Άρθρα

Έφυγε ο Δημήτρης Κοντομηνάς…

Ένας θνητός δημιουργός έφυγε σήμερα, να συναντήσει τον Δημιουργό μας.

Ο Δημήτρης Κοντομηνάς λατρεύτηκε ως άνθρωπος, γιατί έδωσε.

Ο Πύργος της Συγγρού, το Interamerican Plaza στο Μαρούσι, το Μουσείο της Ακρόπολης, οι τίτλοι του Πατριαρχείου, η υποστήριξη της ομογένειας και του ελληνισμού, οι τέχνες, ο πολιτισμός και ο αθλητισμός και, πάνω απ’ όλα και όλους, η ελληνική και κυπριακή ασφαλιστική αγορά έχουν χαραχτεί ανεξίτηλα από το άγγιγμά του.

Ήταν ένας καλός, και σπουδαίος, και χρήσιμος Έλληνας ο Δημήτρης Κοντομηνάς. Θα τον θυμόμαστε!

Δ.Ρ.

Για την απώλεια του Δημήτρη Κοντομηνά ανακοίνωση εξέδωσε η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος (ΕΑΕΕ), ενώ εξέφρασαν τα συλλυπητήριά τους ο Πρόεδρος και ο Γενικός Γραμματέας & Πρόεδρος της Επιτροπής Διαμεσολάβησης του ΕΕΑ, κ.κ. Ι. Χατζηθεοδοσίου και Δ. Γαβαλάκης.

Η ανακοίνωση της ΕΑΕΕ έχει ως εξής:

Η ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ ΑΓΟΡΑ ΑΠΟΧΑΙΡΕΤΑ ΤΟΝ ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΟΝΤΟΜΗΝΑ

Η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος (ΕΑΕΕ) αποχαιρετά τον Δημήτρη Κοντομηνά, ο οποίος αποτέλεσε αδιαμφισβήτητα μία εμβληματική προσωπικότητα της ελληνικής ασφαλιστικής αγοράς αλλά και της επιχειρηματικής ζωής της χώρας.

Η πορεία του Δημήτρη Κοντομηνά ήταν στενά συνυφασμένη με την ασφάλιση καθώς ξεκίνησε την επαγγελματική του πορεία ως ασφαλιστής. Το 1963 ίδρυσε και ανέλαβε τη διεύθυνση του υποκαταστήματος AMERICAN LIFE στην Ελλάδα. Ανέπτυξε πρωτοποριακή δράση στις ασφάλειες Ζωής, έναν κλάδο σχεδόν άγνωστο έως τότε στην ελληνική ασφαλιστική αγορά και συνέβαλε καθοριστικά στην ανάπτυξή τους. Το 1969 ίδρυσε μαζί με τον Αλέξανδρο Ταμπουρά την ασφαλιστική εταιρεία Interamerican.

Ο ίδιος δήλωνε ότι παρά το γεγονός ότι οι δραστηριότητες είχαν επεκταθεί σε πολλούς διαφορετικούς επιχειρηματικούς τομείς, στην ερώτηση «τι επαγγέλλεστε;» απαντούσε «Ασφαλιστής».

Διετέλεσε Πρόεδρος της ΕΑΕΕ από το 1998 έως το 2003 και το 2006 με ομόφωνη απόφαση του τότε Δ.Σ. της ΕΑΕΕ ανακηρύχθηκε «Επίτιμος Πρόεδρος» σε ένδειξη αναγνώρισης της συμβολής του στο θεσμό της Ιδιωτικής Ασφάλισης.

Μεταξύ άλλων, επί των ημερών του ως Προέδρου της ΕΑΕΕ υλοποιήθηκε και τέθηκε σε εφαρμογή η συμφωνία του Φιλικού Διακανονισμού, του συστήματος αποζημίωσης που επιτρέπει στον αναίτιο ασφαλισμένο τροχαίου ατυχήματος να αποζημιωθεί από τη δική του ασφαλιστική εταιρία.

Σύσσωμο το Δ.Σ. της ΕΑΕΕ εκφράζει τη βαθύτατη θλίψη του για την απώλεια του Δημήτρη Κοντομηνά αναγνωρίζοντας τη μεγάλη προσφορά του στον θεσμό της Ιδιωτικής Ασφάλισης.

Θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους του.

Οι δηλώσεις των κ.κ. Ι. Χατζηθεοδοσίου και Δ. Γαβαλάκη

Ι. Χατζηθεοδοσίου: «Εκφράζω τη λύπη μου και αποδίδω διαχρονικά τιμή στον Δ. Κοντομηνά, τον οποίο σε παρελθόντα χρόνο ως πρόεδρος της Mega Broker, σε ειδική εκδήλωση με συνεργάτες μου, του είχαμε απονείμει αναμνηστικό ενθύμιο ως ελάχιστο δείγμα αναγνώρισης της προσφοράς του στον κλάδο ιδιωτικής ασφάλισης. Σήμερα, με το λυπηρό γεγονός της απώλειάς του, θέλω να πω ότι ο Δημήτρης Κοντομηνάς έγραψε την ιστορία του αυτοδημιούργητου ανθρώπου και επιχειρηματία πολύ διαφορετικά από τόσους άλλους. Διεκδίκησε, πάλεψε, προσπάθησε και τελικά άνοιξε δρόμους, ενέπνευσε επιχειρηματίες, ασφαλιστές, ανθρώπους κάθε οικονομικής, επιστημονικής και κοινωνικής προέλευσης. Είχε τον τρόπο του. Η μνήμη του ανεξίτηλη σε όσους τον γνώρισαν. Η ιστορία του και τα όσα, άμεσα ή έμμεσα, απέδωσε στην οικονομική ζωή της χώρας και σε όσους τον γνώρισαν είναι χαραγμένα στις μνήμες μας. Ο Δημήτρης Κοντομηνάς δημιούργησε τη δική του σχολή στην ασφαλιστική αγορά, την οποία ως κλάδο ποτέ δεν εγκατέλειψε, ασχέτως εάν επιχειρηματικά ανοίχτηκε και σε άλλους στίβους. Οι Έλληνες ασφαλιστές, όλοι ανεξαιρέτως, έχουν να τον θυμούνται και να αναφέρονται σε αυτόν. Πιστεύω ότι ως άνθρωπος και επιχειρηματίας άφησε μεγάλη παρακαταθήκη με την ιστορία του. Για την επιχειρηματική κοινότητα, την ασφαλιστική αγορά και τον κλάδο της ασφαλιστικής διαμεσολάβησης το όνομά του θα παραμείνει ως σημείο αναφοράς, έμπνευσης, δημιουργικότητας και συνδεδεμένο με την τόλμη. Συλλυπούμαι τους οικείους του».

Δ. Γαβαλάκης: «Η απώλεια του Δημήτρη Κοντομηνά φέρνει θλίψη σε κάθε συντελεστή της ασφαλιστικής αγοράς. Η δράση του ήταν τόσο πλατιά και οι παρεμβάσεις του, κάθε μορφής, ηχηρές, με ισχυρό αποτύπωμα. Η παρουσία του έχει αγγίξει ακόμα και ως άκουσμα, ως ιδέα, κάθε επαγγελματία του κλάδου μας. Με την δυναμική του εκκίνηση τα πρώτα χρόνια της επιχειρηματικής επαγγελματικής του παρουσίας στην ιδιωτική ασφάλιση έφερε την καινοτομία στην ασφαλιστική αγορά. Καθόρισε την αρχή μιας άλλης μεγάλης περιόδου, κατά την οποία δημιουργήθηκαν ασφαλιστές, αναπτύχθηκε η εκπαίδευση και ετέθησαν βάσεις για την εξέλιξη της ιδιωτικής ασφάλισης έως σήμερα. Η πορεία του, οι απόψεις του, οι αποφάσεις του ένα παράδειγμα εξέλιξης. Θα μείνει στη μνήμη όλων ως σηματοδότης αρχών, αξιών, ιδεών. Η μνήμη του θα παραμείνει διαχρονικά ζωντανή και το έργο του σημείο αναφοράς σε παλιούς και νεότερους επαγγελματίες της ιδιωτικής ασφάλισης. Συλλυπητήρια στους οικείους του και ένα “μεγάλο αντίο” στον ξεχωριστό αυτόν άνθρωπο».


Ακολουθήστε την Ασφαλιστική Αγορά στο Google News

Εγγραφείτε στο NewsLetter μας