€1,3 δις θα καταβάλει στους μετόχους της η Munich Re

567
Joachim Wenning Munich

Ο 52χρονος Joachim Wenning αναλαμβάνει από σήμερα (27 Απριλίου 2017) Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Munich Re, διαδεχόμενος τον κ. Nikolaus von Bomhard (60 ετών), ο οποίος ήταν επικεφαλής του Ομίλου για περισσότερα από 13 χρόνια.

Κατά την Ετήσια Γενική Συνέλευση του αντασφαλιστικού Ομίλου, που πραγματοποιήθηκε χθες, 26 Απριλίου, οι μέτοχοι συμφώνησαν, επίσης, να αυξήσουν το μέρισμα σε €8,60 ανά μετοχή (πέρυσι €8,25). Αυτό σημαίνει ότι η Munich Re θα καταβάλει στους μετόχους της €1,338 δισ. (προηγούμενο έτος: €1,329 δισ.).

«Ο Nikolaus von Bomhard ανέλαβε τα ηνία της Munich Re σε μια δύσκολη στιγμή, και με επιτυχία επανατοποθέτησε τη στρατηγική του Ομίλου. Αυτό επέτρεψε στη Munich Re να διέλθει της οικονομικής κρίσης αλώβητη», ανέφερε ο κ. Bernd Pischetsrieder, Πρόεδρος του Εποπτικού Συμβουλίου της Munich Re, αποτίοντας φόρο τιμής στη συμβολή του αποχωρούντος προέδρου.

Κατά την Ετήσια Γενική Συνέλευση ο von Bomhard υπογράμμισε πόσο σημαντική είναι η καινοτομία για τη Munich Re: «Σκοπός μας είναι να κατανοήσουμε τις ευκαιρίες και τα ρίσκα των νέων τεχνολογιών, νωρίτερα και καλύτερα από τον ανταγωνισμό, και να αναπτύξουμε νέα προϊόντα και επιχειρηματικά μοντέλα βασισμένα σε αυτή την τεχνογνωσία. Είμαι περήφανος για όσα έχει πετύχει η Munichre από την άποψη της καινοτομίας σε ολόκληρο τον όμιλο».

Όσον αφορά τις επιχειρηματικές αποδόσεις το 2016, ο von Bomhard ανέφερε: «Το ενοποιημένο αποτέλεσμα, ύψους €2,6 δισ., ξεπέρασε πάνω από το μισό τους στόχους για κέρδη. Δημιουργήσαμε αυτά τα κέρδη κάτω από δύσκολες συνθήκες, χωρίς να εξασθενήσει ο πυρήνας της Εταιρείας, οπότε είμαστε ευτυχείς με το αποτέλεσμα. Μια προσωρινή εκτίμηση των επιχειρηματικών μας επιδόσεων τους πρώτους τρεις μήνες του έτους δείχνει ότι μέχρι σήμερα είμαστε σε καλό δρόμο για να πετύχουμε και τον στόχο κέρδους για το 2017» (να σημειωθεί ότι η Munich Re θα ανακοινώσει τα στοιχεία για το πρώτο τρίμηνο στις 9 Μαΐου).

Για την αύξηση του μερίσματος κατά 35 σεντς, στα €8,60 ο von Bomhard είπε: «Η πολιτική μας όσον αφορά τα μερίσματα είναι βιώσιμη και φιλική προς τους μετόχους. Δεν έχουμε μειώσει το μέρισμά μας για σχεδόν 50 χρόνια».

Επιπλέον, η Munich Re επιστρέφει πλεόνασμα κεφαλαίου στους μετόχους της μέσω προγραμμάτων επαναγοράς μετοχών: Από την τελευταία Ετήσια Γενική Συνέλευση, επαναγοράστηκαν μετοχές αξίας €999.999.115. Αυτό αντιπροσωπεύει 6.025.989 μετοχές ή περίπου το 3,74% του μετοχικού κεφαλαίου. Μέχρι την επόμενη Ετήσια Γενική Συνέλευση, στις 25 Απριλίου 2018, θα υπάρξει ένα ακόμα πρόγραμμα επαναγοράς μετοχών, αξίας μέχρι 1 δισ. ευρώ, υπό τον όρο ότι δεν θα υπάρξουν σημαντικές αναταράξεις στις κεφαλαιαγορές και στις επιχειρησιακές δραστηριότητες του 2017.

Λαμβάνοντας υπόψη τις πληρωμές μερισμάτων και τις εξαγορές μετοχών, η Munich Re έχει επιστρέψει στους μετόχους της πάνω από €23 δισ. από το 2005.

Κατά την Ετήσια Γενική Συνέλευση εγκρίθηκαν επίσης:

  • Ως διάδοχος του κ. Wolfgang Mayrhuber (70), ο οποίος παραιτήθηκε από τη θέση του στο εποπτικό συμβούλιο με ισχύ από το τέλος του 2016, η κα Renata Jungo Brungger (55), που είχε διοριστεί στο εποπτικό συμβούλιο με δικαστική απόφαση και αυτός ο διορισμός ως εκπρόσωπος των μετόχων επιβεβαιώθηκε με εκλογή της στην Ετήσια Γενική Συνέλευση. Η κα Jungo Brungger εξελέγη στο εποπτικό συμβούλιο για το υπόλοιπο διάστημα της θητείας του Mayrhuber –δηλαδή μέχρι την Ετήσια Γενική Συνέλευση του 2019.
  • Χορηγήθηκε και πάλι άδεια για την αγορά μετοχών (χρησιμοποιώντας παράγωγα) μέχρι συνολικού ποσού 10% του μετοχικού κεφαλαίου. Η άδεια που χορηγήθηκε στις 27 Απριλίου 2016 εξαντλήθηκε σε σημαντικό βαθμό από το πρόγραμμα εξαγοράς μετοχών που ξεκίνησε τον Ιούνιο του 2016 και αντικαταστάθηκε.
  • Εγκρίθηκε η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Εταιρείας, μέχρι τις 25 Απριλίου 2022, κατά συνολικό ποσό έως €280 εκατ., με την έκδοση νέων μη ονομαστικών μετοχών έναντι εισφορών σε χρήμα ή σε είδος (Εγκεκριμένο Κεφάλαιο 2017). Ως εκ τούτου, το Εγκεκριμένο Κεφάλαιο του 2013 ανανεώθηκε στο ίδιο ποσό, έτσι ώστε η Εταιρεία να συνεχίσει, εάν χρειαστεί, να ενισχύεται κεφαλαιακά, χρησιμοποιώντας αυτό το εργαλείο και τα επόμενα έτη.

Ωστόσο, το προτεινόμενο ψήφισμα για έγκριση του συστήματος αμοιβών του Διοικητικού Συμβουλίου δεν έλαβε πλειοψηφική υποστήριξη στην Ετήσια Γενική Συνέλευση. Η πλειοψηφία των ψήφων στην Ετήσια Γενική Συνέλευση ακολούθησε το ψήφισμα που συνιστούσαν οι εκπρόσωποι με δικαίωμα ψήφου, οι οποίοι είχαν επικρίνει το γεγονός ότι η Munich Re δεν δημοσιεύει συγκεκριμένους στόχους και αξιολογήσεις σε σχέση με μεμονωμένα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου. Στο δελτίο τύπου, πάντως,  που εξέδωσε ο όμιλος, τονίζεται ότι η Munich Re δεν δημοσιεύει αυτές τις πληροφορίες λόγω της μεγάλης σημασίας των πληροφοριών αυτών για την αγορά και τον ανταγωνισμό. Το εποπτικό συμβούλιο θα συζητήσει τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας της Ετήσιας Γενικής Συνέλευσης.

Διαβάστε επίσης: O Joachim Wenning είναι ο νέος CEO της Munich Re

Προηγούμενο άρθροΟ Όμιλος της Unipol στη νέα ευρωπαϊκή πραγματικότητα
Επόμενο άρθροΕυρωπαϊκή Πίστη: 40 χρόνια μοιράζεται τα Όνειρα και τα Αποτελέσματα με τους συνεργάτες της