Άρθρα

Εσωστρέφεια και αθέμιτος ανταγωνισμός παιδεύουν ακόμα τους διαμεσολαβούντες

Ο αθέμιτος ανταγωνισμός, η ανάγκη ανάδειξης της υπεραξίας του ασφαλιστικού διαμεσολαβητή μέσα από δράσεις εξωστρέφειας, οι φοροελαφρύνσεις για τους καταναλωτές και τους ίδιους τους επαγγελματίες, η υποχρεωτική ασφάλιση αστικής ευθύνης αναδείχτηκαν ως τα πλέον σημαντικά θέματα για τον κλάδο των ασφαλιστών, κατά τη διάρκεια της διαδικτυακής συνάντησης – δημοσκόπησης που διενήργησε στις 16 Νοεμβρίου η Επιτροπή Ασφαλιστικής Διαμεσολάβησης του ΕΕΑ.

Στην ανοιχτή τηλεδιάσκεψη, με τίτλο «Ακούμε τη φωνή σας», συμμετείχαν πάνω από 300 ασφαλιστικοί διαμεσολαβητές από όλη την Ελλάδα. Στόχο είχε να αναδειχθούν τα προβλήματα της ασφαλιστικής διαμεσολάβησης και μέσα από την ψηφοφορία (συμμετείχαν 250 άτομα) να προτεραιοποιηθούν.

Η εκδήλωση, με Συντονιστή τον συνεργάτη του ΕΕΑ, κ. Γιώργο Φλωρά, ξεκίνησε με την τοποθέτηση του Προέδρου του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών και της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος, κ. Ιωάννη Χατζηθεοδοσίου, ο οποίος τόνισε, για ακόμα μια φορά, ότι «το ΕΕΑ θα συνεχίσει να είναι δίπλα στους ασφαλιστικούς διαμεσολαβητές, σε όλες τις μάχες που δίνουν».

Στη συνέχεια, ο Γενικός Γραμματέας του Ε.Ε.Α. και Πρόεδρος της Επιτροπής Ασφαλιστικής Διαμεσολάβησης, κ. Δημήτρης Γαβαλάκης, εμπνευστής της πρωτοβουλίας, εξήγησε τη διαδικασία, τονίζοντας τη σημασία της ομαδικής δουλειάς που έχει γίνει.

Τέλος, οι Πρόεδροι των Σωματείων, κ.κ.: Μαρία Δημητριάδη (ΣΠΑΤΕ), Δήμητρα Λύχρου (ΕΕΑΕ), Μιχάλης Τζωρτζωρής (ΣΕΜΑ), Γιάννης Τοζακίδης (ΠΣΣΑΣ), και Ηλίας Τσολάκης (ΠΟΑΔ), αναφέρθηκαν στα θέματα που οι ίδιοι και οι φορείς που εκπροσωπούν αξιολογούν ως σημαντικά για τον κλάδο.

Εσωστρέφεια και αθέμιτος ανταγωνισμός παιδεύουν ακόμα τους διαμεσολαβούντες

Οι συμμετέχοντες στην εκδήλωση κλήθηκαν να βαθμολογήσουν με μία κλίμακα από το 1-5 τα θέματα που θεωρούν πιο σημαντικά. Εντυπωσιακό είναι ότι από τα 27 θέματα που τέθηκαν, σχεδόν τα μισά βαθμολογήθηκαν με 4 και 5.

Πιο αναλυτικά:

  • Ο αθέμιτος ανταγωνισμός είναι το υπ’ αριθμόν ένα θέμα που απασχολεί την ασφαλιστική διαμεσολάβηση και αναδείχτηκε τόσο από τους προέδρους των Σωματείων, κ.κ. Μ. Δημητριάδη, Δ. Λύχρου και Η. Τσολάκη, όσο και από τους συμμετέχοντες στην ψηφοφορία.

Ειδικότερα, οι συμμετέχοντες σε ποσοστό 95% ζήτησαν «τήρηση από τις εταιρείες ίδιων κανόνων τιμολόγησης για τον ίδιο κίνδυνο για όλα τα δίκτυα διανομής», ενώ σε ποσοστό 94% καταδίκασαν «τη χρήση δεσπόζουσας θέση και αθέμιτων πρακτικών των εναλλακτικών δικτύων, με παροχές και ωφελήματα στους καταναλωτές».

  • Επόμενο πολύ σημαντικό θέμα σε ποσοστό 93% είναι η ανάγκη ανάδειξης της υπεραξίας του ασφαλιστικού διαμεσολαβητή μέσα από δράσεις εξωστρέφειας.
  • Πολύ σημαντικά για τους ασφαλιστικούς διαμεσολαβητές είναι τα θέματα που αφορούν τις συμβάσεις τους με τις εταιρείες. Ειδικότερα, ζήτησαν, μεταξύ άλλων, εξασφάλιση κοινών βασικών κανόνων στις συμβάσεις σε θέματα που αφορούν τον Ν. 4583 και τον GDPR (87%), εφαρμογή των διατάξεων του Ν.4583 σε περίπτωση λύσης της σύμβασης (90%).
  • Μεγάλο αριθμό ψήφων συγκέντρωσαν τα θέματα που τέθηκαν και αφορούσαν τόσο τις φοροελαφρύνσεις των καταναλωτών, προκειμένου να δοθεί ώθηση στην αγορά ασφάλισης, όσο και εκείνα που αφορούν τη δική τους φορολογική αντιμετώπιση. Χαρακτηριστικά, το αίτημα για φορολόγηση εισοδήματος, λόγω συνταξιοδότησης, ως αποζημίωσης, αξιολογήθηκε ως σημαντικό-πολύ σημαντικό σε ποσοστό 90%, όπως και το δικαίωμα χρήσης επαγγελματικού αυτοκινήτου (86%).
  • Ένα ακόμα θέμα που τέθηκε από τον Πρόεδρο του ΣΕΜΑ και κρίθηκε ως σημαντικό-πολύ σημαντικό σε ποσοστό 92% ήταν η εφαρμογή του νόμου για την υποχρεωτική αστική ευθύνη (15 χρόνια τώρα εκκρεμεί η ΚΥΑ!) και η διεύρυνση της λίστας των επαγγελμάτων.
  • Σε ποσοστό 92% αξιολογήθηκε ως σημαντική-πολύ σημαντική και η απευθείας ενημέρωση του Μητρώου με τις επαναπιστοποιήσεις, τα συμβόλαια αστικής ευθύνης και τα δικαστικά έγγραφα που απαιτούνται για την ανανέωση της άδειας του διαμεσολαβητή.
  • Με πρόσφατη την ταλαιπωρία που προκάλεσε η ανάκληση λειτουργίας της City, ήταν επόμενο η αυστηροποίηση του πλαισίου λειτουργίας των ΕΠΥ να βρίσκεται ψηλά στη λίστα (86%), όπως και το θέμα των Ασπίς – Commercial Value, αλλά και των υπόλοιπων εκκαθαρίσεων, που ταλανίζουν την αγορά δεκαετίες τώρα.
  • Και επειδή η αγορά δεν παύει να κινείται γύρω από το αυτοκίνητο, έκρινε ως σημαντικό-πολύ σημαντικό, σε ποσοστό 91%, και το θέμα του αυτοματοποιημένου ελέγχου των ανασφάλιστων οχημάτων.
  • Εκείνο που μας προκάλεσε ευχάριστη έκπληξη, γιατί ως περιοδικό το ζητάμε χρόνια, είναι ότι ένα ποσοστό 79% επιθυμεί να έχει πρόσβαση σε πιο αναλυτικά στατιστικά στοιχεία της αγοράς.
  • Τέλος, τέθηκε το θέμα τη διενέργειας εξετάσεων εξ αποστάσεως και σε μεγαλύτερη συχνότητα, καθώς και της διαμόρφωσης ενός πλαισίου για δοκιμαστική περίοδο εισαγωγής στο επάγγελμα.
Εσωστρέφεια και αθέμιτος ανταγωνισμός παιδεύουν ακόμα τους διαμεσολαβούντες

Τα προβλήματα που απασχολούν την ασφαλιστική διαμεσολάβηση είναι γνωστά στους παροικούντες την Ιερουσαλήμ και δεν εξέπληξαν κανέναν τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης. Ωστόσο, αυτό δεν μειώνει την αξία της πρωτοβουλίας, καθώς η προτεραιοποίηση των προβλημάτων θα επιτρέψει να γίνει καλύτερα η διαχείριση και η διεκδίκησή τους από τα σωματεία και τα επιμελητήρια.

Το σίγουρο είναι ότι η δημοσκόπηση αυτή θα αποτελέσει πυξίδα για τη συζήτηση και τους στόχους που θα θέσει η Εθνική Συνδιάσκεψη των 101 εκλεγμένων ασφαλιστικών διαμεσολαβητών στα Επιμελητήρια της χώρας, που θα πραγματοποιηθεί στις 20 Νοεμβρίου 2021, στο Αμφιθέατρο της Ραλλείου Σχολής στον Πειραιά.

Δήμητρα Καζάντζα

Εγγραφείτε στο NewsLetter μας