Η ασφάλιση δεν αποτελεί υπηρεσία βάσει αμοιβής

441
VAT

Στο έγγραφο θέσης που δημοσίευσε η Insurance Europe στις 5 Οκτωβρίου, για την αναθεώρηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή της Οδηγίας για τον Φόρο Προστιθέμενης Αξίας (ΦΠΑ), υπογραμμίζει ότι η ασφάλιση δεν αποτελεί υπηρεσία βάσει αμοιβής.

Η Insurance Europe είχε καταθέσει και προηγουμένως τις θέσεις της σε σχετική διαβούλευση, όπου χαιρέτισε τον στόχο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να μεταρρυθμίσει τους κανόνες ΦΠΑ για τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες, προκειμένου να παρέχει σαφήνεια και νομική βεβαιότητα όσον αφορά το πεδίο εφαρμογής των απαλλαγών από τον ΦΠΑ (που ισχύουν για τους ασφαλιστές). Είχε επισημάνει, επίσης, πολλές πτυχές της οδηγίας που πρέπει να επικαιροποιηθούν.

Το τελευταίο έγγραφο θέσης της Insurance Europe επιδιώκει να διευκρινίσει ορισμένες βασικές πτυχές των συνεχιζόμενων συζητήσεων και επικεντρώνεται συγκεκριμένα στο γιατί τα ασφάλιστρα δεν μπορούν να κατηγοριοποιηθούν ως αμοιβή. Πράγματι, η φύση των ασφαλίστρων είναι εγγενώς διαφορετική από αυτήν της αμοιβής και, ως εκ τούτου, η ασφάλιση δεν μπορεί να θεωρηθεί ως υπηρεσία βάσει αμοιβής. Η αμοιβή είναι ένα σταθερό ποσό, συνήθως σε άμεση αναλογία με την υπηρεσία που λαμβάνει ένας συγκεκριμένος πελάτης, ενώ το ασφάλιστρο είναι μια ατομική συνεισφορά σε μια συλλογική δεξαμενή που επιτρέπει σε έναν ασφαλιστή να μπορεί να καλύψει τους κινδύνους για τους ασφαλισμένους.

Οι ασφαλιστές πραγματοποιούν περίπλοκους υπολογισμούς για την εκτίμηση των ασφαλίστρων, προκειμένου να μπορούν να καλύψουν τις πιθανές απαιτήσεις που θα προκύψουν από ένα ασφαλιστικό συμβόλαιο, με περιθώριο ασφαλείας για να διασφαλίσουν τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητά τους.

Είναι επομένως ζωτικής σημασίας, σύμφωνα με την Insurance Europe, κάθε νομοθετική πρωτοβουλία για την αναθεώρηση της Οδηγίας ΦΠΑ να λαμβάνει υπόψη τα μοναδικά χαρακτηριστικά της ασφάλισης, τα προϊόντα της και τον τρόπο λειτουργίας της. Η αλληλεπίδραση του ΦΠΑ με άλλες υπάρχουσες εισφορές πρέπει επίσης να εξεταστεί προσεκτικά, κυρίως για να αποφευχθούν οι αδικαιολόγητες αυξήσεις στο κόστος των ασφαλιστικών προϊόντων.


Ακολουθήστε την Ασφαλιστική Αγορά στο Google News

Προηγούμενο άρθροΗ άφωνη αγορά… (Editorial, Οκτώβριος 2021)
Επόμενο άρθροInteramerican: Τρία χρόνια bewell για καλύτερη υγεία