Η Insurance Europe δημοσίευσε στις 22/09/2021 την απάντησή της σε διαβούλευση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σχετικά με την επερχόμενη πρόταση της τελευταίας Data Act, η οποία αποσκοπεί στη διευκόλυνση της πρόσβασης και της χρήσης δεδομένων, τόσο μεταξύ των επιχειρήσεων όσο και μεταξύ των επιχειρήσεων και των κυβερνήσεων.

Η ανταλλαγή δεδομένων προσφέρει σημαντικές ευκαιρίες στον ασφαλιστικό κλάδο και τους πελάτες του. Με την πρόσβαση και την ανταλλαγή περισσότερων τύπων δεδομένων, ο ασφαλιστικός κλάδος θα μπορεί να προσφέρει βελτιωμένα προϊόντα και να εξυπηρετεί τους πελάτες του πιο αποτελεσματικά, για παράδειγμα, βελτιώνοντας τα υπάρχοντα μοντέλα κινδύνου.

Επί του παρόντος οι ασφαλιστές αντιμετωπίζουν πολλαπλές προκλήσεις όταν ζητούν πρόσβαση σε δεδομένα άλλων εταιρειών, συμπεριλαμβανομένων νομικών, τεχνικών και προκλήσεων που έχουν να κάνουν με το Δίκαιο του ανταγωνισμού. Για τον λόγο αυτό, η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα πρέπει να συμπεριλάβει μέτρα για τη διευκόλυνση της συνεργασίας και των συμπράξεων στον τομέα αυτό.

Τα άτομα θα πρέπει, επίσης, να μπορούν να επιτρέπουν σε τρίτους να έχουν πρόσβαση στα δεδομένα τους: π.χ. εάν ένας πελάτης αποφασίσει ότι ο ασφαλιστής του μπορεί να έχει πρόσβαση στα δεδομένα οδήγησης, ο κατασκευαστής του οχήματος θα πρέπει να του δώσει πρόσβαση με λογικούς όρους.

Η Insurance Europe χαιρετίζει επίσης τον στόχο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να δημιουργήσει μια πιο ανταγωνιστική αγορά για υπηρεσίες cloud computing. Η συγκέντρωση των παρόχων υπηρεσιών cloud έχει ως αποτέλεσμα την έλλειψη ανταγωνισμού στην αγορά και ανισορροπία στη διαπραγματευτική δύναμη μεταξύ των μερών. Η συγκέντρωση μεριδίου αγοράς μεταξύ μερικών μεγάλων παρόχων cloud συμβάλλει στην περιορισμένη δυνατότητα εναλλαγής παρόχων και τυποποιημένων όρων και προϋποθέσεων που προσφέρονται βάσει του take-it-or-leave-it.


Ακολουθήστε την Ασφαλιστική Αγορά στο Google News

Προηγούμενο άρθροWebinar ΕΑΕΕ: Μόνο με σύμπραξη αντιμετωπίζονται οι συστημικοί κίνδυνοι
Επόμενο άρθροΗ AIB ανέλαβε την ασφάλιση του Olympic Yacht Show 2021