Διεθνή

Ευρωεκλογές: Τι θέλουν οι πολίτες – Τι αποκαλύπτει το ευρωβαρόμετρο

Το εαρινό Ευρωβαρόμετρο του Κοινοβουλίου για το 2024 αποκαλύπτει το έντονο ενδιαφέρον των πολιτών για τις επικείμενες ευρωπαϊκές εκλογές (6-9 Ιουνίου) και την επίγνωση της σημασίας τους στο τρέχον γεωπολιτικό πλαίσιο.

Η έρευνα αναδεικνύει την εκλογική συμπεριφορά των Ευρωπαίων, τη στάση τους έναντι των θεμάτων της εκστρατείας, καθώς και τις προτιμήσεις τους όσον αφορά τις αξίες προτεραιότητας για την επόμενη θητεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Επικεντρώνεται, επίσης, στην αντίληψη των πολιτών για το ΕΚ και την ΕΕ, στην άποψή τους για τη ζωή στην ΕΕ, καθώς και στις απόψεις τους για την ΕΕ στο σημερινό παγκόσμιο πλαίσιο.

Βασικά πορίσματα

Ενδιαφέρον για τις εκλογές

Το ενδιαφέρον για τις εκλογές, η επίγνωση του πότε θα πραγματοποιηθούν, καθώς και η πιθανότητα ψήφου αυξάνονται από την τελευταία έρευνα το φθινόπωρο του 2023, όταν μετρήθηκαν για τελευταία φορά. Οι αυξήσεις είναι ακόμη πιο εντυπωσιακές σε σύγκριση με την έρευνα της άνοιξης του 2019 (τρεις μήνες πριν από τις προηγούμενες ευρωπαϊκές εκλογές). Τα ευρήματα δείχνουν επίσης ότι οι πολίτες της ΕΕ γνωρίζουν πολύ καλά τη σημασία των εκλογών στο τρέχον γεωπολιτικό πλαίσιο, με περισσότερους από οκτώ στους δέκα (81%) να συμφωνούν ότι αυτό καθιστά την ψηφοφορία ακόμη πιο σημαντική.

Ευρωεκλογές: Τι θέλουν οι πολίτες - Τι αποκαλύπτει το ευρωβαρόμετρο

Θέματα της εκστρατείας

Οι Ευρωπαίοι πολίτες θα ήθελαν να δουν την καταπολέμηση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού (33%) καθώς και τη στήριξη της δημόσιας υγείας (32%) ως τα κύρια θέματα που συζητούνται κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας. Η στήριξη της οικονομίας και η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, καθώς και η άμυνα και η ασφάλεια της ΕΕ βρίσκονται αμφότερες στην τρίτη θέση (στο 31%). Η σημασία που αποδίδουν οι πολίτες στην άμυνα και την ασφάλεια της ΕΕ έχει αυξηθεί κατά τη διάρκεια της κοινοβουλευτικής περιόδου, ιδίως υπό το πρίσμα του επιθετικού πολέμου της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας.

Ευρωεκλογές: Τι θέλουν οι πολίτες - Τι αποκαλύπτει το ευρωβαρόμετρο

Η ΕΕ στον κόσμο

Όσον αφορά το μέλλον, οι πολίτες της ΕΕ θέτουν την άμυνα και την ασφάλεια (37%) ως πρώτες προτεραιότητες για την ενίσχυση της θέσης της ΕΕ σε παγκόσμιο επίπεδο, ενώ ακολουθούν ενεργειακά ζητήματα και επισιτιστική ασφάλεια/γεωργία (αμφότερες στο 30%). Ενώ τέσσερις στους δέκα πολίτες λένε ότι ο ρόλος της ΕΕ έχει γίνει πιο σημαντικός τα τελευταία χρόνια, το 35% πιστεύει ότι έχει παραμείνει ο ίδιος και το 22% ότι έχει μειωθεί.

Ευρωεκλογές: Τι θέλουν οι πολίτες - Τι αποκαλύπτει το ευρωβαρόμετρο

Αντίκτυπος της ΕΕ

Σχεδόν τα τρία τέταρτα των πολιτών (73%) δηλώνουν ότι οι δράσεις της ΕΕ έχουν αντίκτυπο στην καθημερινή τους ζωή, συμπεριλαμβανομένου του ενός πέμπτου (20%) για το οποίο έχουν «πολύ» αντίκτυπο.  Επιπλέον, η μεγάλη πλειονότητα των Ευρωπαίων συμφωνεί ότι η χώρα τους, συνολικά, ωφελεί την ένταξη στην ΕΕ (71%). Τα αποτελέσματα αυτά είναι σταθερά σε σύγκριση με το φθινόπωρο του 2023 και εξακολουθούν να βρίσκονται σε υψηλά επίπεδα σε ολόκληρη την ΕΕ. 

Δείτε τα σχετικά με την Ελλάδα εδώ.


Ακολουθήστε την ασφαλιστική αγορά στο Google News

Εγγραφείτε στο NewsLetter μας