Άρθρα

Υψηλές προσδοκίες από τις επαφές στην Κίνα: Η τοπική ασφαλιστική αγορά

Περισσότερες από 450 επιχειρηματικές συναντήσεις πραγματοποιήθηκαν σε Πεκίνο και Σαγκάη, μεταξύ Ελλήνων και Κινέζων επιχειρηματιών, με το ενδιαφέρον τους να εστιάζεται σε έργα υποδομών, αποκρατικοποιήσεις και ακίνητη περιουσία στη χώρα μας. 

Ιδιαίτερα σημαντικές ήταν και οι επαφές στελεχών του τραπεζικού τομέα, που καταδεικνύουν το κινεζικό ενδιαφέρον για ανάπτυξη συνεργασίας.

Το Υπουργείο Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων και το Invest in Greece οργάνωσαν, με τη συνεργασία της Ελληνικής Πρεσβείας στο Πεκίνο και του Ελληνικού Προξενείου στη Σαγκάη, επιχειρηματική αποστολή που συνόδευσε τον Πρωθυπουργό, κ. Αντώνη Σαμαρά, κατά την επίσημη επίσκεψη που πραγματοποίησε στην Κίνα (15-19 Μαΐου). 
Στην επιχειρηματική αποστολή συμμετείχαν 87 ελληνικές επιχειρήσεις και επιχειρηματικοί φορείς, από τους βασικούς κλάδους της Ελληνικής Οικονομίας (Ναυτιλία, Τράπεζες, Τουρισμός και Ακίνητα, Αγροτικά προϊόντα και Τρόφιμα, Τεχνολογία, Δομικά υλικά). 
Όπως σημειώνει το ΥπΑν στη σχετική ανακοίνωσή του, στα επιχειρηματικά συνέδρια που διοργανώθηκαν, στο Πεκίνο και στη Σαγκάη, υπήρξε ιδιαίτερα υψηλή προσέλευση σημαντικών εξωστρεφών κινεζικών επιχειρήσεων, ενώ πραγματοποιήθηκε μεγάλος αριθμός προγραμματισμένων συναντήσεων μεταξύ των ελληνικών και κινεζικών επιχειρήσεων. 
Συγκεκριμένα, στο Business Forum του Πεκίνου, συμμετείχαν περισσότερες από 135 κινεζικές επιχειρήσεις, με 257 συμμετέχοντες. Πραγματοποιήθηκαν 271 κατ’ ιδίαν επιχειρηματικές συναντήσεις (Β2Β), με ελληνικές εταιρείες να έχουν πραγματοποιήσει κατά μέσο όρο τέσσερις συναντήσεις με αντίστοιχες κινεζικές. Το 23% των συναντήσεων αφορούσε τον κλάδο των τροφίμων, το 20% τον τομέα του τουρισμού και των ακινήτων, το 11% χρηματοοικονομικές υπηρεσίες (τράπεζες, κ.λπ.), το 7% την πληροφορική και τις τηλεπικοινωνίες, το 6% τη ναυτιλία.
Στη Σαγκάη, αντίστοιχα, πραγματοποιήθηκαν 184 κατ’ ιδίαν επιχειρηματικές συναντήσεις (Β2Β) ανάμεσα στις ελληνικές επιχειρήσεις της επιχειρηματικής αποστολής και τις 120 κινεζικές. Οι συναντήσεις αφορούσαν κυρίως τους τομείς του τουρισμού και ακινήτων (33%), ναυτιλίας (29%), τραπεζών (17%) και τροφίμων (14%). 
Όπως υπογραμμίζεται από πλευράς ΥπΑν, ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις κινεζικές επιχειρήσεις παρουσίασαν οι κλάδοι των τροφίμων και του τουρισμού, ενώ συμφωνίες υπεγράφησαν στον τομέα των ακινήτων. Επίσης, οι πολυάριθμες συναντήσεις των συμμετεχουσών στην ελληνική αποστολή τραπεζών με κινεζικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα καταδεικνύουν το ενδιαφέρον και των δύο πλευρών στην περαιτέρω ανάπτυξη συνεργασίας.

Διμερείς επαφές
Η δυναμική που έχει δημιουργηθεί στη συνεργασία μεταξύ ελληνικών και κινεζικών επιχειρήσεων αναμένεται να ενισχυθεί και από το μνημόνιο συνεργασίας που υπέγραψε στο Πεκίνο, παρουσία των δύο Πρωθυπουργών, το Invest in Greece με την China Development Bank.

Σύμφωνα με το υπογραφέν μνημόνιο, η China Development Bank θα προωθεί επενδυτικά σχέδια του Invest in Greece σε κινεζικές επιχειρήσεις και κατόπιν αξιολόγησης θα χρηματοδοτεί την υλοποίησή τους. Επίσης, υπεγράφη Πρωτόκολλο Συνεργασίας του ΤΑΙΠΕΔ με την China Development Bank, με στόχο την προώθηση του Ελληνικού  Προγράμματος Ιδιωτικοποιήσεων στην Κίνα και τη δυναμική συμμετοχή κινεζικών εταιρειών σε αυτό. 
Ο Υπουργός, κ. Κωστής Χατζηδάκης, και ο Υφυπουργός, κ. Νότης Μηταράκης, πραγματοποίησαν σειρά σημαντικών συναντήσεων με κυβερνητικούς φορείς και επιχειρηματικούς ομίλους, στις οποίες συζητήθηκε το μεγάλο ενδιαφέρον και η συμμετοχή τους στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων και η επένδυσή τους στην Ελλάδα.
Στη Σαγκάη, οι κ.κ. Χατζηδάκης και Μηταράκης επισκέφθηκαν τα ερευνητικά κέντρα των κορυφαίων εταιρειών τηλεπικοινωνιών και ηλεκτρονικού εξοπλισμού Huawei και ZTE, όπου είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν περαιτέρω τα μνημόνια συνεργασίας που υπογράφηκαν μεταξύ των δυο εταιρειών και της Ελληνικής Κυβέρνησης κατά τη διάρκεια της επίσημης τελετής υπογραφής συμφωνιών, παρουσία των δύο Πρωθυπουργών στο Πεκίνο, στις 16 Μαΐου. 
Συγκεκριμένα, η εταιρεία Huawei θα δημιουργήσει στην Ελλάδα ένα διαμετακομιστικό κόμβο για τα προϊόντα της καθώς και κέντρο έρευνας και τεχνολογίας, σε συνεργασία με κορυφαία ερευνητικά κέντρα και ελληνικές τεχνολογικές εταιρείες. Η εταιρεία ΖΤΕ προτίθεται να καταστήσει το λιμάνι του Πειραιά διαμετακομιστικό κέντρο (transit and logistics hub) για τα προϊόντα της στην Ευρώπη και την ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου.  
Στις διμερείς συναντήσεις των κ.κ. Υπουργών και Υφυπουργών με κινεζικές εταιρείες και επενδυτές, καταγράφηκε επίσης ζωηρό ενδιαφέρον για επενδύσεις σε έργα υποδομών στην Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένων των λιμανιών του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης, των περιφερειακών αεροδρομίων και του Αεροδρομίου Αθηνών.

Η ασφαλιστική αγορά της Κίνας
Για την ασφαλιστική αγορά στην Κίνα, το 2012 δεν ήταν μια καλή χρονιά. Τουλάχιστον όχι συγκρινόμενη με την πολύ καλή πορεία της τα τελευταία 20 χρόνια.
Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύει το Insurance Information Institute, η αγορά της Κίνας, με πληθυσμό 1.343.239.923 (2011), έχει ΑΕΠ ύψους $ 7.318.499.269.769 (2011). Τα συνολικά ασφάλιστρα για το 2011 ανήλθαν σε $221.858 εκατ. ($87.319 εκατ. στον κλάδο Γενικών Ασφαλίσεων και $134.539 εκατ. στον κλάδο Ζωής), αντιπροσωπεύοντας το 4,83% της παγκόσμιας παραγωγής ασφαλίστρων. Η ασφαλιστική διείσδυση στη χώρα, για το 2011 και ως ποσοστό των ασφαλίστρων επί του ΑΕΠ, ήταν στο 3% και τα κατά κεφαλήν ασφάλιστρα $163.
Η αύξηση των εσόδων από ασφάλιστρα για τις κινεζικές ασφαλιστικές εταιρείες επιβραδύνθηκε το 2012, για πρώτη χρονιά, μετά από δεκαετίες μεγάλων καταγεγραμμένων αυξήσεων.

Το 2012, τα συνολικά έσοδα ασφαλίστρων στην Κίνα ξεπέρασαν τα $247 δις, καταγράφοντας αύξηση κατά 8% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, ενώ κύριος μοχλός ανάπτυξης ήταν τα ασφάλιστρα από τον κλάδο Υγείας. Παρά τη σημειωθείσα αύξηση, ο ρυθμός ανάπτυξης θεωρήθηκε από την κινεζική αγορά ιδιαίτερα χαμηλός και ο λόγος είναι ότι τις περασμένες δύο δεκαετίες η αγορά κινούνταν με ρυθμούς ανάπτυξης 20% κατά μέσο όρο. 
Παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι, επηρεασμένες από το εξωτερικό περιβάλλον, οι ασφαλιστικές εργασίες μειώθηκαν και χαρακτηρίστηκαν από εγγενή έλλειψη καινοτομίας και ανταγωνιστικότητας των προϊόντων, ενώ υπήρξαν προβλήματα και με τα δίκτυα διανομής.  
Τα ασφάλιστρα του κλάδου Ζωής ανήλθαν σε 1.016 δις yuan το 2012, 4,5% αυξημένα από το 2011, και τα ασφάλιστρα των Γενικών Ασφαλίσεων αυξήθηκαν κατά 15,4%, σε 533 δις yuan. Τα ασφάλιστρα του κλάδου Υγείας αυξήθηκαν κατά 24,7%, σε 86,28 δις yuan. 
Το σύνολο του ενεργητικού της ασφαλιστικής βιομηχανίας της χώρας αυξήθηκε κατά 22,29% από έτος σε έτος, στα 7,35 τρις yuan το 2012.
Η ρυθμιστική αρχή για τις ασφαλίσεις στην Κίνα προέβλεψε ότι το 2013 θα είναι μια δύσκολη χρονιά, κατά την οποία προτεραιότητα θα πρέπει να είναι η διατήρηση ενός σταθερού ρυθμού ανάπτυξης. 
Το 2011 τα ασφάλιστρα του κλάδου Ζωής είχαν καταγράψει μείωση κατά 1,8%, η οποία, σύμφωνα με μελέτη της Swiss Re, οφειλόταν στις αλλαγές που έγιναν σε επίπεδο κανονιστικών ρυθμίσεων και στις περιορισμένες πωλήσεις που κατέγραψε το Bancassurance, ενδεχομένως και λόγω των πρόσθετων περιορισμών που τέθηκαν στο συγκεκριμένο κανάλι πωλήσεων. 

Σε ό,τι αφορά τις 47 αλλοδαπές ασφαλιστικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην Κίνα (Ζωής και Γενικών), είδαν το 2012 αύξηση κατά 23% των συνολικών ασφαλίστρων τους, στα 56,1 δις yuan. Το σύνολο των ασφαλίστρων τους αντιπροσωπεύει μόλις το 1% των ακαθάριστων εισπραχθέντων ασφαλίστρων της κινεζικής ασφαλιστικής αγοράς. Μεταξύ των 47 ξένων ασφαλιστικών εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην τοπική αγορά, οι 21 είναι Γενικών Ασφαλίσεων, με σύνολο ασφαλίστρων 8,67 δις yuan πέρυσι (αύξηση 23,5% σε σχέση με το 2011), ενώ οι υπόλοιπες 26 είναι ασφαλιστικές εταιρείες Ζωής, οι οποίες συγκέντρωσαν ασφάλιστρα ύψους 47,4 δις yuan, 22,7% αυξημένα από  το 2011. 
Οι πέντε κορυφαίες αλλοδαπές εταιρείες Γενικών Ασφαλίσεων, βάσει παραγωγής ασφαλίστρων, ήταν οι: Chartis, Mitsui Sumitomo, Groupama AVIC Insurance, Liberty Insurance και Allianz China General Insurance. Οι πέντε κορυφαίες ξένες ασφαλιστικές εταιρείες Ζωής ήταν οι: ΑΙΑ, ICBC Axa, MetLife, Generali China Life και CITIC Prudential.
Σύμφωνα με πηγές της κινεζικής αγοράς, 18 από τις 21 αλλοδαπές εταιρείες Γενικών Ασφαλειών ανέφεραν αύξηση των εσόδων από ασφάλιστρα το 2012, αλλά δέκα από αυτές ήταν κερδοφόρες κατά τη διάρκεια του έτους. Από την άλλη πλευρά, στις ασφαλίσεις Ζωής, 22 από τις 26 ξένες ασφαλιστικές εταιρείες αύξησαν τα έσοδά τους από ασφάλιστρα και εννέα από αυτές ήταν κερδοφόρες στη διάρκεια της χρονιάς.

Ο οίκος αξιολόγησης Fitch έχει χαρακτηρίσει τον ασφαλιστικό τομέα της Κίνας “stable”, ωστόσο, σε κάποιες περιπτώσεις, έχουν εκφραστεί επιφυλάξεις ως προς τα περιθώρια κερδοφορίας, κυρίως λόγω της αποχώρησης ορισμένων διεθνών επενδυτών από την τοπική αγορά. 
Αλλαγές στις ισορροπίες της κινεζικής ασφαλιστικής αγοράς αναμένεται να καταγραφούν και ως αποτέλεσμα της απόφασης που πήρε η χώρα, να επιτρέψει τη δραστηριοποίηση ξένων εταιρειών στον κλάδο αστικής ευθύνης οχημάτων, παρότι παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι οι ξένες εταιρείες θα χρειαστούν χρόνο, για να δημιουργήσουν και να λειτουργήσουν επαρκώς τα δίκτυα διανομής τους.

Εγγραφείτε στο NewsLetter μας