Η συμφωνία των τριάντα και πλέον εκατομμυρίων ευρώ, μεταξύ της Συνεργατικής Κεντρικής Τράπεζας και της Universal Life, και η φυγή της Allianz από την Κύπρο, αλλάζει τον χάρτη των ασφαλιστικών εταιρειών στον κλάδο Ζωής.

Της Νατάσας Χριστοφόρου

Η Universal Life, που αυτή τη στιγμή είναι τρίτη μετά τη EuroLife, της Τράπεζας Κύπρου, και τη CNP Cyprialife, της πρώην Λαϊκής Τράπεζας, φιλοδοξεί, με αυτή τη συμφωνία, να καταστεί ηγέτιδα του κλάδου. Από την πλευρά του ο Συνεργατισμός, η δεύτερη σε μέγεθος Τράπεζα στην Κύπρο που ανήκει στο κράτος, με αυτή τη στρατηγική συνεργασία στοχεύει σε μια δυναμική αρχή για το 2017, με δεδομένο ότι στα μέσα του χρόνου θα ξεκινήσει και η σταδιακή ιδιωτικοποίησή του.

Η συνεργασία είναι τριετής και τέθηκε σε ισχύ από την πρώτη Ιανουαρίου. Σε πρώτο στάδιο θα μεταφερθούν στη Universal Life τα ομαδικά σχέδια δανειοασφάλισης ζωής του Συνεργατισμού. Στόχος είναι οι δανειοασφαλίσεις να αποτελέσουν την αρχή μιας στρατηγικής συνεργασίας για τη διανομή ευρύτερης γκάμας ασφαλιστικών προϊόντων, μέσω των 18 Συνεργατικών Πιστωτικών Ιδρυμάτων (ΣΠΙ), που έχουν το μεγαλύτερο δίκτυο υποκαταστημάτων στην Κύπρο.

Μειωμένο ενδιαφέρον

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Ασφαλιστικής Αγοράς», το ενδιαφέρον στον ανοικτό διαγωνισμό που είχε προκηρύξει η Συνεργατική Κεντρική Τράπεζα για επιλογή νέου στρατηγικού συνεργάτη στον κλάδο Ζωής, μετά το ναυάγιο των διαπραγματεύσεων με την Allianz, ήταν μειωμένο. Ενώ αρχικά επέδειξαν ενδιαφέρον αρκετές εταιρείες, τόσο από την Κύπρο όσο και από το εξωτερικό, υπέβαλαν προσφορές μόνο επτά, τέσσερις κυπριακών συμφερόντων και τρεις ελληνικές, θυγατρικές διεθνών ομίλων.

Η επιλογή της Universal Life έγινε στη βάση αρκετών κριτηρίων, αν και τον πιο σημαντικό ρόλο διαδραμάτισαν η καλή γνώση της κυπριακής αγοράς και η χαμηλή προσφορά που υπέβαλε.
Πλέον, αναμένονται με ενδιαφέρον οι κινήσεις του Συνεργατισμού για την επιλογή στρατηγικού συνεργάτη στις ασφάλειες Γενικού Κλάδου. Αν και δεν έχει καθοριστεί ακόμη ημερομηνία, αυτό αναμένεται να γίνει τους επόμενους μήνες.

 Πλήγμα για την ελληνική Allianz

Αδιαμφισβήτητα, η φυγή της Allianz από την Κύπρο αποτελεί πλήγμα για τον ελληνικό όμιλο, αφού ο κύκλος εργασιών του θα μειωθεί κατά 25%. Ωστόσο, ούτε η παραμονή στην Κύπρο μπορούσε να συνεχιστεί με τους ίδιους όρους, αφού το 2016 δεν σημειώθηκε κερδοφορία.
Το διαζύγιο Συνεργατισμού-Allianz οριστικοποιήθηκε τον περασμένο Οκτώβριο, όταν η Συνεργατική Κεντρική Τράπεζα δεν αποδέχθηκε τους νέους όρους και τις χρεώσεις, κρίνοντας ότι δεν ήταν προς όφελος της Τράπεζας, στρατηγικά και επιχειρησιακά.

Δρ. Ανδρέας Κρητιώτης: «Δεν θα επηρεάσουμε τους πελάτες της Allianz»

Kritiotis-Andreas

Ο πρώτος Εκτελεστικός Διευθυντής της Universal Life, Δρ. Ανδρέας Κρητιώτης, σημειώνει σε συνέντευξή του στην «Ασφαλιστική Αγορά» ότι η στρατηγική συνεργασία με τον Συνεργατισμό είναι σημαντικότατη και διανοίγει μεγάλες προοπτικές και για τους δύο οργανισμούς. Ξεκαθαρίζει, μάλιστα, ότι σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να επιχειρηθεί προσπάθεια επηρεασμού πελατών του Συνεργατισμού που έχουν συνάψει προσωπικά συμβόλαια με την Allianz.
Οι απαντήσεις του στα επιμέρους ερωτήματα που του έθεσε η «Α.Α.» έχουν ως εξής:

Τι σημαίνει για τη Universal Life αυτή η συμφωνία;
Α.Κ.: Η στρατηγική συνεργασία με τον Συνεργατισμό δημιουργεί τεράστιες προοπτικές ανάπτυξης της πελατειακής βάσης της Εταιρείας. Η συνεργασία δύο εκ των μεγαλυτέρων χρηματοοικονομικών οργανισμών στην Κύπρο, με πολύχρονη πείρα στους τομείς δραστηριοποίησής τους, πιστεύουμε ότι δημιουργεί προοπτικές πολλαπλασιαστικού οφέλους και θέτει το υπόβαθρο για την ανάπτυξη ενός πλήρους φάσματος σύγχρονων ανταγωνιστικών υπηρεσιών, που θα μπορούν να ανταποκριθούν στις σημερινές ανάγκες των πελατών του Συνεργατισμού. Οι συνέργειες που θα προκύψουν θα επιτρέψουν την προσφορά ανταγωνιστικών προϊόντων τραπεζοασφάλισης, μέσω ενός εναλλακτικού καναλιού προώθησης που δεν διέθετε η Εταιρεία μας όλα αυτά τα χρόνια και που αναμένεται να προσδώσει στη Universal Life ένα σημαντικό συγκριτικό πλεονέκτημα. Επιπρόσθετα, προσδοκούμε ότι αυτή η στρατηγική συνεργασία θα αποτελέσει το εφαλτήριο για να εδραιωθεί η Εταιρεία μας στην κορυφή της ασφαλιστικής βιομηχανίας.

Ποιες είναι οι προοπτικές αυτής της συμφωνίας;
Α.Κ.: Αδιαμφισβήτητα, η μεγάλη αξιοπιστία, τεχνογνωσία και εμπειρία της Universal Life στην ασφαλιστική βιομηχανία, σε συνδυασμό με το ανεπτυγμένο δίκτυο, τη βαθιά γνώση των τοπικών κοινωνιών και τη διάθεση εκσυγχρονισμού που επιδεικνύει ο Συνεργατισμός δημιουργούν τεράστιες ευκαιρίες και νέα πεδία και για τους δύο  οργανισμούς, που δεν θα μείνουν αναξιοποίητα.
Έχουμε δει στον Συνεργατισμό μεγάλη διάθεση για εκσυγχρονισμό και θέληση για να μπορέσει να καταστεί ένα σύγχρονο πιστωτικό ίδρυμα, ικανό να στηρίξει τις προσπάθειες ανάκαμψης της κυπριακής οικονομίας. Αυτή η αποφασιστικότητα μας έχει εμπνεύσει και πιστεύουμε ότι ταιριάζει απόλυτα με τη φιλοσοφία και τα διαπιστευτήρια που εδώ και δεκαετίες δίνει η Universal Life στην αγορά.

Πώς θα επηρεάσει η συμφωνία τους δανειολήπτες;
Α.Κ.: Ήδη εργαζόμαστε πολύ στενά με τη διοίκηση του Συνεργατισμού για την ομαλή μεταφορά από 1/1/2017 του υφιστάμενου χαρτοφυλακίου δανειοασφάλισης, που είναι και το πρώτο μας μέλημα.  Η συμφωνία Συνεργατισμού-Universal Life δεν πρόκειται να επηρεάσει τους δανειολήπτες του Συνεργατισμού, αφού δεν θα υπάρξει καμία διακοπή στην κάλυψη που τους παρέχεται. Παράλληλα, όμως, επεξεργαζόμαστε ένα νέο πλαίσιο συνεργασίας των δύο οργανισμών μας, πολύ διαφορετικό από ό,τι ίσχυε μέχρι σήμερα, με έμφαση στην αξιοποίηση των στενών δεσμών που διατηρούν τα στελέχη του Συνεργατισμού με την πολυπληθή πελατεία του. Οι πελάτες του Συνεργατισμού μπορούν να προσδοκούν σύντομα σε νέα ποιοτικά ασφαλιστικά προϊόντα από το πιστωτικό τους ίδρυμα, που θα καλύπτουν ολοκληρωμένα τις δικές τους ανάγκες.

Η συνεργασία Συνεργατισμού-Allianz τερματίστηκε επειδή η ελληνική ασφαλιστική εταιρεία επιδίωξε να αλλάξει τους όρους της συμφωνίας και τις χρεώσεις, αφού δεν υπήρχε κερδοφορία. Αυτή η συμφωνία πιστεύετε ότι θα είναι κερδοφόρα για τη Universal Life;
Α.Κ.: Η Εταιρεία μας έχει πάρει όλα τα απαραίτητα στοιχεία από τον Συνεργατισμό και τα έχουμε αναλύσει με μεγάλη προσοχή και λεπτομέρεια, σε στενή συνεργασία με τους αντασφαλιστές μας, προκειμένου να εκτιμήσουμε, με όσο το δυνατό μεγαλύτερη ακρίβεια, τους κινδύνους που αναλαμβάνουμε. Περαιτέρω, όπως έχω προαναφέρει, η συνεργασία μας δεν θα περιοριστεί στα πλαίσια του συγκεκριμένου ομαδικού σχεδίου για τις δανειοασφαλίσεις, αλλά στοχεύουμε στη διεύρυνση και επέκτασή της προς αμοιβαίο όφελος.

Τι θα γίνει με τις περιπτώσεις πελατών, οι οποίοι προέβησαν σε προσωπικά συμβόλαια μέσω του Συνεργατισμού με την Allianz;
Α.Κ.: Η Universal Life έχει αποδείξει μέσα από τη μακρόχρονη πορεία της τον επαγγελματισμό και τη συνέπειά της και δεν είναι τυχαίο που τα τελευταία χρόνια αναδεικνύεται συστηματικά πρώτη σε ανεξάρτητες έρευνες αξιοπιστίας που διενεργούνται. Θέλω να δηλώσω κατηγορηματικά ότι σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να επιχειρηθεί προσπάθεια επηρεασμού πελατών του Συνεργατισμού που έχουν συνάψει προσωπικά συμβόλαια με την Allianz τα προηγούμενα χρόνια, με σκοπό την ακύρωσή τους. Στον βαθμό που τα συμβόλαια αυτά συνεχίζουν να ανταποκρίνονται στις ανάγκες του πελάτη και, αν πρόκειται για εκχωρήσεις, στις απαιτήσεις του Συνεργατισμού, δεν βλέπω κανένα λόγο να μην εξακολουθήσουν να παραμένουν σε ισχύ.