Διεθνή

Τι φόρους πληρώνουμε επί των ασφαλιστικών συμβάσεων και των ασφαλίστρων

Οι φόροι επί των ασφαλιστικών συμβάσεων και των ασφαλίστρων είναι κοινή πρακτική στην Ευρώπη. Η εφαρμογή της, όμως, διαφέρει από χώρα σε χώρα.

Ανάλογα με τη χώρα, τα ασφαλιστήρια συμβόλαια και τα ασφάλιστρα υπόκεινται σε ένα φορολογικό καθεστώς που μπορεί να περιλαμβάνει φόρους επί των ασφαλίστρων, τέλος χαρτοσήμου ή φόρους υπέρ τρίτων και εισφορές.
Η πρόσφατη έκθεση της Insurance Europe βασίζεται σε στοιχεία που συλλέχθηκαν από τις ενώσεις-μέλη της και δείχνει ότι 27 χώρες της Ευρώπης έχουν κάποια μορφή έμμεσης φορολογίας επί των ασφαλιστικών συμβάσεων. Οι χώρες μέλη της Insurance Europe χωρίς έμμεση φορολογία επί των ασφαλιστικών συμβάσεων είναι η Εσθονία, η Λετονία, η Νορβηγία και η Τουρκία.

Η έκθεση παρέχει έναν οδηγό για τους φόρους και τους φόρους υπέρ τρίτων επί των ασφαλίστρων σε κάθε χώρα, με έμμεση φορολογία επί των ασφαλιστικών συμβάσεων. Παράλληλα, περιλαμβάνεται Πίνακας για κάθε χώρα, όπου αναφέρονται οι κίνδυνοι που καλύπτονται από φόρους και φόρους υπέρ τρίτων. Όλοι οι άλλοι κίνδυνοι που υπόκεινται στο βασικό καθεστώς αναφέρονται στη στήλη με επικεφαλίδα “other classes” .

Στη συνέχεια, δίνεται μια περιγραφή των φορολογικών δηλώσεων και των διαδικασιών πληρωμής για τις συμβάσεις που συνάπτονται υπό το καθεστώς της ελεύθερης παροχής υπηρεσιών (ΕΠΥ), σύμφωνα με τις διατάξεις των ευρωπαϊκών οδηγιών για την Ασφάλιση. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι οι Οδηγίες αυτές θα πρέπει να καταργηθούν από την Φερεγγυότητα II, όταν αυτή τεθεί σε ισχύ το 2016.

Όποιο και αν είναι το εφαρμοστέο δίκαιο στις συμβάσεις, οι ασφαλιστικές συμβάσεις υπόκεινται σε έμμεσους και υπέρ τρίτων φόρους που επιβαρύνουν τα ασφάλιστρα στο κράτος στο οποίο βρίσκεται ο κίνδυνος. Κάθε ευρωπαϊκή χώρα είναι ελεύθερη να καθορίσει το πρόσωπο που είναι υπεύθυνο για την είσπραξη των φόρων και τη μέθοδο είσπραξης. Μπορεί να απαιτείται  από τις ασφαλιστικές επιχειρήσεις, για εποπτικούς  σκοπούς, να ορίσουν φορολογικό αντιπρόσωπο, εγκατεστημένο στις ίδιες εσωτερικά, ή να υποβάλουν λεπτομερή κατάλογο των συμβάσεων που συνάπτουν μέσω της ελεύθερης παροχής υπηρεσιών.

Για το τι πληρώνουμε στην Ελλάδα δείτε τις σελ. 43-47 της έκθεσης της Insurance Europe.

 

Εγγραφείτε στο NewsLetter μας