Η κατάρρευση της Silicon Valey Bank (SVB) στις ΗΠΑ, στις 10 Μαρτίου, ξύπνησε μνήμες από τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008. Σχεδόν ταυτόχρονα, στις 19 Μαρτίου, η UBS ανακοίνωσε τη βεβιασμένη εξαγορά της προβληματικής ελβετικής τράπεζας Credit Suisse, σε μια συμφωνία ύψους $3,2 δισ., η ταχύτητα της οποίας ήταν αδιανόητη πριν από την κατάρρευση της Silicon Valley Bank. Χαρακτηριστική ήταν η δήλωση του Προέδρου της UBS, Κολμ Κέλεχερ: «Ας είμαστε ξεκάθαροι. Η κίνηση αυτή πρόκειται για επείγουσα διάσωση της Credit Suisse».

Στη σκιά της παγκόσμιας ανησυχίας για την εξέλιξη των τραπεζικών κρίσεων και τις πιθανές επιπτώσεις, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, οι κεντρικές τράπεζες Καναδά, Αγγλίας, Ιαπωνίας και η Εθνική Τράπεζα της Ελβετίας, στις 19 Μαρτίου, ανέλαβαν συντονισμένη δράση για την ενίσχυση της παροχής ρευστότητας, μέσω των πάγιων συμφωνιών ανταλλαγής ρευστότητας σε δολάρια ΗΠΑ.

Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, κα Christine Lagarde, χαιρέτισε την ταχεία δράση και τις αποφάσεις των ελβετικών αρχών της 19ης Μαρτίου, επισημαίνοντας ότι είναι καθοριστικής σημασίας για την αποκατάσταση των ομαλών συνθηκών της αγοράς και τη διασφάλιση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας. Στη δήλωσή της, ανέφερε επίσης χαρακτηριστικά: «Ο τραπεζικός τομέας της ζώνης του ευρώ είναι ανθεκτικός, με ισχυρές θέσεις κεφαλαίου και ρευστότητας. Σε κάθε περίπτωση, η εργαλειοθήκη πολιτικών μας είναι πλήρως εξοπλισμένη για να παρέχει στήριξη ρευστότητας στο χρηματοπιστωτικό σύστημα της ζώνης του ευρώ, εάν χρειαστεί, και να διατηρήσει την ομαλή μετάδοση της νομισματικής πολιτικής».

Οι ευρύτερες εξελίξεις στον χρηματοπιστωτικό τομέα πόσο επηρεάζουν την ελληνική ασφαλιστική αγορά και τις ελληνικές τράπεζες; Το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα, γενικότερα, είναι σε θέση να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τη σοβούσα κρίση;

Α. Σαρρηγεωργίου: Stress tests και Solvency II διασφαλίζουν την ανθεκτικότητα της ασφαλιστικής αγοράς

Ο κ. Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου, CEO της Eurolife FFH, σχολίασε περιεκτικά τα εξής: «Αυτό που μπορούμε με σιγουριά να πούμε είναι ότι οι εξελίξεις δικαιώνουν τους θιασώτες των υψηλών απαιτήσεων φερεγγυότητας. Οι ασφαλιστικές εταιρείες που ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις του Solvency II και των stress tests θα μπορέσουν να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις του οικονομικού περιβάλλοντος με επιτυχία. Η Eurolife FFH ανήκει σε αυτή την κατηγορία ασφαλιστικών εταιρειών.

Η άνοδος των επιτοκίων φαίνεται πως, ως πρακτική ακολουθούμενη από τις κεντρικές τράπεζες, φτάνει στο τέλος της νωρίτερα από το αναμενόμενο.

Σε ό,τι αφορά τις επενδύσεις, θα έλεγα ότι η παρούσα συγκυρία αναδεικνύει την ασφάλεια της επιλογής προϊόντων μακροχρόνιου επενδυτικού ορίζοντα, χαμηλού ρίσκου, ειδικά όταν πρόκειται για αποταμιεύσεις ζωής, όπως για τη χρηματοδότηση σπουδών ή για την ηλικία συνταξιοδότησης».

Για τα ερωτήματα που εύλογα γεννώνται, αναφορικά με την επίπτωση της χρηματοπιστωτικής κρίσης στις ελληνικές τράπεζες και στο ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα, εμφανίζεται καθησυχαστικός και αισιόδοξος ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, κ. Γιάννης Στουρνάρας, σε συνέντευξή του στο CNBC, στις 20 Μαρτίου, στους δημοσιογράφους Geoff Cutmore, Karen Tso, Steve Sedgwick.

Επισημαίνει ότι οι τράπεζες είναι επαρκώς κεφαλαιοποιημένες, οι δείκτες ρευστότητας πολύ υψηλοί και δεν θεωρεί ότι θα υπάρξει πρόβλημα στο ελληνικό ή στο ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα. Αξιοσημείωτο είναι, μάλιστα, ότι όπως ο κ. Σαρρηγεωργίου, και ο κ. Στουρνάρας επικαλείται, αφενός, το αυστηρό εποπτικό πλαίσιο και, αφετέρου, τα αποτελέσματα των stress tests.

Διαβάστε εδώ ολόκληρη την συνέντευξη του κ. Γιάννη Στουρνάρα, στο CNBC.


Ακολουθήστε την ασφαλιστική αγορά στο Google News

Προηγούμενο άρθροGeneva Association: Μπορεί να βελτιωθεί η ασφαλιστική κάλυψη της ψυχικής υγείας
Επόμενο άρθροΗ GFIA δημοσιεύει αρχές για τη διαφορετικότητα, την ισότητα και την ένταξη