Διαμεσολαβούντες

Αλλαγές σε POS και φορολόγηση ζήτησαν από Χ. Θεοχάρη οι ασφαλιστικοί διαμεσολαβητές

Λύση σε δύο σημαντικά θέματα μεταξύ άλλων, που απασχολούν την ασφαλιστική διαμεσολάβηση και συνιστούν εμπόδιο στην εργασία της, ζήτησαν από τον υφυπουργό Οικονομικών, κ. Χάρη Θεοχάρη, οι εκπρόσωποι του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου και των Σωματείων του κλάδου, λαμβάνοντας τη θετική ανταπόκρισή του για επανεξέταση των θεμάτων:

1. των POS για τους Ασφαλιστικούς Πράκτορες (όπου δεν πρέπει να υπάρχουν)

2. τη λανθασμένη και άδικης προσέγγιση όπου διαχωρίστηκε ο κλάδος της διαμεσολάβησης και εξαιρέθηκε μέρος των επαγγελματιών από το νομοσχέδιο για την φορολόγηση των ελευθέρων επαγγελματιών.

Ειδικότερα, όπως αναφέρεται στο δελτίο Τύπου, στη συνάντηση που έγινε στο υπουργείο ο Πρόεδρος του Ε.Ε.Α., κ. Γ. Χατζηθεοδοσίου, και ο Γενικός Γραμματέας, κ. Δ. Γαβαλάκης, η Πρόεδρος της ΕΕΑΕ, κα Δ. Λύχρου, ο Αντιπρόεδρος της ΠΟΑΔ, κ. Αλ. Ιωάννου, και ο Πρόεδρος του ΣΕΜΑ, κ. Μ. Τζωρτζωρής, εξήγησαν στον υφυπουργό αναλυτικά τα δύο θέματα και ζήτησαν να αντιμετωπιστούν στο πλαίσιο του δικαίου και της ενιαίας και ισότιμης για όλους τους επαγγελματίες εύρυθμης λειτουργίας της αγοράς.

Ο κ. Χατζηθεοδοσίου επισήμανε ότι οι επιλογές της κυβέρνησης όπως έγιναν δεν χτυπούν της φοροδιαφυγή αλλά καταστρέφουν τους μικρούς επαγγελματίες ασφαλιστικούς διαμεσολαβητές όπου αποδεδειγμένα δε φοροδιαφεύγουν. Οι παρεμβάσεις του νομοσχεδίου όπως διατυπώθηκαν είναι ανούσιες και άδικες να εφαρμοστούν καθώς δεν φέρνουν το  αποτέλεσμα που θέλει η κυβέρνηση. Πρέπει άμεσα να αποκατασταθεί η ομαλότητα στην αγορά και να μην εξελιχθεί η άνιση και επιβλαβής για τον κλάδο λογική του νομοσχεδίου.

POS

Στο θέμα για τα POS τεκμηριώθηκε ότι δεν πρέπει να υπάρχουν καθώς οποιαδήποτε είσπραξη ασφαλίστρων πραγματοποιείται με την ιδιότητα του εντολοδόχου. Ο υφυπουργός κατανόησε το θέμα και τοποθετήθηκε θετικά στο δώσει λύση προς την κατεύθυνση της επιλογής ύπαρξης POS είτε από τους επαγγελματίες είτε από τις ασφαλιστικές εταιρείες.

Εξαίρεση από τη φορολόγηση

Στο θέμα του πρόσφατου φορολογικού νομοσχεδίου τονίστηκε η διαφωνία του κλάδου και τεκμηριώθηκε ότι θα έπρεπε να εξαιρεί το σύνολο της ασφαλιστικής διαμεσολάβησης και όχι μόνο αυτούς τους επαγγελματίες που έχουν μέχρι 2 συνεργασίες. Εξηγήθηκε το άδικο της αντιμετώπισης και ζητήθηκε η ένταξη όλων των επαγγελματιών στην εξαίρεση. Ο υφυπουργός αναγνώρισε ότι η διατύπωση όπως έγινε καταρτίστηκε προκειμένου να εξαιρεθούν όσοι προσομοιάζουν με τα ¨”μπλοκάκια” και κατάγραψε την πρόταση των παριστάμενων εκπροσώπων του κλάδου για επανεξέταση του αιτήματος για την συνολική εξαίρεση χωρίς κατηγοριοποίηση του κλάδου όταν η κυβέρνηση πραγματοποιήσει το επόμενο βήμα αντιμετωπίζοντας ξεχωριστά κάθε κατηγορία επαγγέλματος.

Να σημειωθεί ότι συζητήθηκε  και το θέμα των ανασφάλιστων οχημάτων. Ο υπουργός δεσμεύτηκε ότι εντός τριμήνου θα έχει οριστικά λυθεί Επίσης, συζητήθηκε και το θέμα της φορολόγησης των εισοδημάτων που λαμβάνουν οι συνταξιούχοι ασφαλιστικοί διαμεσολαβητές και τέλος η φορολογική σχέση μεσιτών πρακτόρων(ΦΠΑ).


Ακολουθήστε την ασφαλιστική αγορά στο Google News

Εγγραφείτε στο NewsLetter μας