Μελέτες

Aon: Τι δείχνουν οι Χάρτες Κινδύνου για το 2021

Το 60% των κρατών παγκοσμίως εκτίθεται σε κάποια μορφή εμφύλιας αναταραχής το 2021, όπως προκύπτει από την έκθεση της Aon, Χάρτες Κινδύνου για το 2021. Οι πολιτικές αναταραχές αυξήθηκαν λόγω του αυξανόμενου πληθωρισμού των αναδυόμενων αγορών και του αυξανόμενου χάσματος πλούτου, ενώ είναι πιθανή η αύξηση των παγκόσμιων αναταραχών έως το 2022, καθώς οι μαζικοί εμβολιασμοί και η χαλάρωση των περιορισμών συγκλίνουν με τις συσσωρευμένες οικονομικές και πολιτικές επιπτώσεις της πανδημίας Covid-19. Την ίδια στιγμή, η «Πράσινη ανοικοδόμηση» είναι σε κίνδυνο, λόγω των οικονομικών επιπτώσεων του Covid-19.

Η Aon plc (NYSE: AON), μια παγκόσμια κορυφαία εταιρεία επαγγελματικών υπηρεσιών που παρέχει ένα ευρύ φάσμα λύσεων κινδύνου, συνταξιοδότησης και υγείας, ανέπτυξε τους Χάρτες Κινδύνου του 2021, οι οποίοι εξετάζουν τον πολιτικό κίνδυνο, την τρομοκρατία και την πολιτική βία παγκοσμίως. Όπως σημειώνεται στο σχετικό δελτίο Τύπου, οι χάρτες κινδύνου έχουν σχεδιαστεί για να βοηθήσουν τις επιχειρήσεις να κατανοήσουν καλύτερα τους εξελισσόμενες πολιτικούς κινδύνους και πολιτικής βίας που αυτές εκτίθενται. Στο σημερινό σύνθετο γεωπολιτικό και οικονομικό περιβάλλον, οι χάρτες βοηθούν τους πελάτες να εντοπίσουν και να παρακολουθήσουν τις διαφορετικές πηγές και βαθμούς κινδύνου, βοηθώντας τις επιχειρήσεις στον σχεδιασμό και την προστασία περιουσιακών στοιχείων, συμβάσεων και δανείων που θα μπορούσαν να επηρεαστούν αρνητικά.

Στην έκθεση Χάρτες Κινδύνου για το 2021, επισημαίνεται ότι η πανδημία Covid-19 κατέστειλε και τους δύο επιδεινωμένους κινδύνους, της τρομοκρατίας και της πολιτικής βίας, για την περίοδο 2020-2021. Το μέγεθος της κυβερνητικής παρέμβασης, η οικονομική ανισότητα και οι δημόσιες εκδηλώσεις του κόσμου σχετικά με τις κυβερνητικές αποφάσεις για την πανδημία Covid-19 θα συνεχίσουν να παίζουν σημαντικό ρόλο στην αυξανόμενη παγκόσμια αναταραχή.

Τρομοκρατία και πολιτική βία

Οι περιορισμοί κατ’ οίκον (Lockdown) και οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί είχαν επιπτώσεις στις περισσότερες μορφές τρομοκρατίας και διαμαρτυρίας το 2020 –το ποσοστό των χωρών που εκτέθηκαν σε τρομοκρατία και δολιοφθορά μειώθηκε στο 45%–, με αύξηση των περιστατικών που συνοδεύουν κυρίως τη χαλάρωση των περιορισμών. Η πανδημία ήταν μια ευκαιρία να αμφισβητηθεί κάθε μορφή διακυβέρνησης μέσω διαμαρτυριών και βίας. Για παράδειγμα, οι ΗΠΑ είδαν μια απότομη αύξηση των εμφύλιων αναταραχών και των κινδύνων εξέγερσης.

Η βία των τζιχαντιστών αυξήθηκε συνολικά κατά 20% το 2020

Η πλειοψηφία αυτής της δραστηριότητας ήταν σε ζώνες συγκρούσεων, όπως το Ιράκ, η Συρία, το Αφγανιστάν και το Μάλι, οι οποίες εξαρτώνται από εξωτερικές στρατιωτικές και πολιτικές δεσμεύσεις για τη διασφάλιση της σταθεροποίησης. Ο αντίκτυπος του Covid-19 σε αυτές τις εύθραυστες χώρες ήταν επίσης ένας σημαντικός παράγοντας.

Πολιτικό ρίσκο

Οι πολιτικοί κίνδυνοι αυξήθηκαν κατά την περίοδο 2020-2021. Επτά χώρες παρουσίασαν επιδείνωση της κατάστασης πολιτικού κινδύνου και καμία δεν παρουσίασε βελτίωση. Αυτό ακολουθεί έναν σημαντικό αυξανόμενο πληθωρισμό στις αναδυόμενες αγορές (ΑΑ) το 2021, μια οπισθοδρόμηση για τις πράσινες πρωτοβουλίες ανάκαμψης μετά τον Covid-19 και τον κίνδυνο απόκλισης των ΑΑ από τις αναπτυγμένες αγορές ως προς το κατά κεφαλή εισόδημα, ως αποτέλεσμα της καθυστέρησης και της ανεπαρκούς εφαρμογής του εμβολιασμού στις ΑΑ.

Η πράσινη ανάκαμψη σε κίνδυνο

Η πράσινη ανασυγκρότηση μετά τον Covid-19 παρουσιάστηκε ως ευκαιρία από τα περισσότερα διεθνή ιδρύματα, ιδιαίτερα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η οικονομική υπόθεση για μια πράσινη ανάκαμψη βασίζεται στη δημιουργία θέσεων εργασίας και τελικά στο πιο οικονομικό ενεργειακό κόστος.

Οι παραμεθόριες αλυσίδες εφοδιασμού της αγοράς γίνονται όλο και πιο ευάλωτες

Ο κίνδυνος διακοπής της αλυσίδας εφοδιασμού, ο οποίος επιδεινώθηκε από την κλιματική αλλαγή και τις ακραίες καιρικές συνθήκες, είναι ένα αυξανόμενο ζήτημα για τις παραμεθόριες αγορές, όπου ο Covid-19 έχει οδηγήσει σε πολύ ευρύτερα δημοσιονομικά ελλείματα, υψηλότερο πληθωρισμό και μεγαλύτερες επιβαρύνσεις χρέους. Ως αποτέλεσμα, αυτές οι χώρες διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να μείνουν πίσω στις προσπάθειες μετριασμού της κλιματικής αλλαγής.

Ο κ. Vlad Bobko, Head of Crisis Management, London Global Broking Center, Aon, δήλωσε: «Η πανδημία Covid-19 έχει περιπλέξει ένα ήδη διαλυμένο τοπίο γεωπολιτικών κινδύνων, στο οποίο οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται παγκοσμίως πρέπει να πλοηγηθούν. Από τις αυξανόμενες περιπτώσεις εμφύλιων αναταραχών, μέχρι την οικονομική εξάρθρωση και τις μακροπρόθεσμες δυνατότητες πληθωρισμού σε έναν όλο και πιο συνδεδεμένο και ασταθή κόσμο, η λήψη αποφάσεων με γνώση δεν ήταν ποτέ πιο σημαντική».

*Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τους Χάρτες Κινδύνων 2021 της Aon, διατίθενται στη διεύθυνση https://insights.aon.com/risk-maps-2021


Ακολουθήστε την Ασφαλιστική Αγορά στο Google News

Εγγραφείτε στο NewsLetter μας