Συνεντεύξεις

Γ. Χατζηθεοδοσίου: Στόχος μου η ενιαία εκπροσώπηση και το επαγγελματικό ταμείο

Η πληθωρική δραστηριότητα του κ. Γιάννη Χατζηθεοδοσίου, τόσο η δημόσια όσο και η προσωπική – επαγγελματική, έχουν εισφέρει χωρίς καμία αμφισβήτηση στην ανάδειξη του ρόλου και της χρησιμότητας των ασφαλιστικών διαμεσολαβητών.

Αν και είναι στο DNA του Έλληνα η αμφισβήτηση για καθετί που ταράζει τα λιμνάζοντα ύδατα, ανακατατάσσει τις ιεραρχίες και επαναπροσδιορίζει ρεαλιστικούς στόχους ανάλογα με τις συνθήκες και το κλίμα της αγοράς, εντούτοις, η γενική εκτίμηση είναι ότι οι πρωτοβουλίες και οι δράσεις τόσο του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου της Αθήνας όσο και του Γιάννη Χατζηθεοδοσίου και των στενών του συνεργατών έχουν αναβαθμίσει επί τα βελτίω την εικόνα του ασφαλιστικού διαμεσολαβητή.

Την εικόνα της ασφαλιστικής μας αγοράς ως προς τους διαμεσολαβητές και τα δίκτυα βοήθησε ουσιαστικά και επικοινωνιακά και η τελευταία μελέτη που δημοσιοποίησε το ΕΕΑ σε συνεργασία με την ICAP. Με αφορμή αυτή τη μελέτη και τις θετικές εντυπώσεις που προκάλεσε, ζητήσαμε από τον κ. Χατζηθεοδοσίου να μας συνοψίσει τα συμπεράσματα της όλης προσπάθειας που κατεβλήθη.

Συνέντευξη στον Δημήτρη Ρουχωτά

Με δεδομένη τη δημοσιοποίηση της μελέτης και τις θετικές αντιδράσεις που προκάλεσε τι έχετε να μας πείτε; Είστε ικανοποιημένος;

Γ.Χ.: Αυτή η μελέτη, κ. Ρουχωτά, μας απασχόλησε πάνω από ένα χρόνο. Ο λόγος είναι ότι για να ολοκληρωθεί, πέρα από τη συνεργασία που είχαμε με την ICAP –μια από τις πιο αναγνωρισμένες στον τομέα της εταιρεία στην Ελλάδα–, χρειάστηκε να πάρουμε και στοιχεία από φορείς που δεν ήταν εύκολη η πρόσβαση. Η πρώτη πηγή ήταν το Γενικό Εμπορικό Μητρώο, όπου με την ιδιότητά μου ως Αντιπρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος καταφέραμε να αποκτήσουμε πρόσβαση στα στοιχεία των Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών σε ολόκληρη τη χώρα. Η δεύτερη πηγή ήταν ακόμα πιο περίπλοκη, καθώς έπρεπε να συνεργαστούμε με την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (σύμφωνα με τον Κανονισμό Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων), προκειμένου να αποτυπωθούν στη μελέτη και συνολικά στοιχεία ευαίσθητων πληροφοριών –όπως του εισοδήματος των διαμεσολαβητών, της ηλικίας τους, της μόρφωσής τους, κ.ά. Διαδικασία που διήρκησε έξι ολόκληρους μήνες αλλά αποτελεί πλέον την περιουσία της μελέτης, και θα ήθελα επί τη ευκαιρία να ευχαριστήσω τον κ. Πιτσιλή και τους συνεργάτες του για τη βοήθεια. 

Η συγκεκριμένη μελέτη αποτελεί μια πρωτότυπη έρευνα, που για πρώτη φορά αποτυπώνει –με αδιάψευστα στοιχεία– την πραγματική εικόνα της Ασφαλιστικής Διαμεσολάβησης στη χώρα μας και μας δίνει τα ερεθίσματα να συνεχίσουμε τη χαρτογράφηση της διαμεσολάβησης, πάντα σε συνεργασία με τα σωματεία που την εκπροσωπούν, και για νέες μελέτες. Όπως η πρόταση που μας έχει γίνει να ερευνήσουμε, μέσα από μια δεύτερη έρευνα, ποια είναι η διείσδυση των εναλλακτικών δικτύων του Bancassurance όσο και του internet στην Ασφαλιστική Αγορά και τι μοντέλα αντιμετώπισης του συγκεκριμένου ανταγωνισμού μπορούν να δημιουργηθούν. 

Είναι αρκετά τα χρόνια που αγωνίζεστε για την ανάδειξη των ασφαλιστικών διαμεσολαβητών, χρόνια σκληρά και περίεργα, αφού τόσο στο πολιτικό όσο και στο οικονομικό επίπεδο τα πράγματα έχουν γίνει απρόβλεπτα και οι συνθήκες εργασίας πρωτόγνωρες. Βλέπω, όμως, εσείς εξακολουθείτε και οραματίζεστε και μεθοδεύετε καινοτόμες προτάσεις προς την αγορά των ασφαλιστικών διαμεσολαβητών.

Γ.Χ.: Ένα όνειρο που θα ήθελα να γίνει πραγματικότητα, προτού λήξει η θητεία μου στο Επιμελητήριο –όπως προβλέπει ο υπάρχων νόμος–, είναι η δημιουργία ενός ενιαίου οργάνου που να εκπροσωπεί τους διαμεσολαβούντες από τον Έβρο έως την Κρήτη. Μια Ένωση ή Ομοσπονδία –ονομάστε την όπως θέλετε–, στην οποία θα είναι μέλη και θα ψηφίζουν πάνω από 5.000 διαμεσολαβητές, σχηματίζοντας ένα ισχυρό συνδικαλιστικό όργανο. Ένα ισχυρό lobby απέναντι στην οποιαδήποτε κυβέρνηση. Βέβαια, για να το πετύχουμε αυτό, χρειάζεται η θέληση όλων και αυτός είναι ο στόχος των συνδιασκέψεων που οργανώνουμε, όπως τη 2η Εθνική Συνδιάσκεψη Εκλεγμένων στα επιμελητήρια και εκπροσώπων φορέων, που θα γίνει στις 11 Νοεμβρίου 2020 – Ημέρα Ιδιωτικής Ασφάλισης. Ένα ενιαίο συνδικαλιστικό όργανο που δεν θα αφαιρεί εξουσία από τα κατά τόπους σωματεία ή τα σωματεία των τριών διαφορετικών επιπέδων διαμεσολάβησης που υπάρχουν αλλά, αντιθέτως, θα πολλαπλασιάζει τη δυναμική τους και θα εκφράζει το σύνολο των επαγγελματιών.

Μετά από 30 χρόνια προσφοράς μου στη διαμεσολάβηση και ιδιαίτερα μετά την τελευταία πολύ δυναμική δεκαετία στα κοινά, η δημιουργία του συγκεκριμένου φορέα είναι ένας προσωπικός στόχος, που είμαι βέβαιος ότι παράλληλα εκφράζει το σύνολο των συναδέλφων μου σε όλη τη χώρα και θεωρώ ότι θα είναι μια μεγάλη παρακαταθήκη για το παρόν και το μέλλον της διαμεσολάβησης. 

Φυσικά, σε αυτό το πλαίσιο, κάθε πρόταση είναι ευπρόσδεκτη, αρκεί να συμβάλλουν προς τον στόχο μας, που δεν είναι άλλος από την ενοποίηση των εκπροσώπων της διαμεσολάβησης πανελλαδικά, είτε αυτοί είναι από τα επιμελητήρια είτε από τα σωματεία, με σκοπό τη δημιουργία ενός οργάνου που θα είναι πειστικό και πιεστικό προς τα αρμόδια όργανα που διαχειρίζονται θέματα που αφορούν τους διαμεσολαβούντες.  

Ένα ακόμα μεγάλο όραμα, ίσως κατά τη γνώμη μου το μεγαλύτερο που έχετε διατυπώσει, είναι η δημιουργία ενός επαγγελματικού ταμείου της Ασφαλιστικής Διαμεσολάβησης. Θα κινηθείτε όντως στην κατεύθυνση της δημιουργίας ενιαίου ταμείου;

Γ.Χ.: Πράγματι, μέσα στα σχέδιά μας είναι και η δημιουργία ενός επαγγελματικού ταμείου της Ασφαλιστικής Διαμεσολάβησης. Φανταστείτε ένα επαγγελματικό ταμείο το οποίο θα έχει μέλη το σύνολο των 14.000 περίπου ασφαλιστικών διαμεσολαβητών, το οποίο θα προσφέρει πολύ σημαντικά οφέλη στο πορτοφόλι του επαγγελματία. Τόσο από την άποψη παροχών όσο και συνταξιοδοτικών επιλογών αλλά και ως εργαλείο, με το οποίο το ποσό που ο κάθε επαγγελματίας θα προσθέτει στον «κουμπαρά» του να εκπίπτει από τη φορολογία του εισοδήματός του. Θα είναι μια τεράστια επιτυχία, κ. Ρουχωτά, αν το καταφέρουμε. Όμως, για να ξεκινήσουμε, θα πρέπει να παρθεί η απόφαση είτε μέσα από τις συνδιασκέψεις που διοργανώνουμε είτε συνολικά από τους εκπροσώπους των σωματείων της διαμεσολάβησης, αφιερώνοντας τουλάχιστον έξι με οκτώ μήνες δουλειάς ως προεργασία για την ίδρυσή του. Όσον αφορά την αρχική χρηματοδότηση για τη σύσταση και ίδρυσή του, το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών, ως το μεγαλύτερο επιμελητήριο με περίπου το 40% των διαμεσολαβητών της χώρας, θα χρηματοδοτήσει αυτή την προσπάθεια ως και το 50% του κόστους. 

Χρήσιμη και γοητευτική η τοποθέτησή σας για το Επαγγελματικό Ταμείο, αλλά μπορείτε να μας περιγράψετε την τρέχουσα πραγματικότητα, όπως τη βιώνουν οι επαγγελματίες του κλάδου, και να μας ιεραρχήσετε τα αιτήματα του κλάδου προς την κυβέρνηση και τις κινήσεις από τη δική σας μεριά;

Γ.Χ.: Ένα μεγάλο θέμα του κλάδου είναι η Επιστρεπτέα Προκαταβολή, από την οποία μέχρι στιγμής οι Ασφαλιστικοί Διαμεσολαβητές είναι αποκλεισμένοι. Σε συνομιλίες που είχα, όμως, τόσο με τον κ. Γεωργιάδη όσο και με τον κ. Τσακίρη, έχουμε βρει λύση και αναμένουμε να συμπεριληφθεί και ο ΚΑΔ μας. Δυστυχώς, σύμφωνα με τα σημερινά δεδομένα, ο ΚΑΔ των Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών εντάσσεται στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, δηλαδή επίσημα μας αντιμετωπίζουν όπως αντιμετωπίζουν τις τράπεζες και τις ασφαλιστικές εταιρείες. Κάτι που δεν είναι δίκαιο και πρέπει να κάνουμε έναν αγώνα προκειμένου να απεμπλακούμε από αυτήν τη θέση στην οποία βρισκόμαστε. Παρόλα αυτά και να συμπεριλάβουν τους διαμεσολαβητές που δικαιούνται τη συγκεκριμένη στήριξη στο πρόγραμμα, θα πρέπει να τονίσω ότι το κονδύλι των 200 εκατ. ευρώ δεν θα αυξηθεί και θα παραμείνει ίδιο. Τι σημαίνει αυτό στην πράξη; Ότι θα μοιραστεί σε 350.000 επιχειρήσεις στην Αττική που σημαίνει ότι θα πρέπει να κρατάμε μικρό καλάθι.  

Κύριε Ρουχωτά, σε αυτό το σημείο θα ήθελα να τονίσω ότι με προσπάθειες των εκπροσώπων της διαμεσολάβησης αλλά και κυρίως δικές μου –όπως δήλωσαν και ανοιχτά οι υπουργοί ανάπτυξης και οικονομίας– οι ασφαλιστικοί διαμεσολαβητές εντάχθηκαν στο επίδομα των 800 ευρώ, το οποίο το θεωρώ πολύ μεγάλη επιτυχία. Διότι, απ’ όσο γνωρίζω, είναι η πρώτη φορά, στα τουλάχιστον 50 τελευταία χρόνια, που ο συγκεκριμένος κλάδος έλαβε οικονομική ενίσχυση από την πολιτεία. Βεβαίως δεν επαναπαυόμαστε σε αυτό και η προσπάθεια είναι συνεχής, διότι όσο η πανδημία υπάρχει τα όρια στενεύουν και η αγορά στεγνώνει. Δυστυχώς τους επόμενους μήνες, Δεκέμβριο 2020 και Ιανουάριο 2021, ειδικά στον κλάδο οχημάτων, φοβάμαι ότι τα ανασφάλιστα οχήματα θα ξεπεράσουν ξανά το ένα εκατομμύριο. Αποτέλεσμα της μη συστηματικής επιβολής του Νόμου τα τελευταία 8 χρόνια περί ανασφάλιστων οχημάτων. Μια αρνητική εξέλιξη για τον Κλάδο μας, που προκύπτει κυρίως από την επιλογή των κυβερνήσεων να μην αναλαμβάνουν το πολιτικό κόστος, αδιαφορώντας για τα κοινωνικά προβλήματα που δημιουργεί. Από την πλευρά μας, θα υπάρχει η ανάλογη πίεση να διευθετηθεί το συγκεκριμένο θέμα μια και καλή, όπως ελπίζω ότι ανάλογη πίεση θα ασκήσουν και τα λοιπά επιμελητήρια της χώρας αλλά και τα σωματεία, προκειμένου να ληφθούν μέτρα. Μέτρα τα οποία διεκδικούμε κυρίως για τους διαμεσολαβούντες, που σύμφωνα με τη μελέτη που κάναμε έχουν μεικτά έσοδα 15.000 ευρώ (σχεδόν το 50%), που σημαίνει ουσιαστικά ότι λειτουργούν σαν εργαζόμενοι των 800 ευρώ το μήνα.  

Παράλληλα, φαίνεται από στοιχεία της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος ότι υπάρχει μια πολύ μεγάλη αύξηση των πωλήσεων στα νοσοκομειακά ασφαλιστικά προγράμματα. Γιατί συμβαίνει αυτό; Διότι προφανώς ο Έλληνας φοβάται ή δεν θέλει να πάει σε ένα δημόσιο νοσοκομείο εν καιρώ πανδημίας, με την εναλλακτική του επιλογή να είναι τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια, άρα και η σύναψη ανάλογου ασφαλιστηρίου συμβολαίου. Έχω την αίσθηση ότι, όπως και στις φυσικές καταστροφές, έτσι και στην ιδιωτική υγεία, η Κυβέρνηση θα λάβει μέτρα υπέρ της Ασφαλιστικής Αγοράς δίνοντας τα κατάλληλα κίνητρα στον κόσμο να ασφαλιστεί. Η αξία της ιδιωτικής ασφάλισης φαίνεται ιδιαίτερα σε περιόδους μεγάλης ύφεσης, είτε από πανδημίες είτε από φυσικές καταστροφές, λειτουργώντας παράλληλα με τις υπηρεσίες της Πολιτείας. Περιμένουμε, λοιπόν, από την Κυβέρνηση και τον Υπουργό να τηρήσουν τις υποσχέσεις και τις δεσμεύσεις τους και να περάσουν φοροελαφρύνσεις στα συμβόλαια φυσικών καταστροφών ή την υποχρεωτικότητα ασφάλισης της κατοικίας. 

Από τη μεριά μας, στο πλαίσιο της στήριξης του Κλάδου, ανακοινώθηκαν τις τελευταίες μέρες δύο μεγάλες πρωτοβουλίες του Επιμελητηρίου μας. Η πρώτη αφορά την ένταξη των αυτοαπασχολούμενων Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών στο Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αττικής, ύψους 2 εκατ. ευρώ, από το οποίο αρχικά είχαν εξαιρεθεί, και αφορούσε εκπαίδευση σχετική με τη χρήση ιστοσελίδων και διαδικτυακών πωλήσεων, και η δεύτερη, η επιλογή δημιουργίας ιστοσελίδων και e-shop δωρεάν από το Επιμελητήριό μας. Παροχές, οι οποίες, με βάση τη μελέτη και πάντα σε συνεργασία με τα σωματεία των διαμεσολαβούντων, συμβάλλουν στον εκσυγχρονισμό του Κλάδου. Άλλωστε, το συγκεκριμένο επάγγελμα ανήκει στις λιανικές πωλήσεις, και σύμφωνα με άλλη μελέτη που διεξάγαμε, το 2025 το 30% των λιανικών πωλήσεων θα γίνεται μέσα από το internet, ενώ το 2030 το ποσοστό αυτό θα εκτιναχθεί στο 70%.  

Κλείνοντας, θα ήθελα να τονίσω ότι τα δέκα τελευταία χρόνια φέραμε σημαντικές νίκες και καταφέραμε σπουδαίες αλλαγές στο επάγγελμά μας. Θυμίζω ότι εμποδίσαμε τον Τειρεσία των ασφαλιστών, καταφέραμε αλλαγές στους κανονισμούς του Διοικητή της ΤτΕ 30-31, συνεισφέραμε στην προσαρμογή της IDD στα ελληνικά δεδομένα και γίναμε ισάξιος συνομιλητής στα υπουργεία, ανεξαρτήτως κυβέρνησης.

Επιτρέψτε μου να το θέσω λαϊκά: καθόμαστε πλέον πρώτο τραπέζι πίστα. Αυτό σημαίνει ότι είμαστε στον σωστό δρόμο και πρέπει να επικεντρωθούμε στον στόχο μας χωρίς γκρίνιες, καθώς αυτό που έχει σημασία για τον Κλάδο μας είναι οι προτάσεις που θα εξελίξουν το επάγγελμά μας. Μόνο με την προσφορά στο επάγγελμα θα δικαιωθούμε, μόνο με τη συλλογικότητα ο Κλάδος μας θα δει καλύτερες μέρες, με την προσπάθεια και τη συμβολή όλων μας.

Ακολουθήστε την Ασφαλιστική Αγορά στο Google News

Εγγραφείτε στο NewsLetter μας