Άρθρα

Φώτης Πουλής: Κουλτούρα άρνησης vs κουλτούρα προνόησης

Το Βήμα των Financial Planners

Πόσες φορές ως επαγγελματίες ασφαλιστικοί διαμεσολαβητές δεν έχουμε χαράξει επικοινωνιακές δράσεις;
Πόσες φορές δεν έχουμε χρησιμοποιήσει τεχνοκρατικά εργαλεία και μεθόδους πωλήσεων, για να περάσουμε το μήνυμα αλλά και για να πουλήσουμε, εν τέλει, τις μοναδικής αξίας υπηρεσίες μας;

Η καθημερινότητα ενός επαγγελματία του χώρου μας είναι, ή πρέπει να είναι, γεμάτη από δράσεις, μεθόδους και εργαλεία με στόχο τις πωλήσεις που δίνουν αξία.

Πόσες φορές, όμως, ένας ασφαλιστικός διαμεσολαβητής (ή, άκουσον – άκουσον, διανομέας, κατά την ακριβή τυπική διατύπωση της IDD!), εξουθενώνεται, απογοητεύεται, εξαντλείται, και κάποιες φορές εγκαταλείπει;

Ο άνθρωπος της πρώτης γραμμής, ο ασφαλιστής, καλείται να παλέψει με μια κουλτούρα άρνησης, ωχαδερφισμού, κουτοπονηριάς, κρυφής “βεβαιότητας” ότι αυτά που ακούω, ως υποψήφιος πελάτης, είναι για τους άλλους όχι για εμένα, και χαμηλή, όπως λένε και οι στατιστικές, ασφαλιστική συνείδηση.

Από προσωπική εμπειρία, αλλά και από τη μέχρι τώρα ενασχόλησή μου με την υποστήριξη των ανθρώπων της πρώτης γραμμής, πιστεύω ότι η κουλτούρα (εφόσον εντοπιστεί) ή, αλλιώς, η εύρεση της ουσίας και αξίας της μοναδικής δουλειάς μας ή και η φιλοσοφία της ή, ακόμα καλύτερα, η ιερότητα και η αναντικατάστατη χρησιμότητά της, είναι αυτή που μπορεί να δώσει όλο το υπόβαθρο, για να χτιστεί στέρεα μια καριέρα που θα βασίζεται στην προσφορά και στη χαρά της δημιουργίας σχέσεων. Μιας και οι φίλοι στα δύσκολα φαίνονται…

Και ο Ασφαλιστής στα δύσκολα θα είναι εκεί, με ό,τι το συμβόλαιο ορίζει. Να δώσει αυτά που πρέπει, για να στηριχτεί χρηματικά ο άνθρωπος, η οικογένεια, η επιχείρηση, με ανθρώπινο πρόσωπο, για να συνεχιστεί η ζωή και η δημιουργία. να δώσει διεξόδους, να απαλύνει τον πόνο, να κάνει την ελπίδα βεβαιότητα.

Από πού, όμως, μπορούν να ξεκινήσουν όλα αυτά; Ποια μπορεί να είναι η βάση, που μπορεί να χτιστεί στέρεα μια αλλαγή κουλτούρας πραγματικής αξίας;

Ο Θεός χάρισε στον άνθρωπο το μεγάλο Δώρο της Προνόησης, με έναν μοναδικό και πολυσύνθετο τρόπο. Το έχει δώσει και στο συμπαθέστατο εργατικό μυρμήγκι, αλλά μόνο για την τροφή και μόνο για τον επερχόμενο χειμώνα.

Ο άνθρωπος έχει τη δυνατότητα, το χάρισμα, να προνοεί, και σε πολλά επίπεδα, και σε μεγάλο βάθος χρόνου. Μοναδικό και αναντικατάστατο Δώρο!

Μπορεί να προνοήσει για το σήμερα και το κοντινό αύριο, μπορεί να σχεδιάσει και να εργαστεί για το αύριο, μπορεί να προστατευτεί, μέσω χρηματοοικονομικού σχεδιασμού, για μια πληθώρα επιπέδων ρίσκου, όπως ο κίνδυνος ασθενείας, ατυχήματος, ευθυνών, θανάτου, μακροζωίας, περιουσιών, φυσικών καταστροφών και τόσα άλλα…

Σε ένα “δάσος” περιπτώσεων κινδύνων, που φαντάζει και δαιδαλώδες και οργιώδες, ποιο είναι το εργαλείο διαχείρισης; Ποιος ο μηχανισμός τιθάσευσης;

Η απάντηση δεν μπορεί να είναι άλλη, πέρα από τον Χρηματοοικονομικό Σχεδιασμό.

Όλοι εμείς που εμπλεκόμαστε στη διαδικασία κατάλληλων προτάσεων ασφάλισης, ερχόμαστε ή πρέπει να ερχόμαστε, με εξειδικευμένη γνώση και εργαλεία, προς όλους τους πελάτες ή υποψήφιους πελάτες, για να γίνει η καλύτερη δυνατή και η πιο αποδοτική διαχείριση πόρων. «Πόροι», στη δική μας οπτική, δεν είναι μόνον οι υπάρχοντες στο σήμερα, δηλαδή, ικανότητα παραγωγικής δύναμης, παραγωγικά στοιχεία, οικονομική δυνατότητα κ.ά., αλλά και οι «πόροι» που πρέπει να εξασφαλιστούν και για το αύριο, το κοντινό ή και το πιο μακρινό. Αυτοί που, κατ’ ελάχιστον, τουλάχιστον, θα πρέπει να αποδοθούν, μέσω των κατάλληλων ασφαλιστηρίων, δηλαδή, της λογικής του «Ασφαλιστικού Μοχλού», για να υπάρχει συνέχεια στη ζωή, στην αξιοπρέπεια, στη δημιουργία.

Χρειάζεται, λοιπόν, να γίνει μια επιστημονική και υπεύθυνη εργασία από έναν τεχνογνώστη με ενσυναίσθηση σύμβουλο, που θα ανακαλύψει, με επαγγελματισμό και εχεμύθεια, μαζί με το άτομο, τον/την οικογενειάρχη, τον/την επιχειρηματία, τα θέλω μέσα από τις αντικειμενικές του/της ανάγκες, τη διαδικασία της ιεράρχησης, τις οικονομικές του/της δυνατότητες, και να προτείνει λύσεις μοναδικές, λειτουργικές και αναντικατάστατες, που θα επιτρέψουν να έρθει στον ασφαλισμένο η νηνεμία, το υπέροχο αίσθημα της ασφάλειας και του περιορισμού ή/και μηδενισμού του οικονομικού κινδύνου. Δηλαδή, με απλά λόγια, με την ικανότητα της «Προνόησης», τη λειτουργία της «Ασφαλιστικής Ιδέας» και την καθοριστική συμβολή του επαγγελματία ασφαλιστικού διαμεσολαβητή, που δίνει και την πρότασή του ως «Αιτιολογημένη Γνώμη», γίνεται η μεταφορά των κινδύνων, των ρίσκων, στην ασφαλιστική εταιρεία, που είναι δομημένη, υπάρχει και λειτουργεί με την ικανότητα να δέχεται και να διαχειρίζεται κινδύνους, καλύπτοντας τις οικονομικές συνέπειες από γεγονότα μη επιθυμητά, ζημιογόνα ή/και καταστρεπτικά.

Η κουλτούρα και για τους ασφαλιστικούς διαμεσολαβητές, αλλά και για την αγορά που απευθυνόμαστε, η κουλτούρα της «Προνόησης», που αναφερόταν αρκετά από τους γονείς και τους παππούδες μας με φράσεις όπως: «Φασούλι, το φασούλι γεμίζει το σακούλι» ή «Έχε δυο δραχμές στην άκρη για ώρα ανάγκης» ή ακόμη και στο Ιερό Ευαγγέλιο με την παραβολή «Του άφρονος πλουσίου», είναι αυτή που θα επιτρέψει και την ευόδωση στρατηγικών, με αποτελεσματικότητα και αξία.

Τα εργαλεία της επιστήμης του Χρηματοοικονομικού Προγραμματισμού (Financial Planning) μαζί με την εύρεση της Ιερότητας της δουλειάς μας, μπορούν και πρέπει να κάνουν τη διαφορά, χτίζοντας επικερδείς και μακροχρόνιες επαγγελματικές σχέσεις με ικανοποιημένους πελάτες και ευχαριστημένους ασφαλιστικούς διαμεσολαβητές, που χτίζουν καριέρα με χρηστικότητα και αξίες.

Φώτης Πουλής: Κουλτούρα άρνησης vs κουλτούρα προνόησης
Φώτης Πουλής: Κουλτούρα άρνησης vs κουλτούρα προνόησης

Ο κ. Φώτης Πουλής, με καταγωγή από την Ηλεία, γεννήθηκε το 1967 στην Πάτρα και μεγάλωσε στον Κορυδαλλό.
Το 1989 ξεκίνησε στη Metrolife. Η Schweiz Life και η International Life ήταν η συνέχειά του στο Agency, ασχολούμενος και ως Συντονιστής. Το 2001 εντάχθηκε ως Agency Manager στην Allianz. Από το 2010 προσφέρει ως υπεύθυνος πωλήσεων στο Ασφαλιστικό Πρακτορείο ΟΤΕ Ασφάλιση Α.Ε. και από το 2018 έως και σήμερα έχει τη συνολική ευθύνη της εταιρείας.
Είναι μέλος της Ένωσης Ελλήνων Financial Planners (HFPA), πιστεύοντας βαθιά ότι οι μέθοδοι του Χρηματοοικονομικού Σχεδιασμού είναι απαραίτητα στοιχεία στην ανάγκη για ποιοτικές υπηρεσίες.
Είναι ιδρυτικό μέλος και μέλος του Δ.Σ. του Συνεταιρισμού Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών Πάνορμος ΣΥΝ.Π.Ε.
Είναι κάτοχος του Διπλώματος Ασφαλιστικών Σπουδών, απόφοιτος του Εκπαιδευτικού προγράμματος (EII) της EFICERT στο επίπεδο SQF3, ενώ το 2019 ολοκλήρωσε σπουδές στη Διοίκηση Επιχειρήσεων στο Ανοιχτό Πανεπιστήμιο Κύπρου.
Έχει μία κόρη και έχει ξεκινήσει Μεταπτυχιακό στο ΕΑΠ στο Δίκαιο της Οικονομίας και των Επιχειρήσεων.


Ακολουθήστε την ασφαλιστική αγορά στο Google News

Εγγραφείτε στο NewsLetter μας