Άρθρα

Γ. Ζαφείρης: «Τα δίκτυα πωλήσεων θα δοκιμάσουν τις αντοχές τους»

Ο Γενικός Διευθυντής Πωλήσεων της Εθνικής Ασφαλιστικής κάνει απολογισμό της περασμένης χρονιάς και μιλά για τις προοπτικές της νέας

Κλείνοντας το 2016, μια ακόμη χρονιά σημαντικών προκλήσεων για την ελληνική οικονομία που αναμφίβολα επηρέασε την εγχώριο ασφαλιστική αγορά, η Εθνική Ασφαλιστική συνεχίζει να είναι ηγέτιδα δύναμη και να στοχεύει σε ακόμη υψηλότερα επιτεύγματα, με σύνεση, προγραμματισμό και στοχευμένες πρωτοβουλίες.

Ο απολογισμός της χρονιάς που έφυγε αντανακλά την άνοδο της δραστηριότητας στον Κλάδο Ζωής, παρά τη μείωση στην παραγωγή επενδυτικών προϊόντων εφάπαξ καταβολής, που οφείλεται, κυρίως,  στον περιορισμό της κίνησης κεφαλαίων (capital controls). Η εικόνα αυτή, βέβαια, άρχισε να αντιστρέφεται από το δεύτερο εξάμηνο του έτους και σήμερα δημιουργεί βάσιμες προσδοκίες όχι μόνον για διατήρηση, αλλά και περαιτέρω ανάπτυξη της παραγωγής των προϊόντων Ζωής.

Στον κλάδο Γενικών Ασφαλειών (Πυρός και Αστικής Ευθύνης) διατηρήθηκαν τα συμβόλαια των πελατών, αλλά υποχώρησαν τα ασφάλιστρα, γεγονός που οφείλεται στη μείωση των τιμολογίων στην οποία προχωρήσαμε, ώστε να παραμείνουμε ανταγωνιστικοί στην αγορά και να διευκολύνουμε την απόφαση των πιεσμένων από την οικονομική συγκυρία Ελλήνων και Ελληνίδων να ασφαλιστούν ή να παραμείνουν ασφαλισμένοι.

Στον κλάδο αυτοκινήτου, η Εταιρεία προσπαθεί να ανακάμψει και να αντιπαρέλθει της πτώσης που παρατηρείται στο συγκεκριμένο χαρτοφυλάκιο, μέσω της δημιουργίας καινούριων, ευέλικτων και ελκυστικών προγραμμάτων. Παράλληλα, ανασχεδιάζουμε τη στρατηγική των πωλήσεων, ενισχύουμε το επίπεδο της εξυπηρέτησης και ενδυναμώνουμε την υποστήριξη των δικτύων πωλήσεων, ώστε ο ασφαλισμένος μας, εκτός από τις ασφαλιστικές καλύψεις, να απολαμβάνει και μια σειρά προνομίων, που στόχο έχουν να κάνουν ακόμη πιο ασφαλείς τις διαδρομές του.

Χαρακτηριστικό είναι ότι η ασφάλιση του αυτοκινήτου αποτελεί πλέον «commodity», όχι μόνο με την έννοια της υποχρεωτικότητας, αλλά κυρίως της απόλυτης ανάγκης. Κι επειδή ο ανταγωνισμός πλέον –για τις περισσότερες εταιρείες– περιορίζεται στην τιμή του προϊόντος και όχι τόσο στα χαρακτηριστικά του, η Εθνική Ασφαλιστική ξαναμπαίνει μαχητικά στον συγκεκριμένο «στίβο», με μία πρόταση που διαφοροποιείται σημαντικά από τα σημερινά δεδομένα.

Μεγάλη ανάπτυξη αναμένεται στο εγγύς μέλλον και στον κλάδο αστικής και επαγγελματικής ευθύνης, μια νέα στην ουσία αγορά για τα ελληνικά δεδομένα, η οποία ήδη έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον σημαντικού αριθμού πρακτόρων και μεσιτών ασφαλίσεων.

Προοπτικές για τη νέα χρονιά

Η Εθνική Ασφαλιστική και η αγορά
Το μεγάλο στοίχημα για την Εθνική Ασφαλιστική τη χρονιά που ξεκινά είναι η συνεχής υποστήριξη του δικτύου πωλήσεων (agency και συνεργατών), καθώς και η ποιοτική εξυπηρέτηση των πελατών της.

Ήδη, αυτό επιτυγχάνεται μέσω της εφαρμογής ενός ολοκληρωμένου πληροφοριακού συστήματος, που απευθύνεται στους ασφαλιστές της Εταιρείας, καθώς και μέσω ενός δεύτερου, κεντρικού συστήματος, του Αnelixis, που αποτελεί τη μεγαλύτερη μηχανογραφική επένδυση των τελευταίων ετών.

Μια άλλη καινοτόμα πρωτοβουλία της Εταιρείας είναι η προσωποποιημένη εξυπηρέτηση των συνεργατών, ώστε ο καθένας εξ αυτών να μπορεί ανά πάσα στιγμή να απευθύνεται σε έναν προσωπικό σύμβουλο μέσα στην Εταιρεία, ο οποίος και θα είναι αποκλειστικά υπεύθυνος για τη συγκεκριμένη συνεργασία σε ό,τι αφορά στα θέματα των πωλή-
σεων.

Είναι παραπάνω από σαφές ότι, μέσα στα επόμενα χρόνια, ο κλάδος θα πρέπει να έχει προετοιμαστεί σωστά και έγκαιρα για να υποδεχθεί μία αναπόφευκτη και ραγδαία αύξηση εργασιών. Προς την κατεύθυνση αυτή θα οδηγηθούμε μοιραία και λόγω του συνταξιοδοτικού προβλήματος, που ήδη διογκώνεται, αλλά και λόγω των νέων αναγκών που θα προκύψουν για τις καλύψεις που αφορούν στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια περίθαλψη.

Στο πλαίσιο αυτό, θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι με πρωτοποριακές προτάσεις, έξυπνα προϊόντα και καινοτόμες λύσεις, που θα ικανοποιούν ανάγκες «νέας γενιάς», ανάγκες που θα προκύψουν από τις εφαρμογές της νέας τεχνολογίας, αλλά και την αδυναμία του κράτους να παρέχει τις υπηρεσίες πρόνοιας που μέχρι πρότινος είχαμε συνηθίσει.

Όσον αφορά στις προοπτικές της νέας χρονιάς, εκτιμώ ότι με τις αλλαγές που επίκεινται στον χώρο, θα δούμε, κυρίως, τη δημιουργία νέων σχημάτων, είτε σε επίπεδο εταιρειών είτε σε επίπεδο διαμεσολάβησης. Και φυσικά θα πρέπει να είμαστε περισσότερο ανοιχτοί σε νέες και πρωτοπόρες ιδέες και έτοιμοι να προχωρήσουμε στη λήψη γενναίων αποφάσεων για να τις στηρίξουμε. Ελπίζω κάποια στιγμή και η Πολιτεία να κατανοήσει τη σπουδαιότητα του κλάδου μας σ’ αυτήν τη νέα εποχή και να συμβάλει θετικά στην υποστήριξη του επαγγελματία διαμεσολαβητή, του οποίου ο ρόλος θα είναι πλέον καταλυτικός, ειδικά στην προώθηση των ασφαλιστικών προγραμμάτων συμπληρωματικότητας.

Ας μην ξεχνάμε ότι σήμερα, με το νέο νομικό πλαίσιο, ο θεσμός της Διαμεσολάβησης έχει φτάσει στα όρια των αντοχών του, τόσο λόγω του νέου φορολογικού πλαισίου (υπερφορολόγηση), όσο και λόγω των τεράστιων εισφορών που επιβάλλονται με τον νέο ασφαλιστικό νόμο, τον οποίο η Πολιτεία θα πρέπει άμεσα να επανεξετάσει.

Αποτελεί μοναδικό φαινόμενο και χρήζει ιδιαίτερης προσοχής, η… «πρωτότυπη» εφαρμογή –όχι μόνο για τα ελληνικά, αλλά και τα διεθνή δεδομένα– υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών και του τρόπου καταβολής τους, σε συνδυασμό με τους φορολογικούς συντελεστές… Η «πρωτοτυπία», όμως, επεκτείνεται και στο πιστοποιητικό φορολογικής ενημερότητας, προκειμένου να μπορούν να ανανεώσουν ετησίως την άδεια ασκήσεως του επαγγέλματος.

Η Πολιτεία, επομένως, θα πρέπει να δράσει άμεσα και αποτελεσματικά, γιατί η μείωση των επαγγελματιών του χώρου μας δεν θεωρώ ότι θα συμβάλει ούτε στην αύξηση των φορολογικών εσόδων, αλλά ούτε και στη μείωση της ανεργίας. Αυτό πιστεύω ότι θα είναι, μεταξύ άλλων, το μεγάλο στοίχημα για το 2017, που είμαι σίγουρος ότι θα κερδηθεί, ώστε και με το κατάλληλο μείγμα στρατηγικής και επαναπροσανατολισμού των πωλήσεων η αγορά μας να ανταποκριθεί πιο δυναμικά και πιο αποτελεσματικά στα κελεύσματα των νέων προκλήσεων.

Εγγραφείτε στο NewsLetter μας