Διεθνή

Η Insurance Europe προτείνει λύση για το κενό προστασίας

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Insurance Europe, κ. Andreas Brandstetter, απαιτείται συντονισμένη δράση από τους φορείς χάραξης πολιτικής, τους ασφαλιστές και τους ίδιους τους πολίτες, για την αντιμετώπιση των σημαντικών κενών προστασίας που υπάρχουν στις κοινωνίες και τις οικονομίες σε όλο τον κόσμο.

Μιλώντας στο 12ο Διεθνές Ασφαλιστικό Συνέδριο (Πράγα, 2 Ιουνίου) ο κ. Brandstetter, Πρόεδρος και CEO του Ομίλου UNIQA, αναφέρθηκε στους τρεις βασικούς τομείς όπου παρατηρείται κενό προστασίας:

  • Στη συνταξιοδοτική πρόνοια

Σε όλον τον κόσμο οι κυβερνήσεις αντιμετωπίζουν μία τεράστια πρόκληση όσον αφορά την εξεύρεση κεφαλαίων για τους συνταξιούχους πολίτες, καθώς η αναλογία εργαζομένων προς συνταξιούχους μειώνεται στις περισσότερες χώρες. Αυτό, με τη σειρά του, επηρεάζει τα διανεμητικά συνταξιοδοτικά συστήματα.

  • Στην κάλυψη για φυσικές καταστροφές

Αν και η κατάσταση διαφέρει σημαντικά ανά τον κόσμο, το εύρος του κενού προστασίας από φυσικές καταστροφές είναι συχνά σοκαριστικό και μπορεί να είναι ιδιαίτερα έντονο στις αναδυόμενες οικονομίες. Η κλιματική αλλαγή θα εντείνει την πρόκληση.

  • Στην κάλυψη για κινδύνους κυβερνοχώρου

Οι συνεχιζόμενες επιθέσεις στον κυβερνοχώρο δείχνουν πόσο εκτεθειμένες είναι οι κοινωνίες και οι οικονομίες στους διαδικτυακούς εγκληματίες. Υπάρχει, επομένως, σαφής ανάγκη να αυξηθεί η ανθεκτικότητα στον κυβερνοχώρο.

Ο κ. Brandstetter δήλωσε ότι η περαιτέρω ανάπτυξη συνταξιοδοτικών συστημάτων πολλαπλών πυλώνων –στα οποία οι ασφαλιστές διαδραματίζουν βασικό ρόλο ως πάροχοι συντάξεων του δεύτερου και του τρίτου πυλώνα– θα μπορούσε να συμβάλει στο να γίνουν τα εθνικά συνταξιοδοτικά συστήματα πιο βιώσιμα. Ωστόσο, για να επιτευχθεί αυτό, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής πρέπει να κάνουν σαφές στους πολίτες ότι χρειάζεται να αποταμιεύουν περισσότερο για τη συνταξιοδότησή τους, και στη συνέχεια να τους ενθαρρύνουν να το κάνουν, παρέχοντάς τους φορολογικά κίνητρα, υπηρεσίες παρακολούθησης των συντάξεων ή αυτόματης εγγραφής.

Όσον αφορά τονκίνδυνο φυσικών καταστροφών, ο κ. Brandstetter δήλωσε ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής πρέπει να κάνουν ό,τι μπορούν για να περιορίσουν την κλιματική αλλαγή, η οποία ήδη αυξάνει σημαντικά τη συχνότητα και τη σοβαρότητα των φυσικών καταστροφών. Ταυτόχρονα, είναι ζωτικής σημασίας να ληφθούν επείγοντα μέτρα για την προσαρμογή των κοινωνιών σε ένα ήδη μεταβαλλόμενο κλίμα. Αν και η πρωταρχική ευθύνη γι’ αυτό ανήκει στις δημόσιες αρχές, οι ασφαλιστές μπορούν επίσης να βοηθήσουν σε αυτές τις προσπάθειες προσαρμογής μέσω των εκτεταμένων δυνατοτήτων τους για προηγμένη μοντελοποίηση και, όπου είναι δυνατόν, οι πολίτες θα πρέπει να λάβουν μέτρα για να καταστήσουν τα σπίτια τους πιο ανθεκτικά στις φυσικές καταστροφές.

Ο κ. Brandstetter δήλωσε ότι, αν και η ευαισθητοποίηση σχετικά με την ανάγκη προστασίας από τους κυβερνοκινδύνους αυξάνεται, τόσο οι επιχειρήσεις όσο και οι πολίτες πρέπει να κάνουν περισσότερα. Οι ασφαλιστές μπορούν επίσης να διαδραματίσουν κάποιο ρόλο, και μάλιστα όλο και περισσότεροι διαθέτουν σχετικά προϊόντα. Υπάρχουν, ωστόσο, εμπόδια: ειδικότερα, η έλλειψη διαθέσιμων δεδομένων για τη μοντελοποίηση και την τιμολόγηση των κινδύνων περιορίζει την ανάπτυξη της αγοράς. Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής μπορούν να το αντιμετωπίσουν αυτό επιτρέποντας στους ασφαλιστές την πρόσβαση σε δεδομένα που αφορούν περιστατικά στον κυβερνοχώρο σε συγκεντρωτική και ανώνυμη μορφή. Αυτό θα βοηθούσε τον ασφαλιστικές εταιρείες να αυξήσουν την ικανότητά τους για μοντελοποίηση και, επομένως, την προστασία που μπορούν να προσφέρουν.

Τέλος, ο κ. Brandstetter τόνισε την ανάγκη οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής να διασφαλίσουν ότι τα ρυθμιστικά πλαίσια είναι κατάλληλα για τον σκοπό τους και ότι οι κανόνες δεν λειτουργούν ως εμπόδιο στην προστασία που προσφέρουν οι ασφαλιστές ή στην ικανότητά τους να επενδύουν στην οικονομία. Επιπλέον, οι κανόνες δεν πρέπει να αποθαρρύνουν άσκοπα τους ασφαλιστές από τη χρήση εργαλείων όπως η τεχνητή νοημοσύνη και ο αυξημένος όγκος των διαθέσιμων δεδομένων, που μπορούν να συμβάλουν στην περαιτέρω μείωση των κενών προστασίας.


Ακολουθήστε την Ασφαλιστική Αγορά στο Google News

Εγγραφείτε στο NewsLetter μας