Με αφορμή τη δήλωση στη Βουλή των Ελλήνων, την 22α Νοεμβρίου ε.έ., του Πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη προς όλους τους Έλληνες: «Ασφαλιστείτε»

και αφού θυμίσουμε τα λόγια του Ουίνστων Τσώρτσιλ, πριν έναν αιώνα, που έλεγε: «Αν μου ήταν δυνατόν, θα έγραφα τη λέξη ασφάλιση σε κάθε σπίτι και στο μέτωπο κάθε ανθρώπου. Τόσο σίγουρος είμαι ότι με την ασφάλιση σώζονται οικογένειες από ανεπανόρθωτη καταστροφή»,

επιθυμούμε να καλέσουμε τους αναγνώστες μας να προβληματιστούν και να συνειδητοποιήσουν το μέγιστο βάρος που αναλαμβάνεται σήμερα, ύστερα από τις δηλώσεις Μητσοτάκη, από όλους όσους συνθέτουν και επανδρώνουν την ασφαλιστική μας αγορά.

Ιδιοκτήτες, διευθύνοντες, στελέχη, διαμεσολαβούντες αλλά και… δημοσιογραφούντες!

Η Ασφάλιση ως Θεσμός έχει ανάγκη τη διαρκή έξωθεν καλή μαρτυρία.

Δεδομένη ποτέ δεν είναι!

Όσα και όποτε λεχθούν για τη χρησιμότητα, την αναγκαιότητα, την αποτελεσματικότητα της ασφάλισης, από όποια υπεύθυνα χείλη, ΔΕΝ ΑΡΚΟΥΝ, για να κατακτηθεί και να εδραιωθεί η εμπιστοσύνη στην κοινωνία και την αγορά.

Η καθημερινή συμπεριφορά και ανταπόκριση προς τους ανθρώπους που εμπιστεύονται τη ζωή και την περιουσία τους στην ιδιωτική ασφάλιση, ρυθμίζει ή απορρυθμίζει τη λειτουργικότητα της ασφάλισης και είτε την καθιστά αναγκαία είτε την απαξιώνει, πρώτα κοινωνικά και ύστερα εμπορικά.

Η ασφάλιση απαιτεί νοοτροπία, πέραν της τεχνογνωσίας.

Η ασφάλιση ενέχει και βασίζεται στην καλή πίστη, τα ξεκάθαρα δικαιώματα, αλλά και τις αντίστοιχες υποχρεώσεις.

Η ασφαλιστική επιχείρηση είναι η μόνη που, πέραν της κερδοφορίας, απαιτείται να παρουσιάζεται φερέγγυα ενώπιον του απρόβλεπτου, του απίθανου, του καταστροφικού κινδύνου.

Τη φερεγγυότητα αυτή την εγγυάται, ώστε να την εξασφαλίζει, μία Αρχή, εκείνη της Κεντρικής Τράπεζας.

Οι ανταγωνιζόμενοι ασφαλιστές όλων των βαθμίδων υποχρεούνται να συνεργάζονται, να συνεκτιμούν και να συν-αναλαμβάνουν κινδύνους.

Υποχρεούνται να συνυπηρετούν τον θεσμό και να διασπείρουν τον κίνδυνο. να συναποφασίζουν και να αφουγκράζονται τις ανάγκες των απειλουμένων και όχι να κατασκευάζουν τέτοιες.

Αν σήμερα ένας Έλληνας Πρωθυπουργός βγαίνει και από του βήματος της Βουλής των Ελλήνων μας καλεί να ασφαλιζόμαστε, ΤΟΤΕ… τρέμουμε κυριολεκτικά, διακατεχόμενοι από το συναίσθημα της ευθύνης.

Ευθύνη, που αναλαμβάνουν όλοι όσοι υπηρετούν τον Θεσμό της Ασφάλισης στον τόπο μας.

Ευελπιστούμε και ευχόμαστε να αναδείξουμε, επιτέλους, τον Θεσμό και να ξεπεράσουμε εαυτούς και αλλήλους στις αδυναμίες μας.

Δημήτρης Ρουχωτάς


Ακολουθήστε την Ασφαλιστική Αγορά στο Google News

Προηγούμενο άρθροΟι 10 πρώτες εταιρείες στις ασφαλίσεις κατά Ζημιών το 2022
Επόμενο άρθροInteramerican: Εκπαιδευτικό ταξίδι επιβράβευσης στα Μετέωρα