Διεθνή

Τρομοκρατική επίθεση στο Βέλγιο – Η ασφαλιστική διάσταση

Με τις σκέψεις όλων να είναι στα θύματα της τρομοκρατικής επίθεσης στη βελγική πρωτεύουσα και στις οικογένειές τους, η Βελγική Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών (Assuralia) ανάρτησε στο διαδικτυακό της τόπο, την ίδια κιόλας μέρα της επίθεσης, σημαντικές πληροφορίες. Αυτές αφορούσαν  την ασφαλιστική κάλυψη που παρέχεται στο Βέλγιο σε περιπτώσεις τρομοκρατίας, ενώ ταυτόχρονα έδινε απαντήσεις σε ερωτήσεις που αναγκαστικά επικεντρώνονται και στις δημοσιονομικές επιπτώσεις αυτών των κατάπτυστων πράξεων και τις ασφαλιστικές πτυχές τους.

 

Όπως αναφέρει η Assuralia, από το 2008, και τα πιο κοινά ασφαλιστήρια συμβόλαια στο Βέλγιο παρέχουν κάλυψη για τις συνέπειες των τρομοκρατικών πράξεων.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με νόμο που ψηφίστηκε την 1η Απριλίου 2007  –ο οποίος αντικατοπτρίζει το γεγονός ότι οι επιθέσεις αυτές μπορεί να έχουν τεράστιο αντίκτυπο από την άποψη της σωματικής βλάβης, των υλικών ζημιών και των οικονομικών συνεπειών–, καθίσταται υποχρεωτική η κάλυψη της τρομοκρατίας για τις ασφαλίσεις:
• Ζωής, ατομικές και ομαδικές.
Ασθενείας, συμπεριλαμβανομένης της κάλυψης νοσηλείας, αλλά και της εγγύησης του εισοδήματος.
Εργατικών ατυχημάτων, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων που καλύπτουν τους δημόσιους υπαλλήλους και των τραυματισμών που μπορεί να υποστεί κάποιος στο δρόμο για την εργασία.

Πυρός, σπιτιών και μικρών επιχειρήσεων.

Αστικής ευθύνης που προκύπτει από τα μηχανοκίνητα οχήματα και αφορά οχήματα με άδεια κυκλοφορίας στο Βέλγιο.

Αστικής ευθύνης σε περίπτωση πυρκαγιάς και έκρηξης σε δημόσιους χώρους.

Όσον αφορά τις άλλες ασφαλίσεις (omnium auto, βοήθεια, νομική προστασία, ασφάλιση διακοπής εργασιών και “μεγάλους κινδύνους”, ειδικότερα φωτιά), η κάλυψη έναντι τρομοκρατικών ενεργειών δεν είναι υποχρεωτική, αλλά οι εξαιρέσεις πρέπει να αναγράφονται με σαφείς όρους στις συμβάσεις. Επιπλέον, η πυρηνική ζημία δεν καλύπτεται πάντα.

 

Πότε ισχύει η ασφάλιση

Η κάλυψη ισχύει για τους λεγόμενους «βελγικούς κινδύνους». Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει ο ασφαλισμένος να έχει τη συνήθη διαμονή του στο Βέλγιο ή η εταιρεία του να έχει την έδρα της εκεί.

Σε κάποιες περιπτώσεις, η κάλυψη είναι, επίσης, δυνατή στο εξωτερικό:

  • Σε περίπτωση βλάβης οχήματος ή σκάφους, που είναι εγγεγραμμένα στο Βέλγιο, εξαιτίας τρομοκρατικής πράξης στο εξωτερικό.
  • Αν ο ασφαλισμένος υποστεί ζημιά, ενώ ταξιδεύει προσωρινά στο εξωτερικό. Η ασφάλιση βραχυπρόθεσμων ταξιδιών, δηλαδή για μια περίοδο 4 μηνών κατ’ ανώτατο όριο, μπορεί να υποστηρίξει την αποθετική ζημία από μια πράξη τρομοκρατίας για όσο διάστημα έχει αγοράσει αυτήν την ασφάλιση στο Βέλγιο.

 

Τι καλύπτεται και από ποιον;

Η απόφαση για το εάν ένα συμβάν είναι πράξη τρομοκρατίας εναπόκειται σε επιτροπή που συστήνουν οι βελγικές αρχές.

Οι ασφαλιστικές είτε καλύπτουν μόνες τους τις ζημιές που προκύπτουν από μια πράξη τρομοκρατίας είτε μπορούν να επιλέξουν να ενταχθούν στο ASBL/VZW TRIP, ένα ταμείο ασφάλισης και αντασφάλισης της τρομοκρατίας που έχει δημιουργήσει η Assuralia σε συνεργασία με το βελγικό κράτος, στο οποίο συμμετέχουν αρκετές ασφαλιστικές εταιρείες.

Το asbl Trip δημιουργήθηκε για τη γρήγορη αποζημίωση των θυμάτων, αλλά και για τη διατήρηση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας του ασφαλιστικού κλάδου.

Ο κίνδυνος της τρομοκρατίας είναι πράγματι δύσκολο να εκτιμηθεί και μπορεί να έχει σημαντικό αντίκτυπο. Το asbl Trip με συγκεκριμένο τρόπο διασφαλίζει την κατανομή του κόστους των απαιτήσεων μεταξύ των μελών του και τον περιορισμό του βάρους που θα φέρει το καθένα από αυτά.

Η αποζημίωση που είναι πιθανό να πάρει κάποιος ως άτομο, εάν η ασφαλιστική του είναι μέλος του Ταμείου, μπορεί συνεπώς να περιοριστεί σε ένα σταθερό ποσό. Σχεδόν όλες οι ασφαλιστικές εταιρείες που λειτουργούν στο Βέλγιο είναι μέλη του Ταμείου και μπορούν να βασίζονται σε έναν περιορισμό της αποζημίωσης.

 

Ποια είναι τα όρια για τις αποζημιώσεις

Σε συνεργασία με τους αντασφαλιστές τους και τις αρχές, οι ασφαλιστικές εταιρείες που είναι μέλη του asbl Trip καλύπτουν μέχρι €1 δις όλες τις ζημιές που προκαλούνται από τρομοκρατικές ενέργειες κατά τη διάρκεια ενός ημερολογιακού έτους.

Το ποσό αυτό αναπροσαρμόζεται κάθε χρόνο. Την 1η Ιανουαρίου 2014, διαμορφώθηκε σε 1.187.433.543 ευρώ. Ωστόσο, στην ασφάλιση της ακίνητης περιουσίας, ισχύει ο περιορισμός των €75 εκατ. ανά ασφαλισμένη θέση. Ο περιορισμός αυτός δεν ισχύει για τις κατοικίες.

Αν η ζημιά ανέλθει για παράδειγμα σε €2 δις, οι αποζημιώσεις μειώνονται κατά 50% (στην πραγματικότητα μειώνονται αναλογικά μέχρι το €1 δις). Στη μείωση των αποζημιώσεων, η σωματική βλάβη (τραυματισμός) υπερισχύει της βλάβης σε κατοικίες, επαγγελματικά κτήρια, κ.ο.κ.

Για περισσότερες πληροφορίες, η Assuralia συνιστά στους  ασφαλισμένους να επικοινωνήσουν με την ασφαλιστική εταιρεία ή τον διαμεσολαβητή τους.

 

Διαβάστε επίσης: To ISIS επενδύει στη δύναμη του φόβου

 

Εγγραφείτε στο NewsLetter μας