Άρθρα

Allianz: Έτος νέων ευκαιριών για την ασφάλιση το 2021

Η ασφαλιστική βιομηχανία επέδειξε ανθεκτικότητα στην πανδημία Covid-19, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση της Allianz, Allianz Global Insurance Report. Το τοπίο μετά την Covid-19 θα αναδείξει νέες ευκαιρίες, καθώς αναμένεται ανάπτυξη τόσο για τον ασφαλιστικό κλάδο όσο και για την παγκόσμια οικονομία.

Με πολλούς τρόπους, πέρυσι, όλοι ξαφνικά νιώσαμε λίγο σαν τον χαρακτήρα του Τομ Χανκς, Τσακ Νολάντ, στο κλασικό Cast Away. Παρότι νησί μας κατέληξαν να είναι οι τέσσερις τοίχοι των διαμερισμάτων ή των σπιτιών μας, η αίσθηση της απομόνωσης ήταν σχεδόν τόσο πραγματική, όσο σε ένα έρημο νησί. Οι κυβερνήσεις, οι εταιρείες και τα άτομα αντιμετώπισαν παρόμοια εμπόδια, ενώ προσπαθούσαν να ξαναχτίσουν μια νέα αίσθηση φυσιολογικού. Μπαίνοντας στο 2021, κοιτάμε πίσω σε ένα ταραχώδες έτος και μια δεκαετία οικονομικού περιβάλλοντος που χαρακτηρίστηκε από αστάθεια, αβεβαιότητα, πολυπλοκότητα και ασάφεια (VUCA). Η ασφαλιστική βιομηχανία διαχειρίστηκε τις δικές της προκλήσεις και δυσκολίες, αλλά αντιμετώπισε την καταιγίδα με περισσότερη ανθεκτικότητα, επισημαίνει η τελευταία έκθεση Allianz Global Insurance Report.

Το 2020, τα συνολικά ακαθάριστα εγγεγραμμένα ασφάλιστρα στους κλάδους Ζωής (εκτός Υγείας) και Περιουσίας και Ατυχημάτων μειώθηκαν κατά -2,1%. Αυτό ήταν σχεδόν διπλάσιο από το ποσοστό μείωσης που παρατηρήθηκε μετά τη Μεγάλη Χρηματοοικονομική Κρίση (GFC) το 2009, αλλά ήταν λιγότερο σοβαρό από όσο αναμενόταν.

Αυτό που κράτησε το πλοίο της ασφαλιστικής βιομηχανίας στην επιφάνεια ήταν, σε μεγάλο βαθμό, οι ασφαλίσεις Περιουσίας και Ατυχημάτων, οι οποίες σημείωσαν και μια μικρή αύξηση στα έσοδα από ασφάλιστρα πέρυσι (+1,1%). Η ανθεκτικότητα στις Γενικές ασφαλίσεις μπορεί να αποδοθεί κυρίως στην ψηφιοποίηση και στις γρήγορες και ομαλές ψηφιακές διαδικασίες, τόσο στις πωλήσεις όσο και στις λειτουργίες.

Οι ασφαλίσεις Ζωής, που βασίζονται σε προϊόντα με μεγαλύτερη πολυπλοκότητα και στη συμβουλή, δεν αποκόμισαν τόσα πολλά οφέλη από την ψηφιοποίηση, και μειώθηκαν κατά 4,1%. Ωστόσο, για τη Ζωή, το 2020 δεν ήταν η μόνη χρονιά που έφερε προβλήματα. Κατά την τελευταία δεκαετία, τα ασφάλιστρα Ζωής αυξήθηκαν μόνο κατά 2,4% σε παγκόσμιο επίπεδο, με τη μισή ταχύτητα από την προηγούμενη δεκαετία. Ο κύριος λόγος ήταν το περιβάλλον χαμηλών επιτοκίων, μετά τη μεγάλη οικονομική κρίση. Ιδιαίτερο ήταν το πλήγμα για τη Δυτική Ευρώπη, τη μεγαλύτερη αγορά Ζωής, της οποίας τα ασφάλιστρα αυξήθηκαν κατά ένα ελάχιστο 0,6% ετησίως στη δεκαετία του 2010.

Αν έπρεπε να ανακοινωθούν οι νικητές της τελευταίας δεκαετίας, η Ασία και ιδιαίτερα η Κίνα, της οποίας το μερίδιο αγοράς διπλασιάστηκε στη δεκαετία του 2010, κατέκτησαν την κορυφή. Ωστόσο, οι ΗΠΑ παραμένουν μακράν η μεγαλύτερη αγορά, αντιπροσωπεύοντας το 32% των ασφαλίστρων παγκοσμίως το 2020, μόλις μία εκατοστιαία μονάδα χαμηλότερα από ό,τι στις αρχές της δεκαετίας.

Tο 2021, το παγκόσμιο ΑΕΠ αναμένεται να ανακάμψει έντονα, σημειώνοντας αύξηση πάνω από 5%, με περισσότερο από το ένα τέταρτο της ανάπτυξης να καθοδηγείται από τις ΗΠΑ, οι οποίες θα αναλάβουν τον ρόλο της παγκόσμιας μηχανής ανάπτυξης από την Κίνα. Η Ευρώπη, από την άλλη, πρέπει να κερδίσει το χαμένο έδαφος, ειδικά όταν η πρόοδος στον τομέα του εμβολιασμού επιτρέψει τελικά στην οικονομία να ξανανοίξει. Το ΑΕΠ της Ευρωζώνης αναμένεται να αυξηθεί κατά 4,0%, τόσο το 2021 όσο και το 2022. Η ανάκαμψη της Κίνας μετά την Covid-19 βρίσκεται σε εξέλιξη και το 2021 η κατανάλωση και οι επιχειρηματικές επενδύσεις θα μπορούσαν να γίνουν κινητήρια δύναμη της ανάπτυξης. Η κινεζική οικονομία αναμένεται να αυξηθεί κατά 8,2% το 2021 και 5,4% το 2022. Αυτό το οικονομικό περιβάλλον πρέπει να δώσει στον ασφαλιστικό κλάδο περισσότερο χώρο για ελιγμούς τα επόμενα χρόνια.

Επιστροφή του ισχυρού κράτους

Όσο ευπρόσδεκτοι και αν είναι οι ούριοι άνεμοι, το ταξίδι μας στο μέλλον δεν θα είναι καθόλου εύκολο, καθώς η κρίση της Covid-19 θα προκαλέσει μακροπρόθεσμες αλλαγές στο τοπίο του ασφαλιστικού κινδύνου. Κάποιες από τις σημαντικότερες αλλαγές που επέφερε η πανδημία και που πρόκειται να διαμορφώσουν τον ασφαλιστικό κλάδο μακροπρόθεσμα, είναι εκείνες που σχετίζονται με τη διαφοροποιημένη συμπεριφορά των οικονομικών παραγόντων, που επηρεάζουν εξίσου το κράτος, τις εταιρείες και τα νοικοκυριά.

Ο συστημικός χαρακτήρας της Covid-19 οδήγησε το κράτος να αναγνωρίσει τον ρόλο του ως ο τελικός υπεύθυνος ανάληψης κινδύνων, αναλαμβάνοντας τις οικονομικές απώλειες της κρίσης τόσο για τα νοικοκυριά όσο και για τις εταιρείες. Οι ευθύνες για οικονομικούς κινδύνους που οφείλονται σε ασθένεια ή απώλεια θέσεων εργασίας, στην περίπτωση της Covid-19, αναλήφθηκαν από το κράτος. Ενισχυμένη από την επιτυχία αυτών των μέτρων, η εμπειρία αυτή σηματοδοτεί την επιστροφή του ισχυρού κράτους, το οποίο χρησιμοποιεί τους πόρους του για να διαμορφώσει ενεργά την οικονομία και την κοινωνία σύμφωνα με τις ιδέες και τις αντιλήψεις του. Αυτό συνεπάγεται για τον ασφαλιστικό κλάδο πιο παρεμβατικές ρυθμίσεις, που θα εξετάζουν την παροχή αξίας, δηλαδή εάν τα προϊόντα και οι υπηρεσίες ανταποκρίνονται πραγματικά στις προσδοκίες και τις ανάγκες των πελατών. Η ασφαλιστική βιομηχανία θα μπορούσε και θα πρέπει να δει αυτή την συνθήκη ως ευκαιρία να επιφέρει αλλαγές, με αποτέλεσμα καλύτερα προϊόντα, ισχυρότερη φήμη και υψηλότερη συγκέντρωση πελατών.

Σε πιο θεμελιώδες επίπεδο, η Covid-19 έχει αναδείξει τα όρια της (ιδιωτικής) ασφάλισης όταν πρόκειται για συστημικούς κινδύνους. Άλλοι κίνδυνοι, όπως οι φυσικές καταστροφές και το έγκλημα στον κυβερνοχώρο, έχουν τη δυνατότητα να λάβουν επίσης συστημικές διαστάσεις. Αυτό σημαίνει ότι η ασφαλιστική βιομηχανία πρέπει να χρησιμοποιήσει αυτή την ευκαιρία για τη δημιουργία νέων σχέσεων συνεργασίας ιδιωτικού-δημόσιου τομέα, κάτι που έχει ήδη προτείνει η Allianz.

Κοιτάζοντας στο μέλλον: Η χρυσή δεκαετία του 2020

Στο μέλλον, αναμένεται ισχυρή ανάπτυξη για τον ασφαλιστικό κλάδο σε συνάρτηση με τις παγκόσμιες οικονομικές εξελίξεις. Συνολικά, τα παγκόσμια ασφάλιστρα αναμένεται να αυξηθούν κατά 5,1%. Μετά την απότομη πτώση του προηγούμενου έτους, η ανάκαμψη στον κλάδο Ζωής (+ 5,7%) θα είναι κάπως ισχυρότερη από ό,τι στον κλάδο Γενικών Ασφαλίσεων (+ 4,2%).

«Η μετά Covid-19 εποχή παρουσιάζει μια μοναδική ευκαιρία να αντιστραφεί η τάση βραδείας ανάπτυξης στον κλάδο ασφαλίσεων Ζωής. Όχι επειδή θα υπάρξει ανάκαμψη των επιτοκίων, σίγουρα όχι, αλλά επειδή τα ευρωπαϊκά νοικοκυριά κάθονται σε ένα βουνό πρόσθετων αποταμιεύσεων, ύψους περίπου €500 δισ. Εάν η βιομηχανία καταφέρει να μεταφράσει την εμπειρία της στη βιώσιμη επένδυση σε ελκυστικά προϊόντα για τους πελάτες της, θα μπορέσει να εξασφαλίσει ένα κομμάτι αυτής της πίτας», σημειώνει η κα Patricia Pelayo Romero, συν-συγγραφέας της έκθεσης. Ωστόσο, ο δρόμος προς την ανάκαμψη μπορεί να είναι λίγο ανώμαλος: για ορισμένες περιοχές, όπως η Ασία, η συνέχιση της προ κρίσης ανάπτυξης στις αρχές του 2021 θα συμβεί σχεδόν απρόσκοπτα, ενώ για άλλες περιοχές, όπως η Δυτική Ευρώπη, θα χρειαστεί κάποιος επιπλέον χρόνος, λόγω του χειρισμού της κρίσης Covid-19 και των καθυστερημένων επιπτώσεων της πανδημίας. Παρ’ όλα αυτά, η ισχυρή ανάπτυξη θα συνεχιστεί τα επόμενα χρόνια, λόγω της αυξημένης εστίασης στη βιωσιμότητα και την περαιτέρω άνοδο των αναδυόμενων αγορών. Σε παγκόσμιο επίπεδο, φαίνεται δυνατή η μέση αύξηση άνω του 5% τα επόμενα δέκα χρόνια.

Πηγή: Allianz.com

Ακολουθήστε την Ασφαλιστική Αγορά στο Google News

Εγγραφείτε στο NewsLetter μας