Αφιερωμένο κυρίως στους πλανόδιους πωλητές και πλανόδιους τεχνίτες είναι το μουσείο που δημιούργησε, με πολύ μεράκι, στους χώρους της εταιρείας του, στους Αγίους Αναργύρους, ο επικεφαλής της AMC κ. Χρήστος Γκόρος, όντας και ο ίδιος πωλητής και διαφημιστής. Ο παλιός και καλός φίλος της «Α.Α.» μας ξενάγησε στους χώρους του μουσείου και μας εξήγησε γιατί το ονόμασε ENANTIO.

ΕΝΑΝΤΙΟ: Το μουσείο της AMC

Το μουσείο της AMC με το όνομα ENANTIO πιστεύουμε είναι παγκοσμίως μοναδικό. Είναι αφιερωμένο κυρίως στους πλανόδιους πωλητές και πλανόδιους τεχνίτες. Θα εκπλαγεί κανένας όταν δει πόσες παγκόσμιες διασημότητες ξεκίνησαν σε νεαρή ηλικία για βιοποριστικούς λόγους να ασκούν κάποιο επάγγελμα πλανόδιου στον δρόμο ή από σπίτι σε σπίτι. Βεβαίως, το μουσείο έχει και άλλα θέματα τέχνης, ακόμη και κάποιες μοντέρνες προσεγγίσεις. Γι’ αυτό λέγεται και ΕΝΑΝΤΙΟ. Υπάρχουν και διάφορες αντιθέσεις, που το καθιστούν ιδιαίτερα ενδιαφέρον.

Σε έναν χώρο με ιδιαίτερη αισθητική, διαμορφωμένο σε 700 τ.μ. περίπου με βιτρό στα παράθυρά του, που προσομοιάζουν σε φινιστρίνια καραβιού, και με δάπεδο μαρμάρου σε ψευδαίσθηση, ολόκληρο σε ξύλινη ένδυση με 120 ομοιώματα από πηλό, με 140 πίνακες ζωγραφικής με παραστάσεις από πλανόδιους πωλητές οι περισσότεροι, και πάρα πολλά παλιά και παραδοσιακά εργαλεία και αντικείμενα από τα παλιά επαγγέλματα. Οι συλλογές σε αντίκες και άλλα αντικείμενα έχουν αρχίσει από το 1985, ενώ όλες οι κατασκευές στον εσωτερικό και εξωτερικό χώρο του μουσείου, όλα τα έργα τέχνης και ομοιώματα είναι δικιά μας παραγωγή και όλα έχουν γίνει στην εταιρεία μας.

Τι θα δείτε…

Στο μουσείο θα δείτε το ξυλουργείο του Ιωσήφ με την Παναγία και τον Χριστό, σε θρησκευτική και ξυλουργική διαμόρφωση. τον Σπύρο Λούη σαν νερουλά με τον γάιδαρο που του χάρισε ο Βασιλιάς Γεώργιος ο Α΄. τον Μίκη Θεοδωράκη εφημεριδοπώλη, τον Μάνο Χατζηδάκη παγοπώλη, τον Στέλιο Καζαντζίδη πωλητή τσιγάρων, τον Αντώνη Καλογιάννη και τον Στάλιν τσαγκάρηδες, τον Γρηγόρη Μπιθικώτση υδραυλικό. τον Αριστοτέλη Ωνάση τηλεφωνητή (διετέλεσε και πλανόδιος πωλητής ταμπάκου). τον Σωτήρη Βούλγαρη (S. Bulgari), από την Παραμυθιά Θεσπρωτίας, πλανόδιο πωλητή κοσμημάτων και αργυρών αντικειμένων. τους γνωστούς ηθοποιούς Βασίλη Αυλωνίτη και Μίμη Φωτόπουλο σαν πλανόδιους μουσικούς λατερνατζήδες. τον Ορέστη Μακρή στον ρόλο του πλανόδιου γιατρού. τη Γεωργία Βασιλειάδου στον ρόλο της πλανόδιας μαμής και της φλυτζανορίχτρας. τη Βίκυ Μοσχολιού κορδελιάστρα, την Κοκό Σανέλ ράπτρια, την Ψαρακώσταινα, που μετονομάστηκε σε ψαροκώσταινα. τον Βασίλη Παπακωνσταντίνου και τον Γιάννη Ζουγανέλη με 16μελή αντιρατσιστική ορχήστρα, με παιδιά από διάφορα μέρη του κόσμου, ειδικών αναγκών και ειδικών καταστάσεων. τη Μαντόνα πωλήτρια ντόνατς, τον Μπαράκ Ομπάμα ελαιοχρωματιστή, τον Σον Κόννερυ γαλατά, τον Τζώρτζ Κλούνεϋ ασφαλιστή. τον Μπραντ Πιτ διαφημιστή του δρόμου, ντυμένο κοτόπουλο. τον Γιάννη Αντετοκούμπο μικροπωλητή, τους ζωγράφους Γκογκέν και Βαν Γκονγκ πλανόδιους Ζωγράφους, τον Νταλί να παραμορφώνει προϊόντα της AMC, τον Σεφ των Σεφ Πωλ Μποκούζ (που έγραψε και ένα βιβλίο μαγειρικής για τα σκεύη της AΜC, που τόσο θαύμαζε). αντιπροσωπευτικά, τέσσερα από τα στελέχη πωλήσεων της AMC της πενταετίας 1915-1920, σημαντικούς αρχαίους Έλληνες φιλοσόφους, τον Μέγα Αλέξανδρο και τον Διογένη με το πιθάρι του, τον Αχιλλέα στην Τροία πάνω στο άρμα του, τον Ελευθέριο Βενιζέλο, τη Μελίνα Μερκούρη.

Αυτούς και άλλους πολλούς θα έχετε την ευκαιρία να δείτε και να θαυμάσετε από κοντά. Το μουσείο έχει στηθεί έτσι που κάθε ομοίωμα εμπλουτίζεται με προϊόντα και εργαλεία του επαγγέλματος που αντιπροσωπεύει και με ειδικό πίνακα ζωγραφικής για το κάθε επάγγελμα. Για τα ομοιώματα έχουν ληφθεί σαν βάση και σε μεγάλο βαθμό φωτογραφίες από την εποχή που εργάζονταν ως πλανόδιοι τα παραπάνω πρόσωπα.

Κάθε τραπέζι του μουσείου, περίπου 50, είναι μια ξεχωριστή βιτρίνα με διάφορες αντίκες.

Ήδη, υπάρχει η υποδομή και η αδειοδότηση να δημιουργηθεί εστιατόριο, προφανώς το πρώτο AMC Εστιατόριο στον κόσμο, που θα μαγειρεύουμε και θα σερβίρουμε με τα σκεύη μας, θα προβάλουμε τη μέθοδο μαγειρικής της AMC, την υγιεινή, νόστιμη και άκρως οικονομική σε χρόνο και ενέργεια.

Αφιερωμένο στην κατευθυνόμενη πώληση

Το μουσείο ξεκίνησε να δημιουργείται το 2010, όταν οργανώσαμε το μεγαλύτερο φεστιβάλ στον κόσμο στην AMC, στο τάεκ βο ντό, με πάνω από 20 χιλιάδες επισκέπτες. Τότε παρουσιάσαμε πολλά και εντυπωσιακά έργα τέχνης, που δημιουργήσαμε κυρίως από δικά μας προϊόντα. Συνεχίσαμε δυναμικά το 2014, όταν αλλάξαμε την αίθουσα υποδοχής των πελατών και τη διακοσμήσαμε με πίνακες από παλιά επαγγέλματα και διάφορες αντίκες και εργαλεία παλιών επαγγελμάτων. Στη συνέχεια, αναζητήσαμε να βρούμε ποιες προσωπικότητες από τον ελλαδικό και παγκόσμιο χώρο σε νεαρή ηλικία εργάστηκαν ως πλανόδιοι μικροπωλητές ή τεχνίτες, για να μπορούμε να ενθαρρύνουμε τους δικούς μας πωλητές, που κάνουν επιδείξεις των προϊόντων μας, με προκλεισμένα σήμερα ραντεβού, να συνεχίσουν με θάρρος τη δουλειά τους και να μην έχουν αναστολές για τις πολύτιμες υπηρεσίες που προσφέρουν στους πελάτες τους. Σε όλους αυτούς τους χιλιάδες αντιπροσώπους μας και Μάνατζερ από το 1970, αλλά και σε όλους τους πωλητές στην κατευθυνόμενη πώληση είναι αφιερωμένο το μουσείο μας.


Ακολουθήστε την Ασφαλιστική Αγορά στο Google News

Προηγούμενο άρθροΑffidea: Ο Όμιλος με τα περισσότερα διαπιστευμένα Βιοπαθολογικά Εργαστήρια στα Βαλκάνια
Επόμενο άρθροΜεταφορές Χαρτοφυλακίων Συντάξεων από Επαγγελματικά Ταμεία σε Ασφαλιστικές Εταιρείες