20 C
Athens
Σάββατο, 13 Απριλίου, 2024

Εκδήλωση ΕΕΑ: Να ανατρέψουμε την παρακμιακή πορεία δεκαετιών ζήτησε από τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις ο Θανάσης Σκορδάς

«Οι Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις Μπροστά στην Κρίση: Ευκαιρίες και Προοπτικές», ήταν το θέμα της εκδήλωσης που πραγματοποίησε το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών στις 4 Μαρτίου. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης βραβεύτηκαν και οι νικητές του μεγάλου Μαθητικού Διαγωνισμού Έκθεσης, που οργάνωσε η Αστική Εταιρία μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα «Ερμής» του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών. Στην εκδήλωση του ΕΕΑ παρέστη, μεταξύ άλλων, και ο υφυπουργός Ανάπτυξης, κ. Αθανάσιος Σκορδάς

Ο κ. Σκορδάς στην ομιλία του υποστήριξε ότι πρέπει να δούμε «την κρίση ως ένα πολιτικό και κοινωνικό φαινόμενο, ως εκδήλωση, δηλαδή, των εσφαλμένων δομών πάνω στις οποίες κτίσαμε τη σύγχρονη ελληνική κοινωνία» και πρόσθεσε: «Στην εξαιρετικά δύσκολη περίοδο που διανύουμε όλοι, κυρίως όμως οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις για τις οποίες συζητούμε σήμερα, θεωρώ ότι πρώτη προϋπόθεση για να υπερβούμε την κρίση είναι η αυτογνωσία, η συνειδητοποίηση και παραδοχή των λαθών που μας έφεραν ως εδώ. Εάν προσπεράσουμε αβασάνιστα τις αντιλήψεις, τα στερεότυπα και τους χειρισμούς που μας οδήγησαν στη σημερινή μεγάλη δοκιμασία, τότε είναι βέβαιο ότι σύντομα θα τα επαναλάβουμε, με τα ίδια ολέθρια αποτελέσματα. Ενώπιον αυτής της κατάστασης, όλοι μας, Πολιτεία και πολίτες, οφείλουμε να εκπληρώσουμε το πατριωτικό μας χρέος: Να ανατρέψουμε την παρακμιακή πορεία δεκαετιών και να οικοδομήσουμε συνολικά και συλλογικά ένα νέο αναπτυξιακό υπόδειγμα, βασισμένο όχι στην κατανάλωση με δανεικά, αλλά στη δημιουργία πλούτου». 

Ακολούθως ο κ. Σκορδάς περιέγραψε τους δυο άξονες, στους οποίους κινείται η Πολιτεία: «Πρώτον, στην αποκατάσταση της διεθνούς αξιοπιστίας της χώρας. Αυτή η προσπάθεια που ήδη έχει να επιδείξει τα πρώτα ουσιαστικά αποτελέσματα, ανοίγει το δρόμο στην αύξηση της τουριστικής κίνησης αλλά και την προσέλκυση επενδύσεων. Η αποκλιμάκωση των spreads, η εξασφάλιση της χρηματοδότησης της χώρας και η απόφαση για το ύψος του προγράμματος 2014- 2020, αποτελούν ψήφο εμπιστοσύνης. Δεύτερον, στην αναστροφή του αναπτυξιακού υποδείγματος. Απ’ αυτό που βασιζόταν στην πλευρά της ζήτησης, ενισχύοντας την κατανάλωση με δανεικά και μας οδήγησε στη μεγάλη κρίση, σ’ ένα άλλο – που θα βασίζεται στην πλευρά της προσφοράς, στην παραγωγή πλούτου με καινοτομία, ποιότητα κι εξωστρέφεια».

Ο κ. υφυπουργός ανέπτυξε τις πολιτικές της Κυβέρνησης και τόνισε ότι «η δυσκολία του εγχειρήματος που έχουμε μπροστά μας είναι προφανής: Χρειάζεται να επιτύχουμε ταυτόχρονα τη δημοσιονομική μας εξυγίανση και την αναστροφή της υφεσιακής κατάστασης που μας έχει φέρει στα πρόθυρα της ασφυξίας». Διευκρίνισε ότι «ο μόνος λόγος που σήμερα δεν έχουμε επίπεδα φορολόγησης αμιγώς αναπτυξιακά, είναι η ανάγκη δημοσιονομικής εξυγίανσης» κι έκλεισε την ομιλία του λέγοντας: «Στην προσπάθειά μας ν’ αλλάξουμε την Ελλάδα, χρειαζόμαστε και ζητούμε τη στήριξη κάθε Έλληνα πολίτη, ανεξαρτήτως ιδεολογίας και πολιτικής θέσης. Στις μέρες μας, όλους πρέπει να μας ενώνει το πατριωτικό καθήκον να επαναφέρουμε τη χώρα μας στην ομάδα των αληθινά ανεπτυγμένων κρατών, που δημιουργούν και διανέμουν  πλούτο, που διασφαλίζουν την κοινωνική συνοχή και αλληλεγγύη.  Είμαστε στην ίδια όχθη του ποταμού. Προχωρούμε μαζί, με πίστη ότι κάνουμε το σωστό. Και μαζί θα τα καταφέρουμε».

Σχετικά άρθρα

Εγγραφείτε στο NewsLetter μας