Διαμεσολαβούντες

Η ΕΕΑΕ χαιρετά τη μείωση του ΕΝΦΙΑ στις ασφαλιζόμενες Οικοδομές

Η Ένωση Επαγγελματιών Ασφαλιστών Ελλάδος (ΕΕΑΕ) εξέδωσε δελτίο Τύπου, με αφορμή την κατάθεση προς ψήφιση στη Βουλή, του σχεδίου Νόμου για την «Ενίσχυση του εισοδήματος των μισθωτών, των νέων και της οικογένειας», το οποίο περιέχει το άρθρο 44 περί μείωσης του ΕΝΦΙΑ φυσικών προσώπων στις ασφαλιζόμενες οικοδομές.

Αναλυτικά το δελτίο Τύπου:

Με αφορμή τη σημερινή κατάθεση προς ψήφιση στη Βουλή, του σχεδίου Νόμου για την «Ενίσχυση του εισοδήματος των μισθωτών, των νέων και της οικογένειας», το οποίο περιέχει το άρθρο 44 περί μείωσης του ΕΝΦΙΑ φυσικών προσώπων στις ασφαλιζόμενες οικοδομές, θα θέλαμε να χαιρετίσουμε την κίνηση αυτή, την οποία η αγορά μας ζητούσε και  περίμενε  πολύ  καιρό, καθώς  εκτιμούμε ότι είναι προς τη σωστή κατεύθυνση.

Με την ευκαιρία αυτή επιθυμούμε να επισημάνουμε ορισμένα, κατά την κρίση μας, σημαντικά σημεία.

Θα θέλαμε η μείωση του ποσοστού που προτάθηκε, να ήταν πιο γενναιόδωρη και ελπίζουμε μελλοντικά με την εφαρμογή του μέτρου, αυτό να γίνει. Θα πρέπει όμως να υπάρχει συνέχεια τόσο για αυτό όσο και για άλλα μέτρα τόνωσης της ασφαλιστικής αγοράς και παραγωγής, ώστε να επέλθουν συνολικότερα αποτελέσματα.

Η Κλιματική αλλαγή που ήδη μας υποχρεώνει σήμερα δραματικά να αναλογιστούμε τις συνέπειές της, επιβάλλει να αντιμετωπιστεί η δυνατότητα της ασφάλισης υπό το πρίσμα της αναγκαίας σύμπραξης, μετριάζοντας το βάρος της κρατικής επιδοματικής πρακτικής.

Με δεδομένο ότι το συγκεκριμένο μέτρο θα εφαρμοστεί και θα λειτουργήσει από το 2024, θα έχουμε ικανό χρονικό διάστημα ώστε να δούμε αναλυτικότερα τους τρόπους εφαρμογής  του.  Προκύπτουν  αρκετά  τεχνικά,  γραφειοκρατικά και άλλα ζητήματα που πρέπει να μελετηθούν, ώστε όλα τα ασφαλισμένα ακίνητα , αλλά και όσα θα ασφαλιστούν με τις ισχύουσες προϋποθέσεις, να τύχουν του σχετικού ευεργετήματος, και να μην υπάρχουν αδικίες ή παραλείψεις.

Είναι σημαντικό να αποδοθεί η έκπτωση του ΕΝΦΙΑ στους πραγματικούς ιδιοκτήτες και σε ορθά ασφαλισμένα ακίνητα, που θα έχουν λάβει τον υπολογισμό της αξίας τους επί του κόστους κατασκευής και φυσικά όχι επί της αντικειμενικής ή άλλης αξίας, όπως πιθανόν προτείνεται από μη γνωρίζοντες τα της αγοράς μας.

Επιπλέον είναι σημαντικό να διασφαλιστεί ότι η παροχή έκπτωσης θα αφορά σε ακίνητα που θα παραμένουν ασφαλισμένα καθ όλο το έτος.

Η σωστή εφαρμογή του συγκεκριμένου, αλλά και άλλων παρόμοιων μέτρων, μόνο όφελος θα έχει για τους πολίτες και  την ασφαλιστική αγορά.

Το Δ.Σ. της Ε.Ε.Α.Ε.Ακολουθήστε την Ασφαλιστική Αγορά στο Google News

Εγγραφείτε στο NewsLetter μας