Η ασφαλιστική αγορά της Κύπρου

436

€1,7 εκατ. την ημέρα καταβάλλουν στους ασφαλισμένους τους οι ασφαλιστικές στην Κύπρο

«Σε πραγματικό στυλοβάτη της οικονομίας και κοινωνίας αποδεικνύεται η ασφαλιστική βιομηχανία, η οποία τα τελευταία τρία χρόνια κατέβαλε στους ασφαλιζόμενους, υπό μορφή αποζημιώσεων και ωφελημάτων, το ποσό των €2 δισ., ενώ μόνο για το 2013 το ποσό αυτό ανήλθε στα €620 εκατ., δηλαδή €1,7 εκατ. την ημέρα»!

Αυτό ανάφερε, μεταξύ άλλων, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Ασφαλιστικών Εταιρειών Κύπρου (ΣΑΕΚ) κ. Πόλυς Μιχαηλίδης, μιλώντας από το επίσημο βήμα της ετήσιας γενικής συνέλευσης του Συνδέσμου που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 21 Ιανουαρίου 2015.

Αναφερόμενος στη συνεισφορά της ασφαλιστικής βιομηχανίας στην οικονομία και στην κοινωνία, ο κ. Μιχαηλίδης τόνισε ότι οι ασφαλιστικές εταιρείες, παρά το δυσμενές οικονομικό περιβάλλον, συνέχισαν να εκπληρώνουν στο ακέραιο τις δεσμεύσεις τους προς τους ασφαλιζόμενους, αναδεικνύοντας με τον τρόπο αυτό τη διαχρονική αξιοπιστία τους.

Όπως είπε, είτε πρόκειται για καταβολή αποζημιώσεων, είτε για καταβολή ωφελημάτων από εξαργύρωση συμβολαίων, οι ασφαλιστικές εταιρείες ανταποκρίθηκαν πλήρως στις απαιτήσεις των πελατών τους.

Παράλληλα, ο κ. Μιχαηλίδης διευκρίνισε ότι η συνεισφορά της ασφαλιστικής βιομηχανίας δεν εξαντλείται μόνο στην καταβολή αποζημιώσεων και ωφελημάτων, αλλά επεκτείνεται και στο ότι ο κλάδος διατηρεί άνω των 4.000 ποιοτικών θέσεων εργασίας, συνεισφέρει σημαντικά φορολογικά έσοδα στο κράτος, διαχειρίζεται επενδύσεις άνω των €2 δισ. και έχει μεγάλη συνεισφορά στα θέματα εταιρικής κοινωνικής ευθύνης.

Αναφερόμενος στις εξελίξεις του 2014, ο κ. Μιχαηλίδης είπε ότι η εικόνα του κλάδου παρουσιάζει μια μικρή, αλλά αισθητή βελτίωση που δικαιολογεί μια νότα αισιοδοξίας ότι εισερχόμαστε στο δρόμο της ανάκαμψης. Με βάση στοιχεία του ΣΑΕΚ, τους πρώτους 6 μήνες του 2014 διαπιστώνεται ότι η συρρίκνωση του Κλάδου Ζωής περιορίζεται στο -7,2%, έναντι -9,6% της αντίστοιχης περιόδου του 2013 και η τάση αυτή επιβεβαιώνεται και από τα αποτελέσματα του εννιαμήνου τα οποία περιορίζουν την μείωση στο 6,4%. Από την πλευρά του ο Γενικός Κλάδος στα εξαμηνιαία αποτελέσματα σημειώνει αύξηση κατά 1,6%, έναντι αρνητικού πρόσημου -5,6% της αντίστοιχης περιόδου του 2013. Η τάση βελτίωσης εξακολουθεί να παρουσιάζεται και στα αποτελέσματα εννεαμήνου, αν και δεν διατηρείται το θετικό πρόσημο.

Συνεχίζοντας ο κ. Μιχαηλίδης είπε ότι η ασφαλιστική βιομηχανία, παρά τις δυσκολίες, τα εμπόδια και τις μεγάλες προκλήσεις, θα συμβάλει αποφασιστικά στην προσπάθεια για ανάκαμψη της κυπριακής οικονομίας.

«Σήμερα, δύο χρόνια μετά την κορύφωση της κρίσης και παρά τα υφιστάμενα προβλήματα και τις προκλήσεις, μπορώ να δηλώσω συγκρατημένα αισιόδοξος για το μέλλον τόσο της ασφαλιστικής βιομηχανίας όσο και της οικονομίας μας», υπογράμμισε ο κ. Μιχαηλίδης.

Μιλώντας, για τις προκλήσεις που έχει ενώπιόν της η ασφαλιστική βιομηχανία, είπε ότι επιβάλλεται πάση θυσία η διατήρηση της αξιοπιστίας του κλάδου, και η συνέχιση των πολιτικών που διατηρούν τα υψηλά επαγγελματικά πρότυπα στον κλάδο, ενώ είναι ανάγκη να γίνει με επιτυχία η προσαρμογή της ασφαλιστικής αγοράς στην οδηγία “Solvency ΙΙ” που θα ενισχύσει ακόμα περισσότερο την αξιοπιστία των ασφαλιστικού τοπίου της χώρας, τόσο στην Κύπρο όσο και διεθνώς.

Αναπτύσσοντας τις θέσεις του Συνδέσμου για τις συντάξεις είπε ότι «αν δεν λάβουμε έγκαιρα και προληπτικά μέτρα διορθώνοντας τα κακώς κείμενα, θα καταλήξουμε να έχουμε ένα κράτος με φτωχούς συνταξιούχους σε λίγα χρόνια». Στόχος μας, είπε, πρέπει να είναι η βιωσιμότητα του συστήματος και η επάρκεια της σύνταξης. Για να γίνει αυτό, όμως, είπε επιβάλλεται να αλλάξουμε τις δομές και τις στρεβλώσεις του συνταξιοδοτικού συστήματος μας.

Αναφερόμενος στην άποψη του Συνδέσμου σχετικά με το Γενικό Σχέδιο Υγείας, τόνισε ότι «σεβόμαστε τη φιλοσοφία και τους στόχους του ΓεΣΥ, αλλά απορρίπτουμε τις προσεγγίσεις που επιδιώκουν να στερήσουν από τους πολίτες το δικαίωμα της επιλογής. Εκείνο που επιδιώκει ο Σύνδεσμος είναι να έχουν οι πολίτες ελεύθερα το δικαίωμα να επιλέγουν το γιατρό, το νοσηλευτήριο και τον ασφαλιστικό οργανισμό που επιθυμούν».

Καταλήγοντας ο κ. Μιχαηλίδης κάλεσε την κυπριακή Πολιτεία και τους συναρμόδιους φορείς να στηρίξουν έμπρακτα την ασφαλιστική βιομηχανία, ώστε με τη σειρά της να συμβάλει στην ανάκαμψη της οικονομίας που είναι το στοίχημα για όλους.

 

Νέο Διοικητικό Συμβούλιο στον ΣΑΕΚ

Κατά τη Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου Ασφαλιστικών Εταιρειών Κύπρου εξελέγη και το νέο Διοικητικό Συμβούλιο (φωτ.), το οποίο απαρτίζεται από τους ακόλουθους:

Πρόεδρος: Άρτεμις Παντελίδου

Αντιπρόεδρος Κλάδου Ζωής: Ανδρέας Κρητιώτης

Αντιπρόεδρος Κλάδου Γενικής Φύσεως: Ανδρέας Στυλιανού

Μέλη: Ευάγγελος Αναστασιάδης, Κωνσταντίνος Δεκατρής, Σωκράτης Δημητρίου, Φίλιος Ζαχαριάδης, Αντώνης Καρπασίτης, Μιχάλης Μιχαηλίδης, Πόλυς Μιχαηλίδης, Λούκας Μπένφιλντ, Μιχάλης Τυλλής, Σταύρος Φλωρίδης, Στέλιος Χριστοδούλου.

 

Προηγούμενο άρθροΕυρωπαϊκή Πίστη: Εξόφληση ασφαλιστηρίου σε πραγματικό χρόνο
Επόμενο άρθροΣΕΜΑ: Ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση 2015