Διαμεσολαβούντες

ΕΕΑΕ: Διαμαρτυρία για το νέο φορολογικό νομοσχέδιο

Η Ένωση Επαγγελματιών Ασφαλιστών Ελλάδος (ΕΕΑΕ) εξέδωσε ανακοίνωση – διαμαρτυρία προς τον Υπουργό Οικονομικών για το νέο φορολογικό νομοσχέδιο (ψηφίστηκε στις 7/12/2023).        

Αναλυτικά η ανακοίνωση – διαμαρτυρία:

Το νέο Φορολογικό Νομοσχέδιο προκάλεσε πλείστες αντιδράσεις στις τάξεις των Ελεύθερων Επαγγελματιών, οι οποίες στο σύνολό τους κρίνονται δίκαιες. Η λογική των οριζόντιων μέτρων παραμένει διαχρονικά μια πληγή για τους φορολογούμενους και το νέο αυτό νομοσχέδιο δεν αποτέλεσε κάποια εξαίρεση στα όσα ήδη έχουμε βιώσει τα τελευταία, αρκετά χρόνια. Διαιωνίζει μια ασταθή και προπαντός ασαφή λειτουργία του φορολογικού μας συστήματος εμποδίζοντας ουσιαστικά την πολυπόθητη και πολυσυζητημένη ανάπτυξη. 

Παρόλαυτά, έστω και την τελευταία στιγμή και μετά τις ουσιαστικές και έγκαιρες παρεμβάσεις όλων των άμεσα θιγόμενων φορέων και φυσικά του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών και του Προέδρου κ. Χατζηθεοδοσίου, αποφασίστηκε η εξαίρεση των ασφαλιστικών “συμβούλων”  (όπως αναφέρεται αντί της ορθής διατύπωσης, η ιδιότητα του Ασφαλιστικού Διαμεσολαβητή) με την προϋπόθεση όμως, της συνεργασίας το ανώτερο με δύο (2) ασφαλιστικές εταιρείες.

Η αλλαγή αυτή αν μη τι άλλο αποτελεί μια δήλωση καλών προθέσεων οι οποίες όμως σε αυτή την περίπτωση δεν αρκούν.

Η επαγγελματική πραγματικότητα και τα όσα ισχύουν στην αγορά μας προφανώς δεν μπορούν δίκαια να υποστηριχθούν με αυτού του τύπου τους διαχωρισμούς. Οι Ασφαλιστικοί Διαμεσολαβητές είναι ένας επαγγελματικός κλάδος ο οποίος υπάγεται σε συγκεκριμένους κανόνες σε ότι αφορά την δήλωση των εισοδημάτων του, ανεξαρτήτως του πλήθους των συνεργασιών που μπορεί ο καθένας από εμάς να διατηρεί για να θωρακίσει αλλά και να αναπτύξει το επάγγελμά του. Πολλώ δε μάλλον όταν αυτό ορίζεται ρητά στον Ν.4583/2018, δηλαδή για την συγκεκριμένη περίπτωση minimum συνεργασιών (προσοχή minimum) με τρεις (3) ασφαλιστικές εταιρείες, έτσι ώστε να διασφαλίζεται ο καταναλωτής ως προς την αντικειμενικότητα των προτάσεων μας.

Ως Ένωση Επαγγελματιών Ασφαλιστών Ελλάδας καλούμε τον Υπουργό έστω και την τελευταία στιγμή να προχωρήσει στην επιβεβλημένη αυτή διόρθωση, έτσι ώστε δίκαια, όλοι οι Ασφαλιστικοί Διαμεσολαβητές να ενταχθούν χωρίς διαχωρισμούς ή άλλους περιορισμούς σε εκείνη την κατηγορία επαγγελματιών που θα εξαιρεθούν από το συγκεκριμένο Νομοσχέδιο.

Άλλωστε οι Ασφαλιστικοί Πράκτορες βάσει του ν.4583 δεν επιτρέπεται να έχουν απολαβές από φυσικά πρόσωπα παρά μόνον από νομικά πρόσωπα.


Ακολουθήστε την Ασφαλιστική Αγορά στο Google News

Εγγραφείτε στο NewsLetter μας