Διαμεσολαβούντες

Η Διαμεσολάβηση Αγωνίζεται και Προτείνει

Κατάμεστο ήταν το χωρητικότητας 600 θέσεων, Δημοτικό Θέατρο του Πειραιά, που φιλοξένησε το 3ο ραντεβού της Ασφαλιστικής Διαμεσολάβησης. Τετραπλάσιοι σχεδόν ήταν οι ασφαλιστικοί διαμεσολαβητές από όλη την Ελλάδα που παρακολούθησαν την εκδήλωση μέσω live streaming.

Φυσικά, αν και ο προσκεκλημένος Υφυπουργός, αρμόδιος για θέματα Κοινωνικών Ασφαλίσεων, κ. Αναστάσιος Πετρόπουλος, έλαμψε δια της απουσίας του, τα θέματα στα οποία επικεντρώθηκε η συνάντηση ήταν θέματα που απασχολούν και επηρεάζουν έμμεσα και άμεσα τους ασφαλιστικούς διαμεσολαβητές αλλά και την κοινωνία.

 

Καταρχάς, η Solvency II

Μπορεί η επίδρασή της να μην είναι τόσο άμεση όσο της οδηγίας IDD (περισσότερα γι’ αυτήν εδώ, αλλά και στο τεύχος της «ΑΑ» της 1ης Νοεμβρίου), ωστόσο, η εφαρμογή της Solvency II απαιτεί, μεταξύ άλλων, από τους ασφαλιστικούς διαμεσολαβητές, αναβάθμιση των πληροφοριακών τους συστημάτων, συνεχή εκπαίδευση και προσωπική και διά βίου μάθηση, προκειμένου να ανταποκριθούν στα νέα προϊόντα που θα υπάρξουν, αλλά και στην τεχνολογία που απαιτείται να χρησιμοποιούν. Απαιτεί, βεβαίως, και συνέργειες, γιατί το κόστος των παραπάνω είναι μεγάλο και σίγουρα δύσκολο να αναληφθεί μεμονωμένα.

 

Εκπαίδευση και επαναπιστοποίηση

Η εκπαίδευση και επαναπιστοποίηση των διαμεσολαβούντων είναι ένα ακόμα φλέγον θέμα. Η ανά 5ετία επανεκπαίδευση όχι μόνο τους βρίσκει σύμφωνους, αλλά τη θεωρούν και επιβεβλημένη, δεδομένων των ραγδαίων εξελίξεων που συντελούνται στην αγορά. Ωστόσο, για την επαναπιστοποίηση και τις υποχρεωτικές εξετάσεις οι ενστάσεις είναι έντονες. Προβληματισμός εκφράστηκε και για το αν πρέπει να αναλάβουν την επανεκπαίδευση οι εταιρείες. Άποψη των διαμεσολαβητών, όπως εκφράστηκε από τους κ.κ. Δ. Λύχρου και Δ. Γαβαλάκη, είναι ότι αυτή πρέπει να γίνεται από ανεξάρτητα εκπαιδευτικά κέντρα, όπως το ΕΙΑΣ. Οι εκπρόσωποι της διαμεσολάβησης θεωρούν αναγκαίο να γίνουν αλλαγές και βελτιώσεις στο σύστημα εκπαίδευσης-επανεκπαίδευσης- και πιστοποίησης, τις οποίες και πρόκειται να ζητήσουν από τη ΔΕΙΑ προκειμένου να προχωρήσει ομαλά η επανεκπαίδευση των διαμεσολαβητών.

 

Ιδιωτική ασφάλιση: Ταμπού και ανάγκη

Στο τελευταίο μέρος της εκδήλωσης, το οποίο αναφερόταν στις εξελίξεις στην ιδιωτική ασφάλιση, επιχειρήθηκε, αφενός, να καταρριφθεί η εντύπωση που θέλει την ιδιωτική ασφάλιση “ταμπού” και να αναδειχτεί το πόσο αναγκαία είναι στις παρούσες συνθήκες.

Βεβαίως, η συζήτηση περιστράφηκε γύρω από το φλέγον θέμα του συνταξιοδοτικού, ωστόσο, σε όλη τη διάρκεια της εκδήλωσης και από διάφορους ομιλητές τονίστηκε και ο ρόλος που μπορεί να παίξει η ιδιωτική ασφάλιση και σε άλλους τομείς, όπως η προστασία έναντι φυσικών καταστροφών.

Παρουσία των πρώην υπουργών, κ.κ. Αλέκου Παπαδόπουλου και Ανδρέα Ανδριανόπουλου, οι ασφαλιστές του τρίτου πάνελ, εκπροσωπούμενοι από τους κ.κ. Δημήτρη Μαζαράκη και Πάνο Δημητρίου, τόνισαν για άλλη μια φορά τη συμπληρωματικότητα της ιδιωτικής ασφάλισης –το ίδιο είχε κάνει νωρίτερα στον χαιρετισμό του και ο κ. Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου–, ενώ δεν παρέλειψαν, ως απόδειξη για τη δύναμη και δυναμική που έχει ο κλάδος, να αναφερθούν στο γεγονός ότι η ασφαλιστική αγορά μόνη της, διά των μετόχων της, σήκωσε το βάρος του PSI, χωρίς άλλη βοήθεια από πουθενά (βλ. τράπεζες). Σαφώς η εφαρμογή της Solvency II θα αλλάξει τον χάρτη της ασφαλιστικής αγοράς, αφού, όπως είπε ο κ. Δημητρίου, σε τρία χρόνια η κατάταξη των ασφαλιστικών εταιρειών θα είναι τελείως διαφορετική, αλλά οι εταιρείες μέσω των αυστηρών αναλογιστικών μεθόδων και υπολογισμών που χρησιμοποιούν είναι σε θέση να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους. Η τεχνογνωσία που διαθέτουν οι ασφαλιστικές εταιρείες μπορεί να φανεί χρήσιμη και να αξιοποιηθεί και από τον 2ο πυλώνα ασφάλισης, αυτόν των επαγγελματικών ταμείων.

Μπορούν σε αυτό το κομμάτι να παίξουν ρόλο και οι ασφαλιστικοί διαμεσολαβητές; Σαφή απάντηση επ’ αυτού δεν δόθηκε. Γενικότερα πάντως και δεδομένου ότι το κοινό, εντός και εκτός αιθούσης, δεν ήταν άσχετοι ή επιδερμικά ενασχολούμενοι με το θέμα, θα περιμέναμε από τους ομιλητές να εμβαθύνουν περαιτέρω και με πιο ξεκάθαρο λόγο να αναπτύξουν συγκεκριμένες προτάσεις και επιχειρήματα για τους λόγους που η ιδιωτική ασφάλιση δεν αποτελεί κίνδυνο για την κοινωνική ασφάλιση και πού και με ποιο τρόπο μπορεί να βοηθήσει το ασφαλιστικό σύστημα να ξεπεράσει τα αδιέξοδα. Ναι, οι πολιτικοί ταγοί είναι αρνητικοί, αλλά η ίδια αγορά αρθρώνει έναν πειστικό λόγο ως απάντηση;

 

Οι χαιρετισμοί

Στην εκδήλωση, που συνδιοργανώθηκε από τα Επαγγελματικά Επιμελητήρια Αθήνα, Θεσσαλονίκης και Πειραιά και την ΕΑΔΕ, απηύθυνε χαιρετισμό ο Δήμαρχος της πόλης, κ. Ι. Μώραλης, ο οποίος εκφράστηκε θετικά για την ιδιωτική ασφάλιση και τόνισε ότι ο κλάδος επιτελεί κοινωνικό λειτούργημα. Επίσης χαιρετισμό απηύθυνε και ο  πρόεδρος της ΕΑΕΕ, κ. Αλ. Σαρρηγεωργίου, τονίζοντας ότι ο κλάδος που απασχολεί 25 χιλιάδες άτομα, είναι η άμεση και αποτελεσματική λύση για να στηριχθεί το εξασθενημένο κοινωνικό σύστημα συντάξεων και υγείας. Αναφέρθηκε ακόμα στην ανάγκη να υπάρξει σωστό θεσμικό πλαίσιο και εποπτεία της λειτουργίας του ανταγωνισμού.

Χαιρετισμούς απηύθυναν, επίσης, ο Πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθήνας, κ. Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, ο Πρόεδρος του Ε.Ε. Θεσσαλονίκης, κ. Μιχάλης Ζορπίδης, ο Πρόεδρος του Ε.Ε. Πειραιά, κ. Γιώργος Μπενέτος, και ο Πρόεδρος της ΕΑΔΕ, κ. Γιώργος Καραβίας. Τέλος,δηλώσεις έκαναν οι κ.κ. Κυριάκος Μερελής και Κων/νος Μαρκουλιδάκης, μέλη του Ε.Ε.Θ. και του Ε.Ε.Π., αντίστοιχα.

 

Ξεχώρισαν

  • Η πρόταση του Προέδρου του ΕΕΑ, κ. Γιάννη Χατζηθεοδοσίου, να συνταχθεί και να υποβληθεί υπόμνημα στην ΤτΕ, με το οποίο θα ζητείται να απαγορευθεί η πώληση ασφαλιστικών προϊόντων από τις τράπεζες.
  • Η  πρόταση του Προέδρου του ΠΣΣΑΣ, κ. Δημήτρη Γαβαλάκη, να δημιουργήσουν οι ασφαλιστικοί διαμεσολαβητές το δικό τους Επαγγελματικό Ταμείο.

Εξίσου ενδιαφέρον είχαν και οιπολλές ερωτήσεις που διατυπώθηκαν από το κοινό μέσω του panel sensor. Οι περισσότερες επικεντρώθηκαν στην εκπαίδευση και την επαναπιστοποίηση, τις αθέμιτες πρακτικές των τραπεζών, τις συμβάσεις συνεργασίας, την απόδοση των προμηθειών, το φορολογικό καθεστώς των διαμεσολαβητών, τις εκπτώσεις στα ασφάλιστρα.

Αν και όπως δήλωσε ο Πρόεδρος του ΕΕΑ, όλες θα απαντηθούν, αν αυτό γινόταν άμεσα από τους παριστάμενους ομιλητές σίγουρα θα προσέδιδε άλλη διάσταση και ακόμα μεγαλύτερη επιτυχία στην ούτως ή άλλως επιτυχημένη  εκδήλωση. Τα ραντεβού της ασφαλιστικής διαμεσολάβησης δεν σταματούν εδώ, οπότε αναμένουμε του χρόνου ακόμα καλύτερα πράγματα…

 

Τα πάνελ της εκδήλωσης

  • Στο 1ο ΠΑΝΕΛ: «Solvency – Επιπτώσεις στους Aσφαλιστικούς Διαμεσολαβητές» συμμετείχαν οι κ.κ. Νάντια Σταυρογιάννη, Δ/νουσα Σύμβουλος DAS Hellas, Όλγα Νικολαΐδη, Γεν. Γραμματέας Π.Ο.Α.Δ., Παναγιώτης Λελεδάκης, Πρόεδρος Π.Σ.Α.Σ., Έλπη Καράμπαλη, Υποδ/ντρια KPMG, Δέσποινα Ξενάκη, Leader DΕLLOITTE. Συντονιστής: κ. Κωνσταντίνος Ουζούνης, Insurance World.
  • Στο 2ο ΠΑΝΕΛ: «Εκπαίδευση και Επαναπιστοποίηση Διαμεσολαβούντων» συμμετείχαν οι κ.κ. Μαργαρίτα Αντωνάκη, Γεν. Διευθύντρια Ε.Α.E.Ε., Δήμητρα Λύχρου, Πρόεδρος Ε.Ε.Α.Ε., Δημήτριος Γαβαλάκης, Πρόεδρος Π.Σ.Σ.Α.Σ., Νικόλαος Ζάχος, Δ/ντής Δικτύου Πωλήσεων ΝΕΟΣ ΠΟΣΕΙΔΩΝ, Βλάσσης Γαδ, Δ/νση Εκπαίδευσης EUROLIFE. Συντονιστής: κ. Ιωάννης Βερμισώ, Δημοσιογράφος “INSURANCE-EEA”
  • Στο 3ο ΠΑΝΕΛ: «Εξελίξεις στην Ασφαλιστική Αγορά: Ταμπού & Ανάγκη» συμμετείχαν οι κ.κ. Ανδρέας Ανδριανόπουλος, Πρώην Υπουργός, Αλέκος Παπαδόπουλος, Πρώην Υπουργός, κ. Παναγιώτης Δημητρίου, Δ/νων Σύμβουλος GENERALI, κ. Δημήτριος Μαζαράκης, Δ/νων Σύμβουλος METLIFE, κ. Γεώργιος Καραβίας, Πρόεδρος Ε.Α.Δ.Ε. και Σ.Ε.Μ.Α., κ. Αλέξανδρος Ραφαηλίδης, Πρόεδρος Π.Ο.Α.Δ., κα Eυγενία Τζώρτζη, Δημοσιογράφος “ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ”, κ. Στέφανος Κοτζαμάνης, Δημοσιογράφος “EURO2DAY”.
    Συντονιστές: οι κ.κ. Ιορδάνης Χασαπόπουλος, Δημοσιογράφος “MEGA” και Δημήτριος Ρουχωτάς, Σύμβουλος Έκδοσης “ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ ΑΓΟΡΑ”.

Η Ένωση Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών Ελλάδος πρέπει να είναι περήφανη, γιατί όντως επιτελεί έργο. Έργο που καθημερινά αξιώνεται και συσπειρώνει τον κλάδο. Έργο, κόσμιο και ουσιαστικό όπως αρμόζει στον Θεσμό της Ασφάλισης και τους θεράποντές του.

 

 

 

 

Εγγραφείτε στο NewsLetter μας