Editorial

Η εξαγορά της ΑΧΑ από την Generali είναι ο κύριος σεισμός ή ένας ισχυρός προ-σεισμός; (Editorial, Φεβρουάριος 2021)

Iσχυριζόμαστε ότι η Α.Α. είναι το περιοδικό που έχει άποψη. Ως εκ τούτου, οφείλουμε σε κάθε ευκαιρία να αποδεικνύουμε του λόγου το αληθές.

Η περίεργη αυτή χρονιά, του 2021, ξεκίνησε –ενώ εξελίσσεται με αισιόδοξες προοπτικές η δεινή παγκόσμια δοκιμασία της πανδημίας– με ένα γεγονός, εντός της ελληνικής ασφαλιστικής αγοράς, που ανατρέπει την καθεστηκυία τάξη των πραγμάτων.

Η Generali Hellas εξαγοράζει την AXA!
Είναι ο κύριος σεισμός του ελληνικού χώρου;
Ίσως όχι.

Μάλλον είναι ένας ισχυρός προ-σεισμός, που επιτρέπει να προετοιμαστούμε για τον κύριο, αγνώστου μεγέθους αλλά και του χρόνου που αυτός θα εκδηλωθεί.

Η ολοκλήρωση της εξαγοράς της ΑΧΑ από την Generali είναι η πρώτη και μοναδική εξαγορά που συμβαίνει στην ελληνική αγορά εν μέσω κορωνοϊού. Υπόκειται σε τυπικές ακόμα διαδικασίες, εντός και εκτός Ελλάδος, για να ολοκληρωθεί.

Το γεγονός και μόνο ότι η συμφωνία προβλέπει αυστηρές ρήτρες – κανόνες για το μεσοδιάστημα μέχρι την ολοκλήρωση της πράξης, σημαίνει ότι οι λεπτομέρειες θα καθορίσουν την τελική εκτίμηση.
Εκτίμηση που, τότε και μόνον τότε, θα είναι ολοκληρωμένη και ασφαλής για τις επιπτώσεις που θα επιφέρει γενικότερα στην αγορά και, ειδικότερα στην κοινωνία της νέας εταιρικής δύναμης που θα προκύψει.

Πληροφορίες μας θέλουν την Generali να είχε στη διάθεσή της, καθ’ ον χρόνο διαπραγματευόταν με την ΑΧΑ, και άλλες επιλογές.
Αυτό σημαίνει ότι στον ελληνικό χώρο ασφαλώς εξελίσσονται και άλλες διεργασίες προς την κατεύθυνση της αποχώρησης.

Οι μεγάλοι όμιλοι, ασφαλιστικές αλλά και Funds, λαμβάνουν πολύ σοβαρά υπόψη τους τα νέα δεδομένα που η πανδημία αναδεικνύει. Και όχι μόνον.

Πολύ σημαντικό ρόλο για τη δραστηριοποίηση στον ελληνικό χώρο παίζουν και οι γεωπολιτικές εξελίξεις. Με την ελληνοτουρκική κρίση, τις νέες ισορροπίες στη Μεσόγειο, τη νέα εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ έναντι των παραδοσιακών συμμάχων της, αλλά και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τα δεδομένα επενδυτικών αποφάσεων είναι ρευστά.

Η αισιόδοξη προοπτική επικεντρώνεται στο ότι η οικονομική ανάπτυξη της Ελλάδας δεν μπορεί να επέλθει πριν το τέλος του 2022. Η βαριά βιομηχανία της Ελλάδας, ο τουρισμός, καθορίζει την ύπαρξη ή όχι χαμηλού βαρομετρικού.


Ακολουθήστε την Ασφαλιστική Αγορά στο Google News

Εγγραφείτε στο NewsLetter μας