Άρθρα

Eurobank – Eurolife ERB επιχειρούν στην Υγεία

Στον κλάδο ασφαλίσεων υγείας στοχεύει εκ νέου η Eurobank, με τη συνδρομή της Eurolife ERB Ασφαλιστικής, εκτιμώντας ότι η χρονική συγκυρία είναι κατάλληλη και το εγχείρημα θα αποδώσει οφέλη για όλα τα μέρη: τράπεζα, ασφαλιστική και πελάτες.

Σε γεύμα εργασίας με δημοσιογράφους, οι Δ/νοντες Σύμβουλοι της Eurobank, κ. Φωκίων Καραβίας, και της Eurolife ERB, κ. Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου, πλαισιωμένοι από στελέχη των δύο εταιρειών, μίλησαν για τους στόχους της συνεργασίας και το σκεπτικό του εγχειρήματος, και απάντησαν σε ερωτήσεις.

Οι θέσεις των δύο ανδρών και η στρατηγική των εταιρειών που διοικούν είναι λίγο ή πολύ γνωστές. Η μεταξύ τους συνεργασία είναι αγαστή και, με την τράπεζα να διατηρεί το 20% της ασφαλιστικής, φαίνεται ότι θα έχει και μέλλον.

Από τα πολλά ενδιαφέροντα που ακούστηκαν, σημειώνουμε επιγραμματικά τα εξής:

Σχετικά με τη στρατηγική της Eurobank

 • Οι επιχειρήσεις θα εξακολουθήσουν να είναι στην κύρια στόχευση της τράπεζας, η οποία φιλοδοξεί εκτός από την παροχή υπηρεσιών και προϊόντων να καθιερωθεί ως ο έμπειρος σύμβουλος του πελάτη.
 • Ως σύμβουλος διαχείρισης περιουσίας, η τράπεζα δεν μπορεί να μην έχει θέση και στον τομέα των ασφαλιστικών υπηρεσιών που ο πελάτης της έχει ανάγκη˙ είναι απαραίτητο να έχουμε στη βεντάλια μας τα ασφαλιστικά προϊόντα που χρειάζεται ο πελάτης, δήλωσε ο κ. Καραβίας σχετικά.
 • Η χρονική στιγμή αλλά και τα πολύ καλά στατιστικά των διαγνωστικών προϊόντων που διέθεσε στο πρόσφατο παρελθόν η τράπεζα, δημιουργούν κλίμα αισιοδοξίας για την επιτυχία του εγχειρήματος.

Σχετικά με τις Τραπεζοασφάλειες

 • Σήμερα η τράπεζα κατέχει την τρίτη θέση σε παραγωγή ασφαλειών Ζωής για την ασφαλιστική και την τέταρτη σε συνολική παραγωγή.
 • Αντίστοιχα, για την τράπεζα, τα έσοδα από προμήθειες (ασφαλιστικών εργασιών) ανέρχονται σε €12,5 δισ. (στα έσοδα θα πρέπει φυσικά να υπολογιστεί και το μέρισμα που προκύπτει από τη συμμετοχή στην ασφαλιστική με ποσοστό 20%), ήτοι 4% με 5% επί του συνόλου των εσόδων από προμήθειες της τράπεζας, ποσοστό που ο κ. Καραβίας δήλωσε ότι επιθυμεί να δει να διπλασιάζεται στο επόμενο διάστημα.
 • 120.000 πελάτες της τράπεζας έχουν σήμερα αγοράσει κάποιο συνταξιοδοτικό πρόγραμμα μέσω αυτής.
 • Τα ομαδικά ασφαλιστήρια θα αποτελέσουν επίσης στόχευση για την τράπεζα, στις επιχειρήσεις που απαρτίζουν το υπάρχον πελατολόγιο της.
 • Ο Δ/νων Σύμβουλος της Eurobank επεσήμανε –και έχει την αξία του να μεταφερθεί– ότι οι τράπεζες υποχρεώθηκαν να μην είναι πλέον παραγωγοί ασφαλιστικών προϊόντων και να περιοριστούν στη διανομή (αναφέρεται στην πώληση των θυγατρικών) κυρίως για δύο λόγους: τη βαριά επίπτωση που είχε η δραστηριότητα αυτή στα αποθεματικά τους, αλλά και τον προβληματισμό που δημιουργούσε ο ανταγωνισμός, στον ασφαλιστικό τομέα, ιδρυμάτων που λάμβαναν κρατική ενίσχυση, με εταιρείες που δεν λάμβαναν ενίσχυση από το κράτος.

Γιατί στην Υγεία;

 • Στο 34,3% του συνολικού ποσού δαπανών υγείας ανέρχεται σήμερα η out of pocket δαπάνη για υπηρεσίες υγείας στην Ελλάδα. Σύμφωνα με τα στατιστικά που επικαλέστηκε ο κ. Σαρρηγεωργίου, το 2016 οι δαπάνες που αφορούσαν υπηρεσίες υγείας και πληρώθηκαν από τις ασφαλιστικές εταιρείες ανέρχονταν στα €567 εκατ., ενώ αυτές που πληρώθηκαν ιδιωτικά από τους πολίτες ανήλθαν στα €5 δις.
 • Σε διψήφιο νούμερο προσδιορίζεται ο ιατρικός πληθωρισμός, σύμφωνα με μελέτη του ΙΟΒΕ που παρήγγειλε η ΕΑΕΕ και θα δοθεί στη δημοσιότητα το προσεχές διάστημα.
 • Τα προϊόντα υγείας που θα διαθέτει η τράπεζα θα είναι διαφορετικά από αυτά που διατίθενται μέσω των ανεξάρτητων δικτύων ασφαλιστικών συμβούλων, θα είναι προσιτά οικονομικά και θα δίνουν έμφαση στην ολοκληρωμένη κάλυψη πρωτοβάθμιας φροντίδας αλλά και νοσοκομειακών παροχών.

Τα προγράμματα

Εξασφαλίζω Πρόληψη: νέο πρόγραμμα υγείας που καλύπτει οικογένεια και παρέχει διαγνωστικές εξετάσεις και ιατρικές επισκέψεις (χωρίς όριο), check up, και κάποιες επιπλέον παροχές με κόστος €99 (οικογένεια) και €49 (ατομικό)

Εξασφαλίζω Πρόληψη και Περίθαλψη: νέο πρόγραμμα υγείας που καλύπτει οικογένεια και παρέχει πρωτοβάθμιες και δευτεροβάθμιες υπηρεσίες υγείας από τον όμιλο Ευρωκλινικής και τις συμβεβλημένες με αυτόν κλινικές, με όριο ευθύνης τα €75.000, εκπιπτόμενο ποσό €1.000 (με χρήση άλλου φορέα, μείωση της συμμετοχής για ποσό ίσο με το ποσό που καλύπτει ο άλλος φορέας) και κόστος από €95/μήνα (τετραμελής οικογένεια)

Εξασφαλίζω Πρόληψη και Περίθαλψη για το παιδί: νέο πρόγραμμα υγείας μόνο για το παιδί, μέσα από τις κλινικές του Ομίλου Ευρωκλινική και των συμβεβλημένων κλινικών με αυτόν, με όριο ευθύνης τα €75.000, εκπιπτόμενο ποσό €500 (με χρήση άλλου φορέα, μείωση της συμμετοχής για ποσό ίσο με το ποσό που καλύπτει ο άλλος φορέας) και κόστος από €12/μήνα.

Και δυο παρατηρήσεις…

Από τις δηλώσεις του κ. Καραβία και των στελεχών της τράπεζας ήταν σαφές ότι η στόχευση είναι η προώθηση ασφαλίσεων υγείας σε υπάρχοντες πελάτες της τράπεζας, ιδιώτες με όχι ιδιαίτερα ψηλά εισοδήματα. Αναρωτιέται ίσως κάποιος: είναι αυτός ο μέσος πελάτης της τράπεζας; Πόσο ικανοποιημένος είναι αυτός ο τύπος πελάτη από την τράπεζα και άρα δεκτικός στην πώληση ενός τόσο εξειδικευμένου προϊόντος, που αγγίζει μια από τις βαθύτερες ανησυχίες του πολίτη σήμερα, αλλά και διαμορφώνει για πολλούς την εικόνα που θα έχουν για την ιδιωτική ασφάλιση; Τι λένε οι έρευνες ικανοποίησης πελατών;

Περισσότερες από μία φορές ο κ. Σαρρηγεωργίου τόνισε στους δημοσιογράφους ότι ο επαγγελματίας ασφαλιστής είναι η πρώτη του επιλογή για τη διάθεση ασφαλιστικών προϊόντων. Αυτό δεν αποκλείει φυσικά τη συνεργασία με οποιοδήποτε άλλο επαγγελματία/κανάλι φέρνει προστιθέμενη αξία στον πελάτη.

Αντιλαμβάνεται κανείς εύκολα την έννοια της προστιθέμενης αξίας στον πελάτη, καθώς φυσικά και τη σημασία της εξασφάλισης ικανοποιητικού όγκου πωλήσεων. Προχωρώντας ένα βήμα παραπέρα, αξίζει ίσως να αναφέρουμε ότι κάποιοι μιλούν σήμερα και για την προστιθέμενη αξία που φέρνουν ή δεν φέρνουν συγκεκριμένα κανάλια πωλήσεων και στην ελληνική ασφαλιστική αγορά. Προστιθέμενη αξία που προκύπτει από την εμπειρία του καταναλωτή, την εκπαίδευση, τη θεμελίωση ασφαλιστικής συνείδησης…

Αμαλία Ρουχωτά

Εγγραφείτε στο NewsLetter μας