Διεθνή

Υπάρχει και η άλλη άποψη για το Brexit…

Οι ασφαλιστές με έδρα τη Βρετανία μπορεί να είναι καλύτερα εκτός ΕΕ, γιατί οι κεφαλαιακοί κανόνες έχουν καταστρέψει την ανταγωνιστικότητα και περιορίζουν την ικανότητα του κλάδου να επεκταθεί. Αυτό υποστήριξε ο λόρδος Turnbull, δημόσιος λειτουργός με μεγάλη εμπειρία –μεταξύ άλλων, υπήρξε προσωπικός γραμματέας της Thatcher και του Major, και Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Οικονομικών–, μιλώντας στα μέλη της Βουλής των Κοινοτήτων και ειδικότερα στην Επιτροπή του Υπουργείου Οικονομικών (Treasury Select Committee -TSC).

Ο λόρδος Turnbull, ο οποίος υπηρέτησε ως μη εκτελεστικό μέλος στην Prudential για σχεδόν μια δεκαετία, περιγράφει το Solvency II ως «απολύτως τρομακτικό», δηλώνοντας παράλληλα ότι η απόφαση του Ηνωμένου Βασιλείου να αποχωρήσει από την ΕΕ θα μπορούσε να ωφελήσει τον ασφαλιστικό κλάδο.

Οι αναλυτές ανησυχούν για τις επιπτώσεις του αποτελέσματος του δημοψηφίσματος στην ασφαλιστική αγορά των Lloyd’s του Λονδίνου και ο Λόρδος Turnbull είπε ότι ο κίνδυνος η Βρετανία να χάσει τα “δικαιώματα διαβατηρίου” που επιτρέπουν στις εταιρείες να κάνουν διασυνοριακές επιχειρηματικές δραστηριότητες σε οποιαδήποτε χώρα του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου είναι «ανησυχητικός». Ωστόσο, πρόσθεσε ότι το Λονδίνο θα γίνει επίσης πιο ελκυστικό για ορισμένες ασφαλιστικές εταιρείες, αν βρίσκεται εκτός ΕΕ.

 «Όταν συνεργαζόμουν με την Prudential, είχε πολύ μικρή δραστηριότητα στην ΕΕ. Εταιρείες όπως αυτή προτιμούν να επεκταθούν στην Ασία και τις ΗΠΑ. Το Solvency II στην πραγματικότητα καθιστά πιο δύσκολη την επέκταση… Μια ασφαλιστική εταιρεία με ευρωπαϊκή έδρα και εποπτεία βρίσκεται σε μειονεκτική θέση σε σχέση με μια καναδική ή αμερικανική», επεσήμανε.

Ο ίδιος δήλωσε ότι στις Βρυξέλλες είναι πιθανό να προσπαθήσουν να “δαγκώσουν” μερικά τμήματα των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών κατά τη διάρκεια των εμπορικών διαπραγματεύσεων με το Ηνωμένο Βασίλειο.

«Είχαν αυτή τη φιλοδοξία για μεγάλο χρονικό διάστημα», είπε. Ωστόσο, πρόσθεσε, ότι η Βρετανία έχει γίνει κομβικό σημείο για εταιρείες τεχνολογίας όπως η Google, οι οποίες είναι απίθανο να μεταφέρουν τις δραστηριότητές τους μετά την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ: «Νομίζω ότι μπορούμε να παραμείνουμε ισχυροί σε αυτούς τους τομείς και, ενδεχομένως, να διαπρέψουμε».

Είπε, επίσης, ότι η ψυχαγωγία και τα μέσα ενημέρωσης είναι τομείς που το Ηνωμένο Βασίλειο θα παραμείνει ελκυστικό. «Αποκομίζουμε ένα μεγάλο ποσό χρημάτων από αυτούς τους τομείς και δεν μπορώ να δω πώς η ΕΕ πρόκειται να το εμποδίσει αυτό».

Ο Andrew Tyrie, πρόεδρος της TSC, δήλωσε: «Η ψηφοφορία να φύγουμε από την ΕΕ έχει δημιουργήσει σημαντικό κίνδυνο. Δημιουργεί όμως και ευκαιρίες. Ακούσαμε σήμερα ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα μπορούσε να πάει καλά στον ασφαλιστικό τομέα εκτός Solvency II. Θα παραμείνει άκρως ανταγωνιστικό στον τομέα της τεχνολογίας. Και μακροπρόθεσμα, θα μπορούσε να στοχεύσει καλύτερα στις ευκαιρίες που υπάρχουν σε ορισμένες από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες και αναδυόμενες αγορές».

 

Εγγραφείτε στο NewsLetter μας