Μελέτες

Ανησυχία των CFO για την παγκόσμια οικονομία και για ένα νέο κύμα του COVID-19

Οι ανησυχίες των CFO ανά τον κόσμο συνδέονται κυρίως με το αποτύπωμα της παγκόσμιας οικονομικής ύφεσης (60%) καθώς και την πιθανότητα ενός νέου κύματος της πανδημίας (58%). Ωστόσο, το 78% των ερωτηθέντων είναι αισιόδοξο για την αποτελεσματική ανταπόκριση της επιχείρησης τους σε ένα πιθανό νέο κύμα του ιού, όπως προκύπτει από την έρευνα COVID-19 CFO Pulse της PwC.

Ενδιαφέρον εύρημα της μελέτης που πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή 989 οικονομικών διευθυντών σε 23 χώρες* αποτελεί η μετατόπιση του ενδιαφέροντός τους στην επαναφορά των εργαζομένων τους σε έναν χώρο εργασίας που έχει αλλάξει ριζικά. Μόλις το 26% των ερωτηθέντων CFO αναμένει απώλεια παραγωγικότητας λόγω της έλλειψης δυνατοτήτων τηλεργασίας τον επόμενο μήνα, ενώ το 52% σχεδιάζει να καταστήσει την εξ αποστάσεως εργασία (τηλεργασία) ως μόνιμη επιλογή για τους ρόλους όπου αυτό είναι εφικτό.

Τα βασικά συμπεράσματα της έρευνας περιλαμβάνουν:

●  Ασφάλεια στον χώρο εργασίας:  Στην πλειοψηφία τους, οι οικονομικοί διευθυντές  σχεδιάζουν νέα μέτρα ασφάλειας (75%) και την αναδιαμόρφωση των εργασιακών χώρων για την τήρηση των αποστάσεων (72%) καθώς ξεκινά η επιστροφή στους χώρους εργασίας. Αναφέρουν ότι νιώθουν μεγάλη εμπιστοσύνη στην ικανότητα των εταιρειών τους να παρέχουν ένα ασφαλές περιβάλλον για τους πελάτες (79%) και τους εργαζόμενους(74%) τους. Αν και ένα νέο κύμα της επιδημίας βρίσκεται στην κορυφή των ανησυχιών τους, δηλώνουν επίσης ότι νιώθουν μεγάλη βεβαιότητα για την αποτελεσματική ανταπόκριση (71%).

●  Τηλεργασία: Περισσότεροι από τους μισούς ερωτηθέντες αναφέρουν ότι θα λάβουν μέτρα για να βελτιώσουν την εμπειρία τηλεργασίας (52%) και να την καταστήσουν ως τη  μόνιμη επιλογή (52%).

●  Επαναφορά των πηγών εσόδων: Το 63% αναφέρει  την προσφορά νέων ή βελτιωμένων προϊόντων ή υπηρεσιών ως το πιο επείγον ζήτημα, με τη Δανία (72%) και την Καραϊβική (70%) στην κορυφή.

●  Έσοδα: Περισσότεροι από τους μισούς (53%) οικονομικούς διευθυντές αναμένουν μείωση εσόδων έως και 25% ως αποτέλεσμα της τρέχουσας κρίσης. Μόλις το 4%  δηλώνει ότι ο αντίκτυπος της κρίσης είναι ακόμα δύσκολο να εκτιμηθεί. Σε χώρες όπως η Γερμανία και η Δανία, οι οικονομικοί διευθυντές είναι οι πιο αισιόδοξοι σχετικά με τα έσοδα, καθώς περιμένουν μείωση μικρότερη του 10%, κανέναν αντίκτυπο ή και αύξηση στα έσοδα.

●  Περιορισμός εξόδων: Καθώς οι εταιρείες επανέρχονται στη σταθερότητα, ο περιορισμός εξόδων αποτελεί την προτιμώμενη στρατηγική, με ποσοστό 81% να αναφέρουν ότι θα την εξετάσουν ως απάντηση στην κρίση. Το 56% των οικονομικών διευθυντών δηλώνουν ότι θα αναβάλλουν ή θα ακυρώσουν επενδύσεις, με τις εγκαταστάσεις και τα γενικά έξοδα κεφαλαίου (82%), τις λειτουργίες (47%) και το εργατικό δυναμικό (40%) να βρίσκονται στην κορυφή της λίστας. Μόλις το 11% των ερωτηθέντων εξετάζουν την αναβολή ή ακύρωση των επενδύσεων τους στον ψηφιακό μετασχηματισμό.

●  Ανάκαμψη: Καθώς εφαρμόζουν στρατηγικές επιστροφής στην εργασία, οι οικονομικοί διευθυντές  ανησυχούν περισσότερο για τα αποτελέσματα της παγκόσμιας οικονομικής ύφεσης (60%), την πιθανότητα ενός νέου κύματος πανδημίας (58%) και τον οικονομικό αντίκτυπο στην εταιρεία τους (47%).

*Στην τελευταία έρευνα COVID-19 CFO Pulse της PwC συμμετείχαν 989 CFO από 23 χώρες ή περιοχές, κατά το διάστημα 1-11 Ιουνίου, μεταξύ των οποίων οι: Κεντρική και Νότια Αφρική (Εκπρόσωποι από Γκάνα, Κένυα, Μαυρίκιο, Ναμίμπια, Νιγηρία, Νότια Αφρική, Τόγκο, Ουγκάντα και Ζιμπάμπουε), Βραζιλία, Καραϊβική (Εκπρόσωποι από Μπαχάμες, Βερμούδες, Τζαμάικα και Τρίνινταντ), Κίνα/Χονγκ Κονγκ, Κύπρος, Δανία, Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, Ιρλανδία, Ιαπωνία, Λιθουανία, Μαλαισία, Μεξικό, Μέση Ανατολή (Εκπρόσωποι από Μπαχρέιν, Αίγυπτος, Ιορδανία, Σαουδική Αραβία, Κουβέιτ, Λίβανο, Ομάν, Κατάρ και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα), Ολλανδία, Πορτογαλία, Σιγκαπούρη, Σουηδία, Ταϊλάνδη, Τουρκία, ΗΠΑ και Βιετνάμ.
Εδώ μπορείτε να βρείτε την έκθεση με τα πλήρη συμπεράσματα.

Εγγραφείτε στο NewsLetter μας