Άρθρα

Financial Planning …γιατί «μπορείς να γίνεις μεγάλος, όταν οι μεγάλοι σε βοηθούν»

Γράφει ο Γιάννης Χατζάκης*

Yπάρχει η έμφυτη τάση των ανθρώπων, διαχρονικά, να καλλιεργούν το αίσθημα της ελευθερίας, που συχνά εμφανίζεται και ως αίσθημα ανεξαρτησίας. Έτσι, στον χώρο των χρηματοασφαλιστικών υπηρεσιών παρατηρούμε αρκετούς συναδέλφους να παρουσιάζονται ως «Ανεξάρτητοι» Διαμεσολαβητές. Και δεν αναφέρομαι στο αν κάποιος συνεργάζεται για τη διάθεση προϊόντων με μία ή περισσότερες ασφαλιστικές εταιρείες, αλλά στην επαγγελματική του πορεία, στο υπόβαθρό του.

  • Μήπως απλά προωθεί ασφαλιστικά προγράμματα;
  • Τι γνώσεις έχει πάνω στο αντικείμενό του και από πού αυτές πηγάζουν, εμπνέονται και υποστηρίζονται;
  • Τι προαιρετικές πιστοποιήσεις έχει;
  • Παρακολουθεί τα τοπικά και διεθνή δρώμενα, επενδύει στη δουλειά του, παρακολουθεί συνέδρια που μεγαλώνουν το επαγγελματικό του παράθυρο;

Δεν θα ξεχάσω τη φράση που ειπώθηκε στην εισαγωγική ομιλία, στο διεθνές συνέδριο του MDRT το 2000 στο Σαν Φρανσίσκο. Ήταν το πρώτο συνέδριο του οργανισμού που παρακολούθησα και χάραξε βαθιά την επαγγελματική μου πορεία. Συγκεκριμένα, ο ομιλητής είπε: «Περπατήστε στον δρόμο της επιτυχίας, να ξέρετε ότι βρίσκεστε στα Χέρια Γιγάντων». Την ίδια δυναμική κι εμψυχωτική σκέψη άκουσα και στο πρώτο συνέδριο του Financial Planning (FPA) που παρακολούθησα λίγο αργότερα, στη Βοστώνη.

Είναι γεγονός –και μιλάω από προσωπική εμπειρία– ότι το να ανήκεις σε τέτοιους Οργανισμούς έμπνευσης, οι οποίοι ακολουθούν συγκεκριμένες και επιτυχημένες μεθοδολογίες, σε βοηθάει να είσαι χρήσιμος ως επαγγελματίας, τόσο στους πελάτες με τους οποίους συναλλάσσεσαι, όσο και στους συναδέλφους σου. Επίσης, σε βοηθάει να διατηρείσαι στην κορυφή και να εξελίσσεσαι.

Καθώς η μεθοδολογία του Financial Planning παραβάλλεται με τους Ολυμπιακούς Αγώνες στις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες (!), στο μυαλό μου έρχεται ο Bob Richards, ένας αθλητής-θρύλος στο άλμα επί κοντώ, χρυσός Ολυμπιονίκης σε δύο Ολυμπιάδες! Ο ίδιος είχε δηλώσει ότι «μπορείς να γίνεις μεγάλος, όταν οι μεγάλοι σε βοηθήσουν».

Γιατί το είπε αυτό; Μπορεί να έγινε χρυσός Ολυμπιονίκης, αλλά δεν κατάφερε να καταρρίψει το παγκόσμιο ρεκόρ εκείνης της εποχής στο άλμα επί κοντώ. Πήδησε 30 εκατοστά χαμηλότερα από έναν άλλο πρωταθλητή, τον Cornelius Warmerdam, που κατείχε παγκόσμιο ρεκόρ για πολλά χρόνια.

Τι έκανε λοιπόν; Πήγε και βρήκε τον Warmerdam, ο οποίος είχε αποσυρθεί πλέον, και του είπε: «Έχω κολλήσει, έχω αγγίξει τα όριά μου και θέλω να με βοηθήσεις!». Έμειναν, λοιπόν, μαζί κάποιες μέρες, προπονήθηκε μαζί του και πήρε από αυτόν πολύτιμα στοιχεία και πρακτικές μεθόδους. Αποτέλεσμα; Αύξησε κατά 20 εκατοστά την επίδοσή του! Ξεπέρασε τα όριά του –υπολειπόμενος βέβαια κατά άλλα 10 εκατοστά από το παγκόσμιο ρεκόρ εκείνης της εποχής, το οποίο καταρρίφτηκε μετά από πολλά χρόνια. Τότε, ο Bob Richards, ενθουσιασμένος, είπε τα λόγια που ανέφερα, ότι «είναι εύκολο να γίνεις μεγάλος όταν βρίσκεσαι κοντά με μεγάλους»!

Το παραπάνω θα μπορούσε να περιγράψει την προστιθέμενη αξία που δίνουν Διεθνείς Οργανισμοί ή Ενώσεις Financial Planning σε έναν ήδη ικανό κι έμπειρο ασφαλιστικό διαμεσολαβητή. Γιατί υπενθυμίζω πως το Financial Planning δεν είναι ένα επίχρισμα στην προσέγγιση νέων πελατών ή ένας τρόπος πώλησης ασφαλιστικών προϊόντων. Είναι μια μεθοδολογία, με σκοπό να προσδιοριστούν με ακρίβεια οι ανάγκες, οι στόχοι, τα όνειρα και οι επιθυμίες των ανθρώπων από επαγγελματίες, ώστε στη συνέχεια να χαραχθεί ένα πλάνο για την επίτευξή τους.

Οι πρώτοι Financial Planners εμφανίστηκαν στα τέλη της δεκαετίας του 1960 στις ΗΠΑ, ενώ στην Ευρώπη το Financial Planning έκανε τα πρώτα του βήματα τη δεκαετία του 1980.

Σήμερα, ο θεσμός αποτελεί μια επιτυχημένη μεθοδολογία, τόσο για τους πελάτες όσο και τους επαγγελματίες που την εφαρμόζουν. Έρευνες που γίνονται στις Η.Π.Α. έδειξαν ότι το επάγγελμα του Financial Planner θεωρείται από το καταναλωτικό κοινό ως ένα από τα κορυφαία επαγγέλματα κύρους.

Στην Ελλάδα, το Financial Planning εμφανίστηκε το 1995, ενώ το 2010 ιδρύθηκε, από 29 έμπειρους επαγγελματίες, ένας ανεξάρτητος, μη κερδοσκοπικός φορέας, η Hellenic Financial Planners Association (HFPA), που ανέλαβε τον ρόλο της εδραίωσης του επαγγέλματος. Η HFPA έχει ως σκοπό τη διαμόρφωση και την προστασία του εξειδικευμένου αυτού επαγγέλματος στη χώρα μας. Ας μην ξεχνάμε τα λόγια του Bob Richards: «Μπορείς να γίνεις μεγάλος, όταν οι μεγάλοι σε βοηθήσουν».

Στις σύνθετες, λοιπόν, και πολύπλοκες οικονομικές ανάγκες που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι έρχεται ως απάντηση η «χρηματοοικονομική ανάλυση με σχεδιασμό και ολοκληρωμένες λύσεις», καθιστώντας το επάγγελμα του Financial Planner ιδιαίτερα σημαντικό, με προοπτικές ανάπτυξης στο άμεσο μέλλον. Αυτός ήταν και είναι ο στόχος της HFPA!

Για τον σκοπό αυτό, η Ένωση εξασφάλισε για τα μέλη της το Λογισμικό Πρόγραμμα της Figlo, κατ’ αποκλειστικότητα για την ελληνική και την κυπριακή αγορά! Έτσι έγινε πραγματικότητα η επιτακτική ανάγκη κι ένας από τους πρωταρχικούς στόχους της Ένωσής μας: τα μέλη μας να έχουν ένα εργαλείο ισάξιο με αυτό που έχουν Ευρωπαίοι συνάδελφοί τους! Αυτό αποτελεί μια επένδυση που μπορεί να κάνει τη διαφορά για έναν επαγγελματία σύμβουλο, δίνοντάς του την προοπτική τόσο για cross selling όσο και για up selling, και αυτό οδηγεί στη δημιουργία ικανοποιημένων πελατών.

Ως μέλος του Δ.Σ. κι εκπρόσωπος επικοινωνίας της HFPA, προσκαλώ τους επαγγελματίες του χώρου να αναζητήσουν περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα της Ένωσης (www.hfpa.gr), να ενημερωθούν για τη δυνατότητα εγγραφής μέλους και την απόκτηση του Λογισμικού Προγράμματος για δημιουργία και παρουσίαση μελέτης Financial Planning. Όλα τα μέλη του Δ.Σ. είμαστε διαθέσιμοι για περαιτέρω διευκρινίσεις.
Ας μη λησμονούμε αυτό που τόσο η ιστορία όσο και η καθημερινή πρακτική επιβεβαιώνει, ότι αν πιαστείς χέρι-χέρι με Μεγάλους μπορείς κι εσύ να γίνεις ή να παραμείνεις Μεγάλος!

Financial Planning …γιατί «μπορείς να γίνεις μεγάλος, όταν οι μεγάλοι σε βοηθούν»

Ο Γιάννης Χατζάκης είναι Οικονομολόγος και συνεργάζεται ως Ασφαλιστικός Διαμεσολαβητής με την Interamerican από το 1997, εφαρμόζοντας τη μεθοδολογία Financial Planning. Από το 2019 είναι Πρόεδρος του Ταμείου Επαγγελματικής Ασφάλισης (ΤΕΑ) Συνεργατών Interamerican.
Έχει διατελέσει Πρόεδρος του Διεθνούς Οργανισμού MDRT για την Ελλάδα (2008-2011) και είναι μέλος του MDRT επί 22 έτη, ισόβιο μέλος & COT.
Είναι κάτοχος πτυχίου LUTCF, με πιστοποίηση Financial Planner από την Achmea Academy και την Eficert (SQF3), ενώ είναι ιδρυτικό μέλος & μέλος Δ.Σ. της Ένωσης Ελλήνων Financial Planners (HFPA).
Ισόβιο μέλος από το 2005 της Limra & της Limra International, ενώ έχει συμμετάσχει σε δεκάδες διεθνή συνέδρια όλων των ανωτέρω οργανισμών.

Ακολουθήστε την Ασφαλιστική Αγορά στο Google News

Εγγραφείτε στο NewsLetter μας