Άρθρα

Αξιέπαινη η δύσκολη προσπάθεια της κας Δ. Καραμπέτσου

Οι Ασφαλιστές της Χαλκίδας ανοίγουν δρόμους

«Ανοίγοντας Κοινούς Δρόμους στο Σύγχρονο Ασφαλιστικό Περιβάλλον» ήταν ο τίτλος του συνεδρίου με τον οποίο γιόρτασε τα δέκα του χρόνια ο Πανευβοϊκός Σύνδεσμος Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών, στις 22 Ιουλίου 2023, στη φιλοξενη αίθουσα του Επιμελητηρίου Εύβοιας, στη Χαλκίδα.

Στη διάρκεια του συνεδρίου, συνδιοργανωτής του οποίου ήταν το Επιμελητήριο Εύβοιας, πραγματοποιήθηκε η αδελφοποίηση του Πανευβοϊκού Συνδέσμου με τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Ασφαλιστικών Συμβούλων (ΠΣΑΣ), ενώ οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να ακούσουν ενδιαφέρουσες ομιλίες για το πώς μπορούν να βελτιώσουν την καθημερινότητά τους και να γίνουν πιο αποτελεσματικοί μέσα στο σύγχρονο ασφαλιστικό περιβάλλον, το οποίο συνεχώς αλλάζει και γίνεται πιο απαιτητικό.

Το συνέδριο άνοιξε η αεικίνητη Πρόεδρος του Πανευβοϊκού Συνδέσμου, κα Δέσποινα Καραμπέτσου, η οποία αναφέρθηκε στη 10χρονη πορεία του, μία πορεία που περιλάμβανε πολλές ενημερωτικές ημερίδες, αρκετές παραστάσεις διαμαρτυρίας για θέματα που απασχολούν τους ασφαλιστικούς διαμεσολαβητές, όπως ο ανταγωνισμός από τις τράπεζες, η συμμετοχή σε τρία προγράμματα Erasmus, αλλά και η αδελφοποίηση, ήδη από το 2014, με τον Παγκύπριο Σύνδεσμο Επαγγελματιών Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών (ΠΣΕΑΔ). Μάλιστα, στο συνέδριο της 22/7, παραβρέθηκαν και μίλησαν οι κ.κ. Κυριάκος Ανδρέου και Στέλιος Καπαρής, Πρόεδρος και Γενικός Γραμματέας, αντίστοιχα, του ΠΣΕΑΔ, μεταφέροντας την εμπειρία από την κυπριακή ασφαλιστική αγορά, μια αγορά πολύ κοντά αλλά, ταυτόχρονα, και πολύ μακριά από την ελληνική.

Μαθήματα από την κυπριακή αγορά

Η ομιλία του κ. Στ. Καπαρή επικεντρώθηκε στα λάθη και τις παραλείψεις στην ασφαλιστική διαμεσολάβηση και πώς μπορεί ο επαγγελματίας να μειώσει τον κίνδυνο κατά την επαφή του με τον πελάτη, αυξάνοντας παράλληλα την αξία της υπηρεσίας που προσφέρει. «Η συμμόρφωση με τους νόμους, η σωστή εκπαίδευση, η καλή γνώση των προϊόντων, η σωστή διαχείριση των χρημάτων, τόσο των δικών μας (για την έξωθεν καλή μαρτυρία) όσο και πολύ περισσότερο των πελατών μας, είναι πολύ σημαντικά. Όμως, τίποτα από τα παραπάνω δεν έχει νόημα, εάν ο ασφαλιστικός διαμεσολαβητής δεν τηρεί την επαγγελματική δεοντολογία», τόνισε, μεταξύ άλλων, ο Κύπριος ασφαλιστής.

Ο κ. Κ. Ανδρέου, από τη μεριά του, αναφέρθηκε στον εντυπωσιακά μεγάλο αριθμό υποχρεωτικών ασφαλίσεων που υπάρχουν στην Κύπρο, άμεσων (ασφάλιση μηχανοκίνητων οχημάτων, εργοδοτικής ευθύνης, ιατρικής περίθαλψης αλλοδαπών εργοδοτούμενων, διαχειριστών πολυκατοικίας) και έμμεσων (ασφάλιση αστικής ευθύνης λογιστών, δικηγόρων, αρχιτεκτόνων, πολιτικών μηχανικών, ιατρών φαρμακοποιών, κλινικών, χημείων και εργαστηρίων). Όπως ανέφερε, αυτές έχουν συμβάλλει στην ανάπτυξη της ασφαλιστικής βιομηχανίας (από το 2018 μέχρι το 2022 καταγράφηκε αύξηση 38%) και συνακόλουθα και της κυπριακής οικονομίας, αφού «το αίσθημα ασφάλειας που αισθάνονται οι πολίτες δίνει ώθηση στην επιχειρηματικότητα».

Οι διαφορές, ωστόσο, μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου δεν εντοπίζονται μόνο στις υποχρεωτικές ασφαλίσεις και στην ανεπτυγμένη ασφαλιστική συνείδηση, που ενισχύεται από τις φοροελαφρύνσεις στις ασφαλίσεις Ζωής & Υγείας.  Εντοπίζονται και όσον αφορά τη συμμετοχή στα κοινά, στην Ελλάδα παρατηρείται μία πολυδιάσπαση, ενώ στην Κύπρο μοναδικός φορέας εκπροσώπησης των ασφαλιστικών διαμεσολαβητών είναι ο ΠΣΕΑΔ. Ενώ στην Ελλάδα το μόνιμο παράπονο των επικεφαλής των συλλόγων είναι η μικρή συμμετοχή των συναδέλφων τους, στην Κύπρο δραστηριοποιούνται περίπου 2.000 ασφαλιστικοί διαμεσολαβητές, εκ των οποίων οι 850 είναι μέλη του ΠΣΕΑΔ.

«Είναι αποτέλεσμα πολύχρονων προσπαθειών», απάντησε ο κ. Καπαρής στο ερώτημα πώς το έχουν καταφέρει. Ο ίδιος ανέδειξε και ένα ζήτημα που απ’ ότι φαίνεται δεν έχουν αντιληφθεί οι καθ’ ημάς ηγέτες της διαμεσολάβησης, ότι αυτό που ενδιαφέρει τον μέσο ασφαλιστή είναι πώς θα ανταποκριθεί στα προβλήματα της καθημερινότητας. Ό,τι συζητείται σε επίπεδο ΕΕ και Bipar ίσως είναι πολύ σημαντικό και θα τον επηρεάσει σε 5-10 χρόνια, αλλά την ίδια στιγμή φαντάζει πολύ μακρινό και όχι τόσο σημαντικό, όταν έχει να ανταποκριθεί σε πιεστικά ζητήματα της καθημερινότητας. Για τους Κύπριους ασφαλιστές, για παράδειγμα, σημαντικό πρόβλημα ήταν το κόστος της εκπαίδευσης και επανεκπαίδευσης, και ο ΠΣΕΑΔ, τους στήριξε αναπτύσσοντας μηχανισμούς που παρέχουν στα μέλη του ποιοτική εκπαίδευση, με πολύ χαμηλό κόστος. Αυτό, πέρα από το ότι έφερε πολύ κόσμο κοντά στον Σύνδεσμο, τούς έδωσε και τη δυνατότητα, μέσω της σωστής εκπαίδευσης, να αναβαθμίσουν την αγορά και τα στελέχη της.

Ομαδικό υγείας για τα μέλη της ΠΟΑΔ

Στην ίδια κατεύθυνση, του τι έχουν ανάγκη τα μέλη των σωματείων, φαίνεται πως κινείται και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών (ΠΟΑΔ) –η οποία να θυμίσουμε ότι υπέγραψε πρόσφατα μνημόνιο συνεργασίας με τον ΠΣΕΑΔ. Όπως ανέφερε στη δική του ομιλία ο κ. Ηλίας Τσολάκης, Πρόεδρος της Ομοσπονδίας, ετοιμάζουν ένα ομαδικό συμβόλαιο υγείας, «στο οποίο θα μπορούν να ενταχθούν όσα μέλη των σωματείων-μελών της ΠΟΑΔ, λόγω ηλικίας ή προβλήματα υγείας, δεν μπορούν να έχουν κάλυψη. Θα είναι direct στην εταιρεία που θα το αναλάβει και η όποια αμοιβή προκύπτει θα επιστρέφει στα σωματεία-μέλη».

Ο ίδιος αναφέρθηκε, επίσης, στην ανάπτυξη της Ομοσπονδίας, ειδικά τα τελευταία 5 χρόνια, οπότε και κατάφερε να αυξήσει τα σωματεία-μέλη της από 5 σε 21, ενώ «πολύ σύντομα, στην επέτειο των 40 χρόνων της, τα μέλη θα γίνουν 24», όπως είπε. Παράλληλα, μίλησε για τη συμβολή της ΠΟΑΔ, μέσω του Bipar, στη συζήτηση που γίνεται σε επίπεδο ΕΕ, για θέματα όπως, οι εξ αποστάσεως πωλήσεις, το δικαίωμα στη λήθη των επιζώντων από καρκίνο, η κατάργηση των προμηθειών.

Αδελφοποίηση με τον ΠΣΑΣ

«Δεν είμαστε πάρα πολλοί, αλλά θα μείνουμε ακόμη λιγότεροι, εάν δεν γίνουμε επαγγελματίες», επεσήμανεη Πρόεδρος του ΠΣΑΣ, κα Θεοδώρα Γουργούλη, τονίζοντας τη σημασία των σωματείων. Ειδικά αναφερόμενη στον ΠΣΑΣ, η κα Γουργούλη είπε ότι «κλείνει του χρόνου τα 50 χρόνια του και έχει 350 ταμειακώς εντάξει εγγεγραμμένα μέλη. Όραμά μας είναι να γίνουμε πολύ περισσότεροι και μεσοπρόθεσμο όραμά μας είναι η συνένωση. Αυτή η συνένωση υλοποιείται με έναν τρόπο μέσω της αδελφοποίησης με τον Πανευβοϊκό. Άλλωστε, η πολυδιάσπαση δεν κάνει καλό σε κανέναν», τόνισε. Αναφερόμενη στα οφέλη που θα προκύψουν από την αδελφοποίηση, υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, ότι τα μέλη του Πανευβοϊκού θα έχουν πρόσβαση σε νομική υποστήριξη, εάν τη χρειαστούν, σε εκπαίδευση, σε συμβουλές σε θέματα που αφορούν τον GDPR, μιας και ο Σύνδεσμος έχει προχωρήσει στην κανονιστική συμμόρφωση με τον Κανονισμό ήδη από το 2021, αλλά και μία σειρά προνομίων και παροχών που προκύπτουν από τις συμπράξεις του ΠΣΑΣ με το ΙΑΣΩ και την Ευρωκλινική.

Σε αυτές τις παροχές αναφέρθηκε η κα Αικατερίνη Κουρούτη, Commercial Planning Manager του ΙΑΣΩ. Παροχές που, ωστόσο, θεωρούμε ότι δεν λύνουν το γενικότερο πρόβλημα που υπάρχει με το κόστος και τις χρεώσεις των ιδιωτικών παρόχων υγείας, και τις συνακόλουθες αυξήσεις ασφαλίστρων με τις οποίες βρίσκονται αντιμέτωποι οι ασφαλισμένοι του κλάδου υγείας σε κάθε ανανέωση.

Το συνέδριο έκλεισαν η κα Μυρτώ Χαμπάκη, Partner, Advisory services, Experto Crede Σύμβουλοι επιχειρήσεων, και η κα Βάνα Γουδίνου, Σύμβουλος Προσωπικής Ανάπτυξης Υγείας και Ευεξίας.

Η πρώτη αναφέρθηκε στην εξέλιξη της τεχνολογίας και στο πως επηρεάζει τη καθημερινότητα και το μέλλον των ασφαλιστικών διαμεσολαβητών, ενώ η δεύτερη στο colour profiling και στην αξιοποίησή του κατά την επαφή με τον πελάτη.

Φύγαμε από τη Χαλκίδα, με μια χαρμολύπη. Mας λύπησε το γεγονός ότι οι συμμετοχές ήταν λιγότερες από τις αναμενόμενες. Ωστόσο, το περιοδικό «Ασφαλιστική Αγορά» και αισιοδοξεί και προσβλέπει ότι οι λίγοι μπορούν να φέρουν τους πολλούς.

Δήμητρα Καζάντζα


Ακολουθήστε την Ασφαλιστική Αγορά στο Google News

Εγγραφείτε στο NewsLetter μας