Η Achmea επιλέγει

358

Tέλος Νοεμβρίου του 2013, ανακοίνωσε η Achmea (η μητρική εταιρεία της Interamerican) την απόφασή της να πουλήσει τη θυγατρική της εταιρεία στην Ιρλανδία, την Achmea Insurance Ireland Limited (AIIL), στην CBL Corporation Ltd, μητρική της CBL Insurance, η οποία είναι διεθνής ασφαλιστικός όμιλος με έδρα τη Ν. Ζηλανδία. Η συναλλαγή έχει ήδη πάρει την έγκριση της Κεντρικής Τράπεζας της Ιρλανδίας. Σημειώνεται ότι η ιρλανδική θυγατρική ανήκε 100% στην Achmea Reinsurance.

Σύμφωνα με τη διεθνή στρατηγική της, η Achmea αποφάσισε στις αρχές του 2011 να παύσει τις δραστηριότητές της AIIL και στη διάρκεια του 2012 η CBL εκδήλωσε το ενδιαφέρον εξαγοράς της.

Η συμφωνία αυτή είναι η πιο πρόσφατη από μια σειρά κινήσεων του ολλανδικού ασφαλιστικού ομίλου, που φαίνεται πως επανασχεδιάζει δραστικά τη στρατηγική του ως προς τις διεθνείς δραστηριότητές του, αποσυρόμενος από αγορές που εκτιμά ότι δεν μπορούν να ενισχύσουν σημαντικά την κερδοφορία του.

Νωρίτερα, τον Αύγουστο του 2013, η Achmea ανακοίνωσε τη συμφωνία στην οποία κατέληξε με τη Euroins Insurance Group για τις θυγατρικές της εταιρείες στη Βουλγαρία: Interamerican Γενικών Ασφαλίσεων και Interamerican Ζωής. Ο ολλανδικός όμιλος αποφάσισε να μεταφέρει τις ασφαλιστικές του δραστηριότητες στον όμιλο Euroins. Σχολιάζοντας τη συμφωνία αυτή ο κ. Willem van Duin (φωτ.), Πρόεδρος του Δ.Σ. της Achmea, είχε χαρακτηριστικά δηλώσει: «Η συναλλαγή αυτή είναι το αποτέλεσμα της μελλοντικής στρατηγικής που σχεδιάζουμε για τις διεθνείς δραστηριότητες της Achmea. Σκοπεύουμε να επενδύουμε σε εταιρείες που έχουν μεγάλη κλίμακα και μπορούν να ενταχθούν στο πλαίσιο των κύριων δραστηριοτήτων μας, Γενικές ασφαλίσεις και Υγεία, με δίκτυα διανομής το direct και το bancassurance. Είμαστε βέβαιοι ότι, με την υποστήριξη της Euroins, η Interamerican μπορεί να αναπτυχθεί περαιτέρω στην ασφαλιστική αγορά της Βουλγαρίας με τη βοήθεια των μεσιτών και να συνεχίσει να υποστηρίζει τους πελάτες της».

Και στη Ρουμανία, ο ολλανδικός όμιλος είχε ανακοινώσει, ήδη από τις αρχές του 2013, τη συμφωνία του με την Aegon για τη μεταφορά του χαρτοφυλακίου της ασφαλιστικής εταιρείας Ζωής και Συντάξεων στην τελευταία. Οι συνεχιζόμενες προσπάθειες αναμόρφωσης του εθνικού συστήματος υγείας της χώρας, που ωστόσο δεν έχουν ολοκληρωθεί, έχουν επιβαρύνει την εταιρεία με μεγάλα κόστη. Ο κ. Gerard van Olphen, CFRO της Achmea και υπεύθυνος για τις διεθνείς δραστηριότητες, είχε επίσης δηλώσει ότι η συναλλαγή αυτή έγινε στο πλαίσιο της απόφασης του ολλανδικού ομίλου να επενδύει μόνο σε εταιρείες με σημαντικό μέγεθος και ευκαιρίες σχετικές με τις βασικές επιλογές του Ομίλου, δηλαδή Γενικές ασφαλίσεις και Υγεία.

Η απόφαση του ολλανδικού συνεταιριστικού ασφαλιστικού ομίλου να απεμπλακεί από αγορές που δεν αξιολογεί ως κερδοφόρες είχε πιθανότατα σχέση και με τα αποτελέσματα του 2012, καθώς ο Όμιλος κατέγραψε ζημίες ύψους €83 εκατ. και μείωση 5% στα ακαθάριστα εγγεγραμμένα ασφάλιστρα από τις διεθνείς εργασίες του.

Η θυγατρική του Ομίλου στην Ελλάδα παραμένει, στο κομμάτι των διεθνών εργασιών, η εταιρεία με τη μεγαλύτερη συνεισφορά στα συνολικά αποτελέσματα. Φαίνεται, όμως, πως ο χάρτης των χωρών στα οποία η Achmea επιλέγει να έχει παρουσία σχεδιάζεται σε μια καινούρια βάση, με την έμφαση να δίνεται σε νέες για τον όμιλο αγορές, όπως αυτή της Αυστραλίας, όπου πρόσφατα απέκτησε άδεια λειτουργίας και σκοπεύει να προωθεί ασφαλιστικές λύσεις για τον γεωργικό τομέα, μέσω του δικτύου της Rabobank.

Προηγούμενο άρθροGenerali goes Peru
Επόμενο άρθροNial Ferguson, Ο μεγάλος εκφυλισμός