Άρθρα

Η Ασφάλιση στον Κόσμο του Metaverse

Η Ασφάλιση στον Κόσμο του Metaverse

Απόψεις & Θέσεις Φοιτητών του ΠΑ.ΠΕΙ.
Τμήμα Στατιστικής & Ασφαλιστικής Επιστήμης

Η νέα ψηφιακή πραγματικότητα και η οικονομία του metaverse θα μπορούσαν να ενισχύσουν την αλυσίδα αξίας των ασφαλίσεων (insurance value chain). Νέοι κίνδυνοι από το metaverse και νέα αντίστοιχα ασφαλιστικά προϊόντα θα χρειαστούν, που εστιάζουν κυρίως στον τομέα της ασφάλισης ζημιών (non-life insurance field).

Η Ασφάλιση στον Κόσμο του Metaverse

Του Ιωάννη Χαραλάμπη, φοιτητή Α΄ εξαμήνου
Τμήμα Στατιστικής & Ασφαλιστικής Επιστήμης

Ο όρος “Metaverse”, αν και προήλθε το 1992 από το μυθιστόρημα επιστημονικής φαντασίας του Neal Stephenson με τίτλο “Snow Crash”, πλέον δεν φαίνεται ως ένα απλό σενάριο επιστημονικής φαντασίας. Η προσπάθεια για την “ενσάρκωση” και την εδραίωση του metaverse έγινε επίσημα από το Facebook και τη μετονομασία του σε Meta, με τον Mark Zuckerberg να λέει ξεκάθαρα πως το μέλλον των social media είναι στο metaverse, ενώ λίγο αργότερα ακολούθησε και η Microsoft με δικές της ανακοινώσεις.

Όσο και αν φαίνεται περίεργο, υπάρχουν ήδη εταιρείες που πουλούν avatars προσαρμοσμένα στον χρήστη, τα οποία μπορεί να αγοράσει για να εξερευνήσει με αυτά οποιοδήποτε metaverse. Η οικονομία του metaverse είναι ήδη μία υπαρκτή έννοια και δεν αναφερόμαστε μόνο στην αγοραπωλησία ψηφιακών αγαθών αλλά και στις υπηρεσίες. Σε ένα εμβυθιστικό περιβάλλον όπως είναι αυτό του metaverse, προκύπτουν ανάγκες για το avatar. ίσως κάποιος στυλίστας για την εμφάνισή του, ένας διακοσμητής για το σπίτι που αγοράστηκε στο metaverse. Ήδη, εταιρείες πωλούν branded ρούχα για avatars, ενώ οικόπεδα και σπίτια αγοράζονται έναντι εκατομμυρίων δολαρίων μέσω κρυπτονομισμάτων.

Το ευχάριστο και εξίσου σημαντικό γεγονός βρίσκεται στο ότι αυτή η νέα ψηφιακή πραγματικότητα και η ύπαρξη μιας τέτοιας οικονομίας του metaverse θα μπορούσε να ενισχύσει την αλυσίδα αξίας των ασφαλίσεων (insurance value chain) και να προσφέρει μια πληθώρα από νέες επιχειρηματικές ευκαιρίες σε όλους τους κλάδους της οικονομίας.

Το έργο των ασφαλιστικών εταιρειών στον κόσμο του metaverse, ωστόσο, δεν θα είναι το ίδιο εύκολο όπως στον φυσικό κόσμο. Νέοι κίνδυνοι από το metaverse και νέα αντίστοιχα ασφαλιστικά προϊόντα θα χρειαστούν, που εστιάζουν κυρίως στον τομέα της ασφάλισης ζημιών (non-life insurance field). Τα υπάρχοντα ασφαλιστικά προϊόντα καλύπτουν κυρίως ζημιές που προκαλούνται από φυσικά φαινόμενα που είναι δύσκολο να ελέγξει ο άνθρωπος, όπως για παράδειγμα τυφώνες, σεισμοί και ασθένειες. Από την άλλη μεριά, οι εικονικοί χώροι δημιουργούνται από τον άνθρωπο και έτσι φέρνουν μαζί τους τους ακόλουθους ανθρωπογενείς κινδύνους:

● Επιθέσεις στο metaverse από κακόβουλα λογισμικά προγράμματα και εξωτερικούς παράγοντες hacking

Είναι πλήρως κατανοητό ότι όσο εξερευνούμε τον ψηφιακό κόσμο, περιτριγυριζόμαστε από ένα μεγάλο πλήθος κινδύνων από τρίτα μέρη και κακόβουλα λογισμικά, τα οποία, αφενός, πλήττουν την οικονομική μας θέση και, αφετέρου, κάνουν αρκετά πιο δύσκολη την παρουσία μας στον κόσμο του metaverse. Για παράδειγμα, τα δεδομένα πελατών που διαχειρίζεται ένας πάροχος πλατφόρμας μπορεί να κλαπούν ή να χαθούν λόγω κάποιας κακόβουλης εισβολής, βλάπτοντας έτσι την οικονομική αξία του πελάτη στο metaverse. Ομοίως, η κακόβουλη χρήση avatars θα μπορούσε να οδηγήσει σε κινδύνους όπως παρενόχληση και βλάβη της φήμης (reputational damage).

● Αυθαίρετη παραβίαση των πνευματικών και πραγματικών δικαιωμάτων

Όπως όλοι γνωρίζουμε, τα NFTs έκαναν την εμφάνιση τους στην αγορά το 2021 και μονοπωλούσαν για πολύ καιρό στα trends, με αποτέλεσμα αυτή η αυξημένη δημοτικότητα των συναλλαγών NFT να εισχωρεί στην ψηφιακή τέχνη και τη μουσική, καθώς και σε αντικείμενα που υπάρχουν στον πραγματικό χώρο. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα η τεχνολογία NFT να καταγράφει δεδομένα ιστορικού συναλλαγών, συμπεριλαμβανομένων του αντικειμένου, των συναλλαγών και των ποσών συναλλαγών, καθώς και τα ίδια τα δεδομένα, σε μορφή blockchain. Ωστόσο, επειδή η νομική θέση αυτής της τεχνολογίας εξακολουθεί να είναι σε μεγάλο βαθμό ασαφής, έχουν προκύψει υποθέσεις δικαστικών διαφορών σε σχέση με παραβίαση δικαιωμάτων εμπορικού σήματος και πνευματικής ιδιοκτησίας (IP). Σε αυτά τα προβλήματα στοχεύει ο κλάδος των ασφαλίσεων, προκειμένου οι νομικές θέσεις για ζητήματα, όπως το επιτρεπτό των δραστηριοτήτων που διεξάγονται σε εικονικούς χώρους, που παραβιάζουν τα δικαιώματα του πραγματικού κόσμου, να επιλυθούν σταδιακά μέσω δικαστικών υποθέσεων και άλλων νομικών εξελίξεων.

● Αναπάντεχα γεγονότα που προκαλούν ζημίες και οδηγούν σε αποτυχία μιας πλατφόρμας ή ενός παρόχου υπηρεσιών να παρέχει την αναμενόμενη αξία στους πελάτες

Υπάρχει κίνδυνος να χαθούν avatar, δεδομένα NFT και άλλα στοιχεία που διαχειρίζεται ένας πάροχος πλατφόρμας ως αποτέλεσμα αποτυχίας που θα οδηγήσει σε διακοπή λειτουργίας διακομιστή. Επιπλέον, υπάρχει ο κίνδυνος οι εκδηλώσεις επί πληρωμή, που έχουν προγραμματιστεί να πραγματοποιηθούν σε εικονικό χώρο, να ακυρωθούν για τον ίδιο λόγο. Και στις δύο περιπτώσεις, η πλατφόρμα ή ο πάροχος υπηρεσιών αντιμετωπίζει τον κίνδυνο να χρειαστεί να αποζημιώσει τους πελάτες για οικονομικές ζημιές.

Καθώς η τεχνολογία metaverse συνεχίζει να κερδίζει δημοτικότητα και ο αριθμός των χρηστών metaverse αυξάνεται, πιστεύουμε ότι αυτοί οι κίνδυνοι θα γίνουν ακόμη πιο εμφανές ζήτημα. Θεωρητικά, οι ασφαλιστικές εταιρείες θα πρέπει να είναι σε θέση να αποκομίζουν κέρδος από αυτή την επιχειρηματική ευκαιρία, πουλώντας ασφαλιστικά προϊόντα που μετριάζουν αυτούς τους κινδύνους και καλύπτουν τις σχετικές ζημίες. Ωστόσο, καθώς η νομοθεσία σε πολλούς από αυτούς τους τομείς εξακολουθεί να αναπτύσσεται, οι ασφαλιστικές εταιρείες θα πρέπει να καθορίσουν ποιοι από αυτούς τους κινδύνους μπορούν να καλυφθούν επί του παρόντος και ποιοι όχι.

Πηγές

  • Neal Stephenson (1992): Snow Crash
  • Matthew Ball (2022): The Metaverse: And How it Will Revolutionize Everything
  • Evan McFarland (2021): Blockchain Wars: The Future of Big Tech Monopolies and the Blockchain Internet

Δείτε εδώ όλες τις προηγούμενες εργασίες.


Ακολουθήστε την ασφαλιστική αγορά στο Google News

Εγγραφείτε στο NewsLetter μας