Ως συνήθως χαμηλό είναι το ποσοστό των ασφαλισμένων ζημιών, που προκλήθηκαν από τις ιδιαιτέρως καταστροφικές πυρκαγιές του Αυγούστου.

Αφορούν κυρίως σπίτια που είναι συνδεδεμένα με δάνεια, οπότε και η ασφάλιση ήταν υποχρεωτική από την τράπεζα. Τα εξοχικά σπίτια είναι επίσης σε μεγαλύτερο βαθμό ασφαλισμένα από εκείνα που είναι κύριες κατοικίες, σε περιοχές που κάηκαν εκτός Αθήνας (Εύβοια και Πελοπόννησος). Τέλος, σημαντικά μεγαλύτερη είναι η ασφαλιστική κάλυψη σε περιοχές που ιδιοκτήτες κατοικιών είναι πολίτες ξένων χωρών, με αυξημένη ασφαλιστική συνείδηση σε σύγκριση με τους Έλληνες.

Οι ζημιές που θα προκύψουν για τις ασφαλιστικές εταιρείες από τις πυρκαγιές θα αφορούν στο συντριπτικό τους ποσοστό κατοικίες, ωστόσο, οι επιχειρήσεις που επλήγησαν και ήταν ασφαλισμένες θα ανεβάσουν σημαντικά τον μέσο όρο ζημιών σε σύγκριση με εκείνον που καταγράφηκε από τη φωτιά στο Μάτι. Οι πρώτες εκτιμήσεις των ειδικών μιλούν για περίπου 700 ασφαλισμένες ζημιές από τις φωτιές στην Αττική, την Ολυμπία και την Εύβοια και καταβολές από τις ασφαλιστικές εταιρείες που θα ξεπεράσουν τα 50 εκατομμύρια ευρώ.

Στο τελικό ύψος των αποζημιώσεων συμβάλλουν και παράγοντες όπως το ότι στις ασφαλίσεις πυρός δεν υπάρχουν απαλλαγές όπως συμβαίνει με την κάλυψη σεισμού, τα σπίτια που είναι υποθηκευμένα ασφαλίζονται από τις τράπεζες στην πραγματική τους αξία, ενώ πολύ συχνά και οι ασφαλιστικές εταιρείες εφαρμόζουν πολιτικές προκαθορισμένου ασφαλίστρου ανά τετραγωνικό.

Ακολουθήστε την Ασφαλιστική Αγορά στο Google News

Προηγούμενο άρθροΜήνυμα Χατζηθεοδοσίου στην ασφαλιστική διαμεσολάβηση
Επόμενο άρθροΑυξημένη κερδοφορία για την Achmea κατά το πρώτο εξάμηνο 2021