Άρθρα

Η έκπτωση στον ΕΝΦΙΑ ωφελεί άνισα τους ιδιοκτήτες ακινήτων

Μεστό νοήματος και σαφέστατο το σχόλιο του κ. Παναγιώτη Στρατή για την έκπτωση του ΕΝΦΙΑ, σε άρθρο του που δημοσιεύτηκε στο website της Καθημερινής:

Υπό τον τίτλο «Το “κενό” προστασίας έναντι των φυσικών καταστροφών», ο κ. Στρατής επισημαίνει, χαρακτηριστικά τα εξής:

«Η θεσμοθέτηση από την Πολιτεία το έτος 2023 (Ν.5045/2023 άρθρο 44) έκπτωσης 10% στον ετήσιο ΕΝΦΙΑ που αντιστοιχεί στην ασφαλιζόμενη κατοικία για συγκεκριμένους καταστροφικούς κινδύνους αρχικά δημιούργησε πολλές προσδοκίες για περιορισμό του “κενού προστασίας” των ιδιωτικών κατοικιών.

Όμως η πολύ χαμηλή έκπτωση του ΕΝΦΙΑ (από 15 έως 25€) σε σχέση με το απαιτούμενο ασφάλιστρο της κατοικίας για την συντριπτική πλειοψηφία των ιδιοκτητών κατοικιών δεν αφήνει αισιόδοξα μηνύματα για τον περιορισμό του “κενού προστασίας”.

Μάλιστα δεν έχει προσεχθεί όπως θα έπρεπε ότι η έκπτωση αυτή ευνοεί ιδιαίτερα τους κατόχους κατοικιών περιοχών με υψηλές τιμές ζώνης υπολογισμού του ΕΝΦΙΑ, των οποίων η έκπτωση 10% να προκύπτει μεγαλύτερη ακόμη και του συνόλου του ασφαλίστρου που αντιστοιχεί στην κατοικία των».

Οι αγαθές προθέσεις όσων εργάστηκαν για τη διεκδίκηση του μέτρου και την εφαρμογή του φυσικά δεν αμφισβητούνται, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν αξιολογείται και η αποτελεσματικότητά του.


Ακολουθήστε την ασφαλιστική αγορά στο Google News

Εγγραφείτε στο NewsLetter μας