Άρθρα

Δεν ήταν μόνο η κακή τύχη που οδήγησε την Ιταλία στην καταστροφή

Θα υπάρξει καταμερισμός ευθύνης;

Ο Gino Strada είναι γιατρός, ακτιβιστής, ιδρυτής της ΜΚΟ Emergency με έδρα το Μιλάνο της Ιταλίας. Ο κύριος στόχος του Strada σε όλη την καριέρα του ήταν να βοηθήσει τα θύματα πολέμου, συμπεριλαμβανομένων των άμεσων θυμάτων συγκρούσεων αλλά και εκείνων που, ως αποτέλεσμα πολέμου, δεν είχαν πρόσβαση σε υγειονομική περίθαλψη.

Με αφορμή την πρόσφατη υγειονομική κρίση στην πατρίδα του, μίλησε για τις αιτίες της καταστροφής και την κακοδιαχείριση της δημόσιας υγείας στην Βόρειο Ιταλία. Έχει ενδιαφέρον, καθώς πρόκειται για μια πρώτη τοποθέτηση επί όσων στοίχισαν στη γειτονική μας χώρα έναν εξαιρετικά μεγάλο αριθμό θυμάτων αλλά και μια ανυπολόγιστη καταστροφή σε οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο.

Συνέντευξη του GINO STRADA στην τηλεοπτική εκπομπή Propaganda Live TV7 της 11ης Απριλίου 2020 μετάφραση, People for Planet.

Διαλυμένη η Δημόσια Υγεία στη Λομβαρδία

Το πρώτο σφάλμα: Δεν προστατεύτηκαν τα νοσοκομεία

Υπήρξαν εμφανή πολιτικά σφάλματα στη διαχείριση της κρίσης ένεκα του κορωνοϊού.

Σαν γιατρός οφείλω να πω ότι το πρώτο σφάλμα που έγινε ήταν ότι δεν προστατεύτηκαν τα νοσοκομεία, το μέρος στο οποίο προστρέχει ο πολίτης αναζητώντας βοήθεια και ίαση. Όταν ένα νοσοκομείο έχει μολυνθεί, όχι μόνο δεν είναι σε θέση να προσφέρει θεραπεία, αλλά γίνεται πεδίο διάδοσης της μόλυνσης. Τότε όχι μόνο δε μπορεί να βοηθήσει όσους προσβλήθηκαν από τον κορωνοϊό αλλά δε μπορεί να προσφέρει θεραπεία και στους υπόλοιπους ασθενείς, καρδιοπαθείς, διαβητικούς, για παράδειγμα, γενικά στους ασθενείς του.

Κάθε άλλο παρά «ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΙΚΗ ΛΟΜΒΑΡΔΙΑ» (σ.σ. στην Λομβαρδία οι Κυβερνητικές αρχές προσπαθούν να διαφημίσουν την επιτυχία τους στη διαχείριση της κρίσης, μέσα από καταχωρίσεις με σύνθημα «Παραδειγματική Λομβαρδία»)

Όταν παρατηρούμε περιπτώσεις όπως αυτή του Νοσοκομείου στο Αλτσάνο Λομπάρντο* (ας μη ξεχνάμε  ότι η Λομβαρδία έχει τα μισά από τα θύματα των νεκρών πανιταλικά και ότι οι νεκροί της Ιταλίας αντιστοιχούν στο 25% των νεκρών παγκοσμίως), δε μπορούμε να αμελήσουμε τη διαχείριση της υγείας από τη Νομαρχία, επί 20 χρόνια! Αυτοί οι ίδιοι που τη διαχειρίστηκαν όλα αυτά τα χρόνια  στην περιοχή, τώρα, θέλουν να εμφανιστούν σαν σωτήρες που έχουν τα πάντα υπό έλεγχο!

Πρόκειται γι’ αυτούς που κατέστρεψαν τη Δημόσια Υγεία, αυτή είναι η «παραδειγματική Λομβαρδία».

Οι ασθενείς αφέθηκαν να πεθαίνουν στα γηροκομεία, χωρίς ίχνος ανθρωπιάς, χωρίς οίκτο και πιστεύω ότι αυτό είναι ηθικά, ακόμα πριν εμπεριστατωθεί δικαστικά, ένα έγκλημα.

Κομματική διαχείριση των νοσοκομείων

Στη Λομβαρδία η κομματική διαχείριση των νοσοκομείων (διορισμοί Διευθυντών κ.ο.κ.) έγινε με ένα τρόπο που ούτε η καμόρα δεν θα μπορούσε να πετύχει σε τέτοια έκταση και ακρίβεια. Ελπίζω οι πολίτες να βγουν από αυτή την εμπειρία με τα μάτια ανοιχτά, πέρα από κάθε πολιτική προπαγάνδα, που βρίσκω αυτή τη στιγμή εμετική.

Υπάρχουν κάποιοι που θέλουν να βάλουν χέρι στη νομοθεσία, ώστε να αρθούν οι ευθύνες από τους διαχειριστές των Νοσοκομείων.

Αυτή τη στιγμή ανοίγουμε μια πτέρυγα εντατικής θεραπείας σε συνεργασία με τους γιατρούς του Μπέργκαμο αντιμετωπίζοντας πολλά κωλύματα. Είναι πιο απλό να ανοίξεις ένα τμήμα καρδιοχειρουργικής στο Σουδάν παρά να προσθέσεις ένα κρεβάτι σε ένα Νοσοκομείο στην Ιταλία, λόγω γραφειοκρατίας και πολιτικής. Λυπάμαι πολύ και σαν γιατρός αλλά και σαν Ιταλός πολίτης.

* Σ.Σ. Στο Πρώτων Βοηθειών του Νοσοκομείου του Αλτσάνο Λομπάρντο (στο Μπέργκαμο) στις 23 Φεβρουαρίου, ημέρα Κυριακή, εμφανίστηκε το πρώτο κρούσμα Covid-19.  Εκείνη τη στιγμή σήμανε συναγερμός και ο τομέας των Πρώτων Βοηθειών έκλεισε αλλά ξανάνοιξε λίγες ώρες μετά. Από την επόμενη μέρα, Δευτέρα, ξέσπασε επιδημία στην περιοχή. Τα αποτελέσματα είναι πια γνωστά… Αναζητούνται οι αιτίες που ώθησαν τη διεύθυνση να ανοίξει ξανά την υποδοχή ασθενών (με αποτέλεσμα την έκρηξη της επιδημίας) αντί να κλείσει, να αποστειρώσει και να απομονώσει τα τμήματα.

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΛΑ ΡΕΠΟΥΜΠΛΙΚΑ 18 Απριλίου (Πρώτη σελίδα)

Αριθμοί ΣΟΚ.

Στα γηροκομεία 7.000 ηλικιωμένοι έχουν προσβληθεί από τον ιό

Στο νομό, που θέλει πάση θυσία να αρθούν τα μέτρα, τα πράγματα δεν πάνε και τόσο καλά –ή μάλλον, πάνε άσχημα. Αρκούν οι αριθμοί: 15.546 διαπιστωμένα κρούσματα στο Μιλάνο και την επαρχία του. 2.423 θάνατοι διαπιστωμένα από κορωνοϊό.

«Δε γνωρίζουμε τον ακριβή αριθμό των προσβεβλημένων από τον ιό», λέει ο επιδημιολόγος του  Δημόσιου Πανεπιστημίου του Μιλάνου, Λα Βέκια, γιατί εκτός από τα δεδομένα αυτών που πέρασαν από τα Νοσοκομεία  υπάρχουν και αυτοί που νοσούν στο σπίτι».

«Μεταξύ Ιουνίου 1940 και 1ης Μαΐου 1945 οι πολίτες του Μιλάνου που έχασαν τη ζωή τους στους βομβαρδισμούς ανέρχονταν σε 2.000. Στη Λομβαρδία σε δύο μήνες πέθαναν από κορωνοϊό 11.851 άνθρωποι, 5 φορές περισσότεροι», δήλωσε ο Γενικός Επίτροπος της κρίσης Ντομένικο Αρκούρι.

Εγγραφείτε στο NewsLetter μας