Γιατί στοχοποιούνται οι ασφαλιστικές για τη Softex;

309

Η ιταλική πολυεθνική Bolton, μητρική εταιρεία της Softex (Αθηναϊκή Χαρτοποιία), αποφάσισε να κλείσει το εργοστάσιο στην Ελλάδα. Πρόκειται για μια ακόμα επιχείρηση που τερματίζει τις εργασίες της στην ελληνική αγορά, κάτι που συνεπάγεται και άλλες απολύσεις εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα.

Η ελληνική κυβέρνηση, και πιο συγκεκριμένα το Υπουργείο Εργασίας, αντέδρασε στην απόφαση αυτή της επιχείρησης και έδωσε στη δημοσιότητα σχετική ανακοίνωση. Το υπουργείο Εργασίας, που είναι στο επίκεντρο των δημόσιων συζητήσεων λόγω του νέου ασφαλιστικού, επιλέγει, με πρωτοφανή τρόπο, να στοχοποιήσει την Ιδιωτική Ασφάλιση και τις ασφαλιστικές εταιρείες για την επιλογή της επιχείρησης να διακόψει τη λειτουργία της στην Ελλάδα.

Επειδή οι καιροί είναι πονηροί, θεωρούμε σκόπιμο να αναφέρουμε επιγραμματικά τι συνέβη στην περίπτωση της ζημιάς της Softex, με λίγα λόγια.

Η φωτιά που κατέστρεψε το εργοστάσιο της Softex στο Βοτανικό, συνέβη τον Ιούλιο του 2015. Το εργοστάσιο ήταν φυσικά ασφαλισμένο, επρόκειτο όμως  για μια σύνθετη ζημιά, καθώς στις ασφαλιστικές καλύψεις περιλαμβανόταν και η διακοπή εργασιών, κάλυψη η οποία είναι εξαιρετικά σημαντική για τη συνέχιση εργασιών της ζημιωθείσας επιχείρησης, δύσκολης ωστόσο στην αποτίμηση της απαίτησης.

Η πολυπλοκότητα της ζημιάς είναι ο λόγος που η ολοκλήρωση της απαίτησης από την ασφαλισμένη εταιρεία και η υποβολή της στις ασφαλιστικές εταιρείες έγινε τον Νοέμβριο του 2015.  Η αποζημίωση από τις ασφαλιστικές εταιρείες δόθηκε τον Δεκέμβριο του ίδιου έτους. Ένα μόλις μήνα μετά.

Η εκτίμηση της ζημίας, όπως αυτή δόθηκε από τους πραγματογνώμονες που ενεπλάκησαν στην υπόθεση, ήταν €11,5 εκατ.,  όμως, επειδή το συμβόλαιο της εταιρείας προέβλεπε απαλλαγές ύψους €2,5 εκατ., μετά από διαπραγματεύσεις με την εταιρεία, το ύψος της αποζημίωσης ορίστηκε στα €9 εκατ.  Το τελικό ποσό αποδέχτηκε η επιχείρηση.

Σε αυτό το σημείο αξίζει να σημειώσουμε δύο ιδιαίτερα σημεία της υπόθεσης:

Πρώτον, περίπου το μισό του ποσού της αποζημίωσης που εισέπραξε η Bolton αφορά στην κάλυψη διακοπής εργασιών. Η διακοπή εργασιών καλύπτει όλα τα σταθερά έξοδα της επιχείρησης για διάρκεια ενός χρόνου. Σε αυτά συμπεριλαμβάνονται οι μισθοί του προσωπικού για το αντίστοιχο διάστημα. Η εταιρεία έλαβε δηλαδή αποζημίωση για να καλύψει τα έξοδα μισθοδοσίας του προσωπικού για όσο διάστημα εκτιμήθηκε ότι διήρκησε η διακοπή εργασιών.

Δεύτερον, οι ασφαλιστικές εταιρείες που ασφάλισαν τον κίνδυνο έχουν το δικαίωμα, σε περιπτώσεις σαν αυτή, να περιμένουν το απαλλακτικό βούλευμα εισαγγελέα, ώστε να αποκλειστεί το ενδεχόμενο δόλου στην πυρκαγιά. Στη συγκεκριμένη περίπτωση της Softex αυτό δεν έγινε, αλλά πλήρωσαν αμέσως.

Η τοποθέτηση από την πλευρά του Υπουργείου Εργασίας, του Υπουργού κ. Κατρούγκαλου, είναι το λιγότερο ανεύθυνη. Σε μια εποχή που, περισσότερο από ποτέ, η Ιδιωτική Ασφάλιση είναι απαραίτητη για να στηρίξει τα όποια βήματα μπορεί να γίνουν προς την οικονομική ανάπτυξη, την ίδια ιδιωτική ασφάλιση, την οποία οι υπουργοί και τα στελέχη της κυβέρνησης έχουν επιλέξει για να προστατέψουν τα οικονομικά τους συμφέροντα, έρχεται το Υπουργείο να την κατηγορήσει ότι ευθύνεται για το κλείσιμο μιας επιχείρησης;

Απορούμε: ΓΙΑΤΙ οι εμπλεκόμενες ασφαλιστικές εταιρείες και η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος ΔΕΝ ΑΝΤΙΔΡΟΥΝ;


updated 20/1/16: Διαβάστε εδώ την ανακοίνωση που εξέδωσαν οι συνασφαλίστριες εταιρείες στις 19 Ιανουαρίου.

Προηγούμενο άρθροO ΣΕΜΑ έκοψε την πρωτοχρονιάτική πίτα του
Επόμενο άρθροΗ ΑΙG Χορηγός του “Internet of Things Conference”