Γιατί οι ασφαλιστές λένε όχι στην αναθεώρηση της MID;

1093
roads

Σύμφωνα με την Insurance Europe, η οδηγία για την ασφάλιση αυτοκινήτων της ΕΕ (MID) αποδείχθηκε αποτελεσματικό μέσο για την προστασία των χρηστών των οδών και συνέβαλε στην καθιέρωση της ελεύθερης κυκλοφορίας σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Την άποψη αυτή υποστηρίζει η Ομοσπονδία των Ευρωπαϊκών Ασφαλιστικών Ενώσεων  σε έγγραφο εργασίας που δημοσίευσε σχετικά με την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για αναθεώρηση της MID του 2009.

Η Insurance Europe υποστηρίζει σθεναρά την άποψη της Επιτροπής ότι τα αυτόνομα οχήματα εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής της MID και ότι η οδηγία είναι κατάλληλη για τέτοια οχήματα. Η Insurance Europe υποστηρίζει επίσης ιδιαίτερα την πρόταση της Επιτροπής να επιτρέψει να χρησιμοποιηθούν οι νέες τεχνολογικές εξελίξεις –όπως η αναγνώριση πινακίδων–για την καταπολέμηση της ανασφάλιστης οδήγησης.

Η Insurance Europe υποστηρίζει σε γενικές γραμμές τον μηχανισμό που προτείνει η Επιτροπή για παρεμβάσεις του ταμείου εγγυήσεων σε περίπτωση αφερεγγυότητας μιας ασφαλιστικής. Ωστόσο, αυτός ο μηχανισμός δεν πρέπει να περιορίζεται σε ασφαλιστικές που λειτουργούν με βάση την ελευθερία παροχής διασυνοριακών υπηρεσιών αλλά και σε εκείνους που ασκούν δραστηριότητα μέσω ελεύθερης εγκατάστασης.

Ωστόσο, η Insurance Europe θεωρεί ότι η πρόταση της Επιτροπής δεν παρέχει επαρκή σαφήνεια όσον αφορά το πεδίο εφαρμογής της οδηγίας. Τα ατυχήματα που προκύπτουν από αμιγώς γεωργικά, κατασκευαστικά, βιομηχανικά μηχανήματα, οχήματα μηχανοκίνητου αθλητισμού ή δραστηριότητες σε εκθεσιακούς χώρους δεν πρέπει να περιλαμβάνονται στο πεδίο εφαρμογής της MID. Παρομοίως, οι συσκευές που αφορούν ποδήλατα και όχι μηχανοκίνητα οχήματα θα πρέπει σαφώς να παραμείνουν εκτός του πεδίου εφαρμογής της.

Τέλος, την Insurance Europe ανησυχούν ιδιαιτέρως οι προτάσεις της Επιτροπής για την τυποποίηση των δηλώσεων του ιστορικού ζημιών. Θα απαιτούσαν σημαντικές επενδύσεις ασφαλιστών, χωρίς σαφή οφέλη για τους καταναλωτές στην πράξη, όπως προκύπτει από την εκτίμηση των επιπτώσεων της Επιτροπής.

 

Προηγούμενο άρθροΔημόσια αποκατάσταση της αλήθειας για τους κ.κ. Σαρδελή και Κωνσταντά της Εθνικής Ασφαλιστικής
Επόμενο άρθρο8 σεμινάρια από τον Άκη Αγγελάκη τον Σεπτέμβρη και τον Οκτώβρη