Ενημέρωση των καταναλωτών για τα ασφαλιστικά προϊόντα επενδυτικού χαρακτήρα

1396
Koytsoumpas

Το νέο καθεστώς στα ασφαλιστικά προϊόντα επενδυτικού χαρακτήρα απασχόλησε την επιστημονική εκδήλωση που διοργάνωσε η Ένωση Δικαίου Προστασίας του Καταναλωτή, στις 25 Ιανουαρίου, στην Αίθουσα του Μικρού Χρηματιστηρίου, στην οποία συμμετείχαν ως ομιλητές έγκριτοι νομικοί.

Ο διδάκτωρ του Ασφαλιστικού Δικαίου, κ. Θεόδωρος Κουτσούμπας (φωτ.), Μεσολαβητής Τραπεζικών και Επενδυτικών Υπηρεσιών, μίλησε για το νέο τοπίο της ασφαλιστικής αγοράς, όπως αυτό διαμορφώνεται, αφενός, με τις νέες επενδυτικές συνθήκες, αφετέρου, με το νέο θεσμικό πλαίσιο, (Solvency II, IDD, GDPR, κ.ά).Τόνισε πόσο σημαντικά είναι ο σωστός σχεδιασμός των προϊόντων και η επιλογή του κατάλληλου καναλιού διάθεσης, ενώ ειδικά για το Solvency II, είπε ότι είναι το πιο άρτιο ίσως σε διεθνές επίπεδο θεσμικό πλαίσιο, υπό την προϋπόθεση της άσκησης ισοδύναμης εποπτείας, και συνδέεεται άμεσα και έμμεσα με την οδηγία για τα επενδυτικά προϊόντα.

O Αναπλ. Καθηγητής Νομικής Σχολής Θράκης, κ. Απόστολος Καραγκουνίδης, εστίασε στη διαμόρφωση και διάθεση επενδυτικών προϊόντων βασιζόμενων σε ασφάλιση (IBIPs), τονίζοντας, μεταξύ άλλων, ότι το νέο θεσμικό πλαίσιο έρχεται –χωρίς να το καταφέρνει απόλυτα– να αντιμετωπίσει στις αδυναμίες του πληροφοριακού μοντέλου που υπερφορτώνει τον ιδιώτη επενδυτή με πληροφορίες που τις περισσότερες φορές δεν κατανοεί και δεν μπορεί να διαχειριστεί σωστά.

Ο Αν. Καθηγητής Νομικής Σχολής Αθηνών, κ. Δημήτρης Λιάππης, αναφέρθηκε στους κανόνες συμπεριφοράς και ευθύνης έναντι των ληπτών της ασφάλισης.

Κοινή διαπίστωση όλων των ομιλητών ότι η τάση ενοποίησης των τραπεζικών, ασφαλιστικών και επενδυτικών εργασιών είναι ισχυρή και “ακατάσχετη”, όπως, την χαρακτήρισε ο κ. Γιώργος Τριανταφυλλάκης, Καθηγητής Νομικής Σχολής Θράκης και συντονιστής της συνάντησης.

Προηγούμενο άρθροSelfies στα προνόμιά τους από κάποιους συνδικαλιστές της Τράπεζας Πειραιώς
Επόμενο άρθροΗ Interamerican στον «Αγρότη της Χρονιάς»