Διεθνή

Χαμηλή η εκπροσώπηση των γυναικών στον χρηματοπιστωτικό κλάδο

Θα χρειαστούν 30 χρόνια, με τους ρυθμούς που προχωράνε σήμερα οι αλλαγές, για να επιτύχουν οι γυναίκες να κατέχουν μόλις το 30% των θέσεων στις εκτελεστικές επιτροπές του κλάδου των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών, σε παγκόσμιο επίπεδο, σύμφωνα με πρόσφατη  έκθεση Oliver Wyman.

Σε παγκόσμιο επίπεδο οι γυναίκες αντιπροσωπεύουν μόνο 1/5 των Δ.Σ. και το 16% των εκτελεστικών επιτροπών στον τομέα των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών.

30% είναι το επίπεδο στο οποίο η έρευνα δείχνει ότι η φωνή μιας μειονότητας μπορεί να ακουστεί και μια ξεχωριστή πρωτοβουλία, που ονομάζεται The 30 Percent Club, διεξάγει παγκόσμια καμπάνια για να πετύχει τον στόχο αυτό στα διοικητικά συμβούλια των εταιρειών.

«Η βιομηχανία είναι μακριά από εκεί που θα έπρεπε να είναι ως προς την ισορροπία μεταξύ των φύλων. Η χαμηλή εκπροσώπηση των γυναικών στις εκτελεστικές επιτροπές, ειδικότερα, είναι ένα πρόβλημα», δήλωσε ο Ted Moynihan, κορυφαίο στέλεχος της Οliver Wyman. «Οι βασικές επιχειρηματικές και στρατηγικές αποφάσεις μιας εταιρείας λαμβάνονται από την εκτελεστική επιτροπή της και τα μέλη της είναι ιδιαίτερα ορατά, τόσο εσωτερικά όσο και εξωτερικά, κάτι που τους καθιστά αποτελεσματικούς ως πρότυπα και χορηγούς – ταυτόχρονα οδηγεί στην επιχειρηματική επιτυχία».

Η παγκόσμια βιομηχανία χρηματοοικονομικών υπηρεσιών θεωρείται εδώ και καιρό ανδροκρατούμενη.
Σύμφωνα με την έρευνα, οι Γυναίκες στελέχη στον τομέα των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών είναι 20%-30% πιο πιθανό να αποχωρήσουν από τις θέσεις τους σε σύγκριση με τις συναδέλφους τους σε άλλες αγορές, επικαλούμενες άκαμπτο ωράριο, ανισότητες στην ανέλιξη και τη μισθοδοσία, και ασυνείδητη προκατάληψη.

Υπάρχουν, επίσης, σημαντικές διαφορές στις εκτελεστικές θέσεις που ανατίθενται σε γυναίκες, οι οποίες καταλαμβάνουν κυρίως θέσεις στο ανθρώπινο δυναμικό, το μάρκετινγκ και τη συμμόρφωση.

Στον τραπεζικό και ασφαλιστικό κλάδο, οι γυναίκες αποτελούν μόνο το 14% των εκτελεστικών επιτροπών σε σύγκριση με το 22% και 18%  στο δημόσιο και στον κλάδο του Asset Management, αντίστοιχα.

Η έκθεση μελέτησε 381 οργανισμούς χρηματοοικονομικών υπηρεσιών σε 32 χώρες και στην έρευνα συμμετείχαν 850 επαγγελματίες του κλάδου.

Εγγραφείτε στο NewsLetter μας