι τι πρέπει να γίνει για να καταστούν οι κοινότητες και οι υποδομές, όπως οι δρόμοι και τα ηλεκτρικά δίκτυα, πιο ανθεκτικά σε γεγονότα όπως καύσωνες, πλημμύρες και πυρκαγιές. Μια άλλη κρίσιμη ερώτηση είναι πού θα πρέπει να ζήσουν οι άνθρωποι.

«Παγκοσμίως, καθώς οι πόλεις μας μεγαλώνουν, μετακινούμαστε σε πιο επικίνδυνες περιοχές. Ο μετριασμός των καταστροφών είναι απολύτως καίριος», δήλωσε ο κ. Andrew Gissing, επικεφαλής κινδύνου και ανθεκτικότητας στο Risk Frontiers, πάροχο λύσεων για τη μοντελοποίηση καταστροφών. «Ξοδεύουμε πάρα πολλά για την ανακούφιση από τις καταστροφές και για την ανάκαμψη, όχι όμως αρκετά για τον μετριασμό τους».
Δεδομένου ότι αντιμετωπίζει κλιμάκωση των απαιτήσεων, ο ασφαλιστικός κλάδος της Αυστραλίας καθίσταται όλο και περισσότερο εξωστρεφής όσον αφορά τα αιτήματά του για μακροπρόθεσμη δράση.

«Κανένα ακίνητο δεν πρέπει να είναι μη ασφαλίσιμο», δήλωσε ο κ. Campbell Fuller, εκπρόσωπος του Συμβουλίου Ασφαλίσεων της Αυστραλίας, στο Bloomberg TV. «Αλλά αυτό απαιτεί από τις κυβερνήσεις να δράσουν τώρα για να βοηθήσουν στη μείωση των κινδύνων στις παρούσες συνθήκες, πόσο μάλλον με την κλιματική αλλαγή».

Η βιομηχανία θέλει να δει την κυβέρνηση να επενδύει σε μια σειρά από μόνιμα μέτρα, συμπεριλαμβανομένης της καλύτερης έρευνας για τις πυρκαγιές, της πρόληψης για τις πλημμύρες και της θωράκισης έναντι κυκλώνα.

«Δεν υπάρχει γρήγορη λύση για φέτος», δήλωσε ο κ. Fuller. «Έχουμε αστικές περιοχές που βρίσκονται σε παραδοσιακές ζώνες πυρκαγιάς. Έχουμε πολλές κοινότητες όπου οι οικοδομικοί κανονισμοί δεν συνάδουν με τη σύγχρονη αντίληψη για τις πυρκαγιές και κάθε ένα από αυτά τα ζητήματα θα πρέπει να αντιμετωπιστεί με ευρεία προοπτική από όλα τα επίπεδα διακυβέρνησης, με βοήθεια από την ασφαλιστική βιομηχανία και με τη συμβολή ακαδημαϊκών».

Οι απαιτήσεις για το τρέχον έτος αναμένεται να αυξηθούν «δραματικά», δήλωσε ο Fuller, σημειώνοντας ότι η πρόσβαση είναι ακόμα αδύνατη σε πολλές περιοχές.

Ακόμη και αν οι απώλειες από πυρκαγιές σχεδόν διπλασιαστούν, θα υπολείπονται του κόστους άλλων ακραίων καιρικών φαινομένων, όπως η χαλαζόπτωση του Σίδνεϋ το 2018.

Ενώ οι πυρκαγιές τείνουν να επηρεάζουν τις αγροτικές περιοχές, γεγονότα όπως οι κυκλώνες και οι πλημμύρες έπληξαν την καρδιά των πιο πυκνοκατοικημένων και πλούσιων παράκτιων πόλεων.

Για τις ίδιες τις ασφαλιστικές εταιρείες πάντως, για φέτος τουλάχιστον, η αντασφάλιση θα βοηθήσει να αντιμετωπίσουν το χτύπημα.

Η ανταπόκριση των ασφαλιστών της Αυστραλίας στις πυρκαγιές

Η κλιματική αλλαγή θα περιορίσει την πρόσβαση στην ασφάλιση;

Στις 7 Ιανουαρίου, αντιπροσωπεία της ασφαλιστικής βιομηχανίας συναντήθηκε με τον Ομοσπονδιακό ταμία κ. Josh Frydenberg και αξιωματούχους της Κοινοπολιτείας, για να τους ενημερώσει για την ανταπόκριση της ασφαλιστικής βιομηχανίας στην καταστροφή από τις πυρκαγιές.

Στη δήλωσή του, μετά την ενημερωτική συνάντηση, ο κ. Rob Whelan, CEO του Insurance Council of Australia, ανέφερε σχετικά:

«Η βιομηχανία εκπροσωπήθηκε από το Συμβούλιο Ασφαλίσεων και από ανώτερα στελέχη μεγάλων ασφαλιστικών, μεταξύ των οποίων IAG, Suncorp. QBE, Allianz, Zurich, Commonwealth Bank and Westpac.

Η συνάντηση διεξήχθη σε πνεύμα συνεργασίας και ήταν εξαιρετικά παραγωγική.

Το Συμβούλιο Ασφαλίσεων διαβεβαίωσε τον κ. Frydenberg ότι οι ασφαλιστικές εταιρείες αξιοποιούν όλους τους πόρους τους για να βοηθήσει τους πελάτες των τεσσάρων περιοχών που πλήττονται από καταστροφικές πυρκαγιές.
Θεωρεί θετικό σημάδι την κατανόηση των θεμάτων από τον Ταμία και εξέφρασε την ικανοποίησή του για την πρωτοβουλία δέσμευσης 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων της Κοινοπολιτείας για μέτρα ανάκαμψης.

Συζητήθηκαν τρόποι με τους οποίους τα χρήματα αυτά θα μπορούσαν να βοηθήσουν όλους τους ιδιοκτήτες και τις κοινότητες που επλήγησαν.

Οι ασφαλιστές επανέλαβαν ότι ασχολούνται με ευσυνειδησία και ευαισθησία με τους πελάτες τους, εξασφαλίζοντας ότι οι διαδικασίες για τη διεκδίκηση αποζημιώσεων γίνονται απρόσκοπτα κα με διαφάνεια.

Οι ασφαλιστικές παρέχουν διευκολύνσεις έκτακτης ανάγκης και οικονομική υποστήριξη σε εκατοντάδες οικογένειες. Οι ειδικοί σε θέματα αποκατάστασης καταστροφών και ζημιών δραστηριοποιούνται σε πολλές κοινότητες και συνεργάζονται απευθείας με τους πελάτες για να τους βοηθήσουν εν μέσω αυτής της τραυματικής περιόδου.

Από τον Σεπτέμβριο μέχρι τις 7 Ιανουαρίου, οι ασφαλιστές έχουν λάβει 8.985 απαιτήσεις, από την περιοχή της Νέας Νότιας Ουαλίας, της Βικτώρια, του Κουίνσλαντ και της Νότιας Αυστραλίας. Πολλές ακόμη απαιτήσεις αναμένεται να κατατεθούν τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες. Οι ασφαλιστικές ζημίες ανέρχονται σε 700 εκατομμύρια δολάρια Αυστραλίας.

Η τηλεφωνική γραμμή έκτακτης ανάγκης του Συμβουλίου Ασφαλειών χειρίστηκε περισσότερες από 1.000 κλήσεις το τελευταίο δεκαπενθήμερο και παρέχει καθοδήγηση στους πληγέντες ιδιοκτήτες και επιχειρηματίες».

Διαβάστε επίσης: Munich Re: $150 δις οι ζημιές από φυσικές καταστροφές το 2019, μόνο $52 δις οι ασφαλισμένες

Προηγούμενο άρθροΔημήτρης Αγαπίου: Η Allianz είναι ένα ασφαλές “λιμάνι” για τους πελάτες μας
Επόμενο άρθροCYBER with AIG