Άρθρα

Ευκαιρία ή απειλή για τη διαμεσολάβηση η συγκέντρωση ασφαλιστικών εταιρειών;

| Του κ. Τίμου Φάνη, Εμπορικού Διευθυντή της Brokins |

Το τελευταίο χρονικό διάστημα, επικρατεί ένας οργασμός εξαγορών στην ασφαλιστική αγορά. Συμφωνίες που έχουν ήδη ολοκληρωθεί ή αναμένεται να κλείσουν σύντομα, αλλά κυκλοφορούν και πολλές φήμες σχετικά με περαιτέρω συγκέντρωση του αριθμού των ασφαλιστικών εταιρειών. Αποτέλεσμα όλων αυτών των ενεργειών θα είναι η δημιουργία 5-6 τεράστιων ομίλων, που θα ελέγχουν πολύ μεγάλο ποσοστό της ασφαλιστικής αγοράς.

Ευκαιρία ή απειλή για τη διαμεσολάβηση η συγκέντρωση ασφαλιστικών εταιρειών;
Τίμος Φάνης, Εμπορικός Διευθυντής της Brokins

Ήδη, με αυτά που όλοι γνωρίζουμε, έχουν δημιουργηθεί πολύ μεγάλα σχήματα, τα οποία ελέγχουν το μεγαλύτερο μέρος της αγοράς, ειδικά στον κλάδο Ζωής, και αναμένονται αλυσιδωτές αντιδράσεις από τις εταιρείες που έχουν μείνει εκτός των εξελίξεων και βλέπουν να χάνουν θέσεις στην παραγωγική κατάταξη των εταιρειών.

Είναι γεγονός ότι οι απαιτήσεις των ρυθμιστικών και εποπτικών αρχών σχετικά με τη λειτουργία των ασφαλιστικών εταιρειών έχουν αυξηθεί κατακόρυφα τα τελευταία χρόνια. Τούτο, σε συνδυασμό με την ψηφιοποίηση που εκ των πραγμάτων απαιτείται -και η οποία μάλιστα πρέπει να επισπευστεί και στον ασφαλιστικό κλάδο-, δημιουργεί μια συνεχώς διογκούμενη ανάγκη για επενδύσεις. Δύσκολα θα μπορέσουν να ακολουθήσουν εταιρείες με μικρά χαρτοφυλάκια, καθώς το κόστος ανά συμβόλαιο εκτοξεύεται σε αυτές τις περιπτώσεις. Μακροπρόθεσμα, οι εταιρείες αυτές είτε θα εξειδικευτούν, για να επιβιώσουν, είτε θα επιδιώξουν τη συμμετοχή τους σε κάποιο μεγαλύτερο σχήμα, για να μπορέσουν να περάσουν με ασφάλεια στην επόμενη μέρα.

Η τάση αυτή είναι μονόδρομος και απομένει μόνο να δούμε πόσο σύντομα θα ολοκληρωθούν οι εξαγορές/συγχωνεύσεις και ποια θα είναι η τελική μορφή της συγκέντρωσης στον κλάδο.

Σαφώς υπάρχουν αρκετά θετικά στοιχεία που θα δημιουργήσει η συγκέντρωση του κλάδου, όπως: μείωση διαχειριστικού κόστους, οικονομίες κλίμακος και ισχυρές οικονομικά και κεφαλαιακά εταιρείες.

Από την άλλη πλευρά, άπαντες αντιλαμβάνονται ότι θα υπάρξουν και αρνητικές συνέπειες: ολιγοπωλιακή αγορά, μικρότερα όρια ανάληψης σε μεγάλους ή ειδικούς κινδύνους και σχετικά απρόσωποι οργανισμοί.

Πόσο, όμως, θα επηρεάσει όλο αυτό την ασφαλιστική διαμεσολάβηση;

Αρχικά, τα μεγαλύτερα σχήματα θα έχουν και μεγαλύτερη διαπραγματευτική δύναμη έναντι των διαμεσολαβητών, ενώ ταυτόχρονα θα είναι πιο περιορισμένες οι εναλλακτικές λύσεις, καθώς θα είναι μικρός ο αριθμός των εταιρειών που θα λειτουργούν στην αγορά.

Επιπλέον, εκ των πραγμάτων, οι εταιρείες θα λειτουργούν περισσότερο απρόσωπα, τόσο προς τους διαμεσολαβητές όσο και προς τους τελικούς καταναλωτές.

Επομένως, ως πρώτο λογικό συμπέρασμα προκύπτει ότι η συγκέντρωση αυτή δεν φαίνεται να διευκολύνει το έργο των διαμεσολαβητών.

Από την άλλη πλευρά, ωστόσο, οι εξειδικευμένοι διαμεσολαβητές θα βρουν πεδίο δόξης λαμπρόν, καθώς θα κληθούν να καλύψουν το κενό που θα δημιουργηθεί στην αγορά. Δυστυχώς, η σχετικά πρόσφατη αλλαγή της νομοθεσίας αφαίρεσε πολλές δυνατότητες από τους μεσίτες ασφαλίσεων, κυρίως (έκδοση πιστοποιητικών ασφάλισης), αλλά η αγορά, όπως και η φύση, απεχθάνεται τα κενά.

Έτσι, πολλές εταιρείες της ασφαλιστικής διαμεσολάβησης που έχουν επενδύσει σε εξειδικευμένο προσωπικό, σύγχρονες μηχανογραφικές υποδομές και έχουν αποκτήσει –ή αναμένεται να το κάνουν σύντομα– εξειδίκευση σε κάποιον κλάδο ή προϊόν, είναι βέβαιο ότι θα έχουν σπουδαία ευκαιρία να πρωταγωνιστήσουν και την επόμενη ημέρα.

Μάλιστα, οι συνεργασίες και συνέργειες που ήδη γίνονται και αναμένεται να αυξηθούν το επόμενο διάστημα και στην ασφαλιστική διαμεσολάβηση θα δημιουργήσουν τα κατάλληλα εκείνα μεγέθη και τα σχήματα διαμεσολάβησης που θα είναι σημείο αναφοράς στην αγορά.

Οι μικρότεροι σε μέγεθος διαμεσολαβητές θα πρέπει να αποφασίσουν να ενταχθούν σε ένα τέτοιο σχήμα ή να οδηγούν το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής τους μέσω αυτών, προκειμένου να εκμεταλλευτούν τόσο το μεγαλύτερο μέγεθος –άρα και τη διαπραγματευτική δύναμη–, όσο και την υποδομή και εξειδικευμένη γνώση των μεγαλύτερων σχημάτων διαμεσολάβησης.

Βασικά κριτήρια της επιλογής αυτής πρέπει να αποτελέσουν: η αξιοπιστία, η εξειδίκευση και η πληρότητα των προϊόντων. η μηχανογραφική υποδομή, η άμεση προσωπική εξυπηρέτηση και άλλα.

Η Brokins, με σχεδόν 40 χρόνια παρουσίας στην ασφαλιστική διαμεσολάβηση, έχει διαγνώσει έγκαιρα τις διαγραφόμενες εξελίξεις, έχει επενδύσει σημαντικά ποσά στη μηχανογραφική υποδομή της και έχει αναπτύξει σειρά από αποκλειστικά προϊόντα που προωθούνται μόνο από το δίκτυο συνεργατών της. Τέτοια προϊόντα είναι τα: Unique, Truck και Bus Line, που καλύπτουν ασφαλίσεις οχημάτων﮲ το ΕυρωBrokins Home Comfort, που καλύπτει ασφάλιση κύριας κατοικίας, και άλλα.

Επιπλέον, ο συνεργάτης της Brokins έχει πρόσβαση σε όλες τις υφιστάμενες συνεργασίες που έχει η εταιρεία, επομένως αποκτά στην ουσία έναν one stop shop συνεργάτη, μειώνοντας απίστευτα το διαχειριστικό του κόστος και απολαμβάνοντας υπηρεσίες υψηλής προστιθέμενης αξίας.

Το έργο της ασφαλιστικής διαμεσολάβησης στην προώθηση και ανάπτυξη της ασφαλιστικής συνείδησης στους Έλληνες καταναλωτές είναι σπουδαίο και αναμένεται να διαδραματίσει ακόμα πιο σημαντικό ρόλο τα επόμενα χρόνια.

Είναι στο χέρι μας να κάνουμε, ο καθένας από τη δική του πλευρά, ό,τι μπορούμε, προκειμένου να εμπεδωθεί στον καταναλωτή η σπουδαιότητα του θεσμού που υπηρετούμε. Ενός θεσμού, που έχει αποδείξει άπειρες φορές ότι είναι δίπλα στον ασφαλισμένο που θα τον βρει η ατυχία και θα του επιτρέψει, όχι μόνο να αποκαταστήσει άμεσα τις όποιες υλικές ζημιές υποστεί, αλλά κυρίως να αντιμετωπίσει με αξιοπρέπεια το όποιο δυσάρεστο γεγονός.

Βεβαίως, αυτό από μόνο του δεν είναι αρκετό, καθώς η Πολιτεία θα πρέπει να βοηθήσει προς τη συγκεκριμένη κατεύθυνση και να υλοποιήσει, επιτέλους, τις προτάσεις των φορέων της ασφαλιστικής αγοράς, που αποσκοπούν στην τόνωση της ασφαλιστικής συνείδησης και στην αύξηση της διείσδυσης των ασφαλιστικών προϊόντων στα ελληνικά νοικοκυριά.

Άλλωστε, είναι τόσο επίκαιρο αυτό που κάποτε είπε ο Ουίνστον Τσώρτσιλ: «Αν μου ήταν δυνατό θα έγραφα τη λέξη “ασφαλιστείτε” στην πόρτα κάθε σπιτιού και στο σημειωματάριο κάθε δημοσίου άνδρα, γιατί έχω πειστεί ότι με θυσίες που είναι εξαιρετικά μικρές, μπορούν οικογένειες και περιουσίες να προστατευτούν από καταστροφές που θα μπορούσαν, αν δεν υπήρχε η προστασία, να τις εξαφανίσουν για πάντα».


Ακολουθήστε την Ασφαλιστική Αγορά στο Google News

Εγγραφείτε στο NewsLetter μας