Η ΕΑΔΕ αντιδρά στη νέα αύξηση ασφαλιστικών εισφορών

283

Για περαιτέρω φτωχοποίηση του Κλάδου κάνει λόγο η ΕΑΔΕ σε δελτίο τύπου που εξέδωσε με αφορμή τις ανακοινώσεις του Υπουργείου και σχετική παράγραφο του Μνημονίου  που κάνουν λόγο  για υπολογισμό, από το 2018,  των ασφαλιστικών εισφορών επί του φορολογητέου εισοδήματος προσαυξημένου κατά το ύψος των ασφαλιστικών εισφορών που καταβλήθηκαν την προηγούμενη χρονιά.

Ειδικότερα η ΕΑΔΕ αναφέρει:

Οι δυσβάσταχτες ασφαλιστικές επιβαρύνσεις για τον Κλάδο μας φαίνεται ότι δεν ήταν αρκετές για την πλήρη εξαφάνισή μας και τώρα επιχειρείται  η τελική εξόντωση.

Σύμφωνα με όσα αναφέρονται σε Δελτίο Τύπου του Υπουργείου  αλλά και σε σχετική παράγραφο του Μνημονίου που παρουσιάστηκε από τα ΜΜΕ, οι ασφαλιστικές εισφορές, από το 2018, αντί να υπολογίζονται επί του φορολογητέου εισοδήματος των Ελεύθερων Επαγγελματιών ή των Επιτηδευματιών, θα υπολογίζονται επί του φορολογητέου εισοδήματος προσαυξημένου κατά το ύψος των ασφαλιστικών εισφορών που καταβλήθηκαν την προηγούμενη χρονιά.

Η αλλαγή του τρόπου υπολογισμού, που θεωρεί εισόδημα και όχι έξοδο τις καταβληθείσες εισφορές,  οδηγεί σε νέες  δημευτικές επιβαρύνσεις, οι οποίες θα αφορούν  πρωτίστως  όσους δηλώνουν χαμηλό φορολογητέο εισόδημα και άρα εκλήθησαν να πληρώσουν και τις χαμηλότερες εισφορές.

Η ΕΑΔΕ  πιστεύει ότι εάν η Κυβέρνηση προχωρήσει στην υιοθέτηση μιας τέτοιας νομοθετικής αλλαγής , θα οδηγήσει σε περαιτέρω φτωχοποίηση τον Κλάδο μας που δεν έχει  περιθώρια αντοχής.

Γ’ι αυτό καλεί όλα τα Σωματεία της Ασφαλιστικής Διαμεσολάβησης σε επαγρύπνηση και συμμετοχή  στις αποφάσεις που θα ληφθούν για τις κοινές ενέργειες  που θα ακολουθηθούν από τα Σωματεία και τις Ενώσεις Επιστημόνων και Ελευθέρων Επαγγελματιών  πέραν των προσφυγών στο ΣτΕ που έχουν ήδη κατατεθεί και εκδικάζονται τον επόμενο μήνα.

Το Δ.Σ. της ΕΑΔΕ

Προηγούμενο άρθροΟ Δημήτρης Σπανός στην ERGO
Επόμενο άρθροΤο Κατάρ μπαίνει δυναμικά στην Ελλάδα και στον κλάδο της ναυτασφάλισης