Άρθρα

Αντί για τις αδυναμίες μας, να εστιάσουμε στα δυνατά μας σημεία

Οι άνθρωποι συχνά δεν έχουν αίσθηση των ταλέντων τους και των δυνατοτήτων τους. Κι αυτό γιατί, κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσης ή της επαγγελματικής ζωής, δίνεται έμφαση στις αδυναμίες και επενδύεται χρόνος και προσοχή στο πώς θα διορθώσουμε τα ελαττώματά μας. Έτσι, τα προτερήματά μας, οι δυνάμεις μας, δεν αναδεικνύονται, δεν τους δίνεται αξία και παραμελούνται.

Γράφει η Χριστίνα Παναγιωτακοπούλου, Ψυχολόγος BSc – Συστημική Ψυχοθεραπεύτρια, Συντονίστρια Σεμιναρίων*

Oι περισσότεροι πιστεύουν ότι οι αδυναμίες και όχι οι δυνατότητες αξίζουν την προσοχή μας. Γιατί συμβαίνει αυτό;

Σε ατομικό επίπεδο, μερικοί από τους λόγους είναι οι ακόλουθοι:

  • Οι άνθρωποι φοβούνται ότι μπορεί να μην έχουν αρκετά ταλέντα ή δυνατότητες ή ότι είναι απλά μέτριοι.
  • Μπορεί να υπάρχει μέσα τους το αίσθημα της ανεπάρκειας.
  • Αδυνατούν να πιστέψουν ότι το μυστικό της βελτίωσης της ζωής μπορεί να κρύβεται στην καλύτερη κατανόηση των δυνατών μας σημείων.

Εάν δεν εξερευνώνται οι δυνάμεις, λόγω των φόβων και της ανασφάλειας για το τι θα προκύψει, θα χάσει κανείς την ευκαιρία να δει ποιος πραγματικά είναι και τι θα μπορούσε να γίνει –δεν είναι δυνατόν να επεκτείνει κανείς αυτό που δεν γνωρίζει ότι υπάρχει. Όταν οι άνθρωποι επαινούνται για τις ικανότητές τους, στρέφουν την προσοχή τους προς αυτές και δημιουργούνται οι συνθήκες για να αναπτυχθούν περαιτέρω και να υπάρξει επιτυχία και ικανοποίηση στη ζωή τους.

Σε επίπεδο management μιας επιχείρησης, αντίστοιχα, μερικοί από τους λόγους είναι οι εξής:

  • Δεν δίνονται αρκετές αρμοδιότητες, λόγω έλλειψης εμπιστοσύνης (προσωποκεντρική προσέγγιση management).
  • Δεν υπάρχει αντικειμενικό performance appraisal, ώστε να αξιολογούνται οι δυνάμεις των εργαζομένων.
  • Δεν υπάρχει επαρκής εκπαίδευση προς αυτή την κατεύθυνση.

Χρειάζεται, λοιπόν, και στις επιχειρήσεις, η προσοχή να στρέφεται στις δυνατότητες των εργαζομένων και στο πώς μπορούν αυτές να αναπτυχθούν, αντί να επικεντρώνεται στη βελτίωση των αδυναμιών τους. Είναι προτιμότερο να δημιουργούνται στρατηγικές συνεργασίες και προσεκτικές διαδικασίες για τον εντοπισμό και την καλλιέργεια των δυνατοτήτων, αντί να καταναλώνεται χρόνος προσπαθώντας να βελτιωθεί κανείς σε τομείς που μάλλον δεν είναι πιθανό να επιτύχει.

Έρευνες δείχνουν ότι όταν οι managers εστιάζουν στις αδυναμίες ενός εργαζόμενου, μειώνεται η απόδοσή του, ενώ όταν εστιάζουν στις δυνάμεις του, στα δυνατά του σημεία, η απόδοσή του βελτιώνεται. Η εστίαση στις δυνάμεις αυξάνει την απόδοσή του σε πολλούς τομείς και, παράλληλα, ενισχύεται η εργασιακή ασφάλεια, τα κέρδη, η αφοσίωση των πελατών. Οι εργαζόμενοι έχουν λιγότερο άγχος, νιώθουν πιο ευτυχισμένοι, έχουν διάθεση για περισσότερη γνώση και νιώθουν ότι τους αντιμετωπίζουν με σεβασμό. Σε κάθε οργανισμό υπάρχουν απεριόριστες δυνατότητες να ανακαλυφθούν αυτές οι δυνάμεις και να ενισχυθούν, οδηγώντας στην επιτυχία.

Σύμφωνα με τις αρχές των προσεγγίσεων που βασίζονται στις δυνάμεις των ανθρώπων, η υπεροχή επιτυγχάνεται με την ενίσχυση των ισχυρών σημείων και όχι προσπαθώντας να διορθωθούν οι αδυναμίες. Με αυτόν τον τρόπο υπάρχει καλύτερη απόδοση και μεταμόρφωση, καθώς όταν ανακαλύπτεται το καλύτερο που υπάρχει μέσα στον άνθρωπο, δημιουργούνται ανοδικές σπείρες, αφού αυτό που εκτιμάται ανεβαίνει σε αξία.

Για την αναγνώριση των δυνατών σημείων είναι σημαντικό να δίνεται προσοχή στα θετικά που αναγνωρίζουν οι άλλοι σε εμάς. Πολλές φορές οι τρίτοι αναγνωρίζουν καλύτερα τις δυνάμεις μας από εμάς τους ίδιους. Εάν συχνά, για παράδειγμα, λαμβάνετε θετικά σχόλια για την οργανωτικότητά σας, τις δεξιότητες ακρόασης, τη δημιουργικότητα, να δώσετε προσοχή.

Ζητήστε από έναν φίλο/συνεργάτη να αφιερώσει χρόνο να σας επισημάνει τι θεωρεί ότι είναι το δυνατό σας σημείο και στη συνέχεια αναρωτηθείτε εάν η αντίληψή του ακούγεται αληθινή.

Η αναγνώριση των εσωτερικών ταλέντων και η αξιοποίηση των φυσικών δεξιοτήτων που ο κάθε άνθρωπος διαθέτει συμβάλλει στη στρατηγική οικοδόμησης εμπιστοσύνης και στην ενδυνάμωση, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια δύσκολων περιόδων που καλείται κάποιος να αντιμετωπίσει. Όταν οι άνθρωποι αναγνωρίζουν τόσο τις δυνάμεις όσο και τις αδυναμίες τους, είναι πιο σίγουροι να τις επικοινωνήσουν, γιατί γνωρίζουν τα όριά τους και πότε χρειάζεται να ζητήσουν βοήθεια ή/και καθοδήγηση.

Παναγιωτακοπούλου Χριστίνα

* Η κα Χριστίνα Παναγιωτακοπούλου παρέχει υπηρεσίες σε εταιρείες μέσω ατομικών συνεδριών, μικρών ομάδων εργασίας, εκπαιδευτικών σεμιναρίων και συμβουλευτικής (coaching). Διατηρεί προσωπικό γραφείο για την παροχή συνεδριών ψυχοθεραπείας και συμβουλευτικής σε άτομα, οικογένειες, ζευγάρια και ομάδες.

Έχει υπάρξει ανώτατο στέλεχος Ασφαλιστικών Εταιρειών. e-mail: [email protected]


Ακολουθήστε την Ασφαλιστική Αγορά στο Google News

Εγγραφείτε στο NewsLetter μας