Διεθνή

Τι λένε οι ασφαλιστές για τη νίκη Trump

Η νίκη-έκπληξη του Donald Trump σε αυτές τις έντονα φορτισμένες εκλογές των ΗΠΑ δείχνει πως πολλοί Αμερικανοί αισθάνονται απογοητευμένοι από το κατεστημένο. Πώς βλέπει, όμως, αυτή την εκλογή-έκπληξη η ασφαλιστική βιομηχανία;

 

Η άποψη της Alianz

Ο Oliver Bäte, CEO του Ομίλου Allianz, δήλωσε σχετικά: «Το αποτέλεσμα των εκλογών αυτών μαρτυρά ότι πολλοί Αμερικανοί αποστρέφονται και είναι απογοητευμένοι από το κατεστημένο. Αυτό που ο Donald Trump έχει τώρα να κάνει είναι να επανενώσει τα αποκλίνοντα κοινωνικά ρεύματα. Αυτό δεν θα είναι εύκολο. Μέχρι να δούμε το κυβερνητικό σχέδιο του Trump, θα πρέπει να προετοιμαστούμε για μια μακρά περίοδο αβεβαιότητας. Αναμένω ο Trump να επιλέξει την επεκτατική δημοσιονομική πολιτική, σχεδιασμένη για να παρέχει οικονομικά κίνητρα, κλίνοντας ταυτόχρονα προς μια προστατευτική εμπορική πολιτική, με τις όποιες αρνητικές συνέπειες που θα επηρεάσουν το σύνολο της παγκόσμιας οικονομίας.

Παρά το γεγονός ότι ο εκλεγείς Πρόεδρος αναμένεται να θέσει τέλος στην ΤΤΙΡ, μπορούμε μόνο να ελπίζουμε ότι αργά ή γρήγορα, θα προσπαθήσει να ενισχύσει την ενοποίηση μεταξύ των αγορών της ΕΕ και των ΗΠΑ.

Ωστόσο, είναι επιτακτική η ανάγκη ο Trump αναζωπυρώσει το αμερικανικό όνειρο και να βοηθήσει τη χώρα του να ξαναγίνει η γη των ευκαιριών. Για να γίνει αυτό πραγματικότητα, θα πρέπει να εκσυγχρονίσει τις υποδομές, να περιορίσει το διευρυνόμενο χάσμα ευημερίας που υπάρχει, να λάβει μέτρα για την προώθηση της κοινωνικής ισότητας και να δώσει σε όλους τους Αμερικανούς ισότιμη πρόσβαση στην εκπαίδευση.

Αν ο Trump προχωρήσει σε αυτή την κατεύθυνση, θα μπορούσε να πετύχει στη γεφύρωση του χάσματος που επέφερε αυτή η προεκλογική εκστρατεία, με την άνευ προηγουμένου βαρβαρότητά της.

Θα ήταν επίσης καλό να φέρει και πάλι στο προσκήνιο τους απογοητευμένους Αμερικανούς, που αισθάνονται ότι έχουν μείνει πίσω, επανενώνοντάς τους με τη χώρα τους και τις θεμελιώδεις αξίες της. Το γεγονός ότι ο Trump παραμένει μυστήριο σε ότι αφορά τις απόψεις του για την εξωτερική πολιτική, χρησιμεύει μόνο για να αυξήσει την αβεβαιότητα».  

Για τον Andreas Gruber, Chief Investment Officer του Ομίλου «αυτή η κατάσταση μοιάζει με το Brexit. Οι κεφαλαιαγορές είναι νευρικές και οι πρώτες αντιδράσεις ήταν έντονες, λόγω της έκπληξης που προκάλεσε το αποτέλεσμα των εκλογών στις ΗΠΑ. Αλλά η αστάθεια φαίνεται να ηρεμεί όσο κατακαθίζει η σκόνη. Οι μακροπρόθεσμες συνέπειες θα εξαρτηθούν από τη συνεργασία μεταξύ του νέου Προέδρου και των δύο σωμάτων του Κογκρέσου. Η Allianz είναι καλά τοποθετημένη για να χειριστεί ό,τι θα φέρει το μέλλον. Δεν υπάρχει καμία ανάγκη για άμεσες αλλαγές στις επενδυτικές μας προσεγγίσεις – ούτε για μας ούτε για τους πελάτες μας».

Ο Michael Heiss, Chief Economist της Allianz, δήλωσε σχετικά με την εκλογή  Trump: «Πέρα από το αρχικό σοκ, οι αγορές θα περιμένουν να παρακολουθήσουν κατά πόσο ο Trump θα ρίξει τους τόνους όσον αφορά τον προστατευτισμό και την εθνικιστική ρητορική του, ποιούς θα διορίσει σε θέσεις-κλειδιά και πώς θα τα πάει με το Κογκρέσο. Βασικά σημεία του εκλογικού μανιφέστου του Trump έρχονται σε έντονη αντίθεση με τις παραδοσιακές ρεπουμπλικανικές θέσεις, όπως η υποστήριξη του ελεύθερου εμπορίου, οι ισοσκελισμένοι προϋπολογισμοί και οι μεταρρυθμίσεις για τη μετανάστευση. Με στόχο τις ενδιάμεσες εκλογές του 2018, οι ρεπουμπλικάνοι μέλη του Κογκρέσου δεν θα έχουν την πολυτέλεια να αποξενώσουν τους υποστηρικτές του Trump, μπλοκάροντας κάθε του κίνηση. Ούτε όμως θα του επιτρέψουν να καταπατά τις ιδρυτικές συντηρητικές αξίες.
Καθώς οι δυνατότητες ελιγμών του Trump θα είναι περιορισμένες, θα επικεντρωθεί αρχικά στην ακύρωση των πολιτικών της κυβέρνησης Ομπάμα, κυρίως εκείνων που πέρασαν με την έκδοση διαταγμάτων. Η ρυθμιστική αβεβαιότητα θα είναι το άμεσο αποτέλεσμα».

 

 

Ελπίδες για εκπροσώπους του κλάδου των Γενικών ασφαλίσεων στις ΗΠΑ από την εκλογή Trump

Η εκλογή του Donald Trump θα μπορούσε να σηματοδοτήσει κινητικότητα σε βασικές νομοθετικές και ρυθμιστικές προτεραιότητες που επιθυμούν πολλοί εκπρόσωποι του τομέα Γενικών ασφαλίσεων, σύμφωνα με δημοσίευμα του BusinessInsurance.com

Ο νεοεκλεγείς Πρόεδρος έχει ήδη δεσμευτεί ότι θα πατάξει τις «σπάταλες και περιττές ρυθμίσεις» και θα εκδώσει προσωρινό μορατόριουμ στις νέες ρυθμίσεις για τους οργανισμούς αν δεν είναι υποχρεωτικοί από το Κογκρέσο ή δεν αντιμετωπίζουν θέματα δημόσιας ασφάλειας.

Οι προεκλογικές υποσχέσεις του Trump θα μπορούσαν να ωφελήσουν τον τομέα των Ασφαλίσεων Περιουσίας και Ατυχημάτων, σύμφωνα με τον Nathaniel Wienecke, Αντιπρόεδρο της Property Casualty Insurers Association of America στην Ουάσιγκτον.

«Θα ήταν δίκαιο να πούμε ότι περιμένουμε μια συνολική αναθεώρηση της εμπλοκής της ομοσπονδιακής κυβέρνησης στις ρυθμίσεις των ασφαλίσεων Περιουσίας και Ατυχημάτων», δήλωσε σχετικά.

Εκτός από το να κερδίσουν τις Προεδρικές εκλογές, οι Ρεπουμπλικάνοι διατηρούν τον έλεγχο της Γερουσίας αλλά και της Βουλής των Αντιπροσώπων. «Με την εκλογή του Trump στη θέση του Προέδρου και τους Ρεπουμπλικάνους να ελέγχουν τόσο το Κογκρέσο όσο και τον Λευκό Οίκο, καλλιεργείται η ελπίδα ότι το νομοθετικό αδιέξοδο στο οποίο έχουμε βρεθεί μπορεί να σπάσει», λέει η Leigh Ann Pusey, Πρόεδρος και CEO της American Insurance Association.

Μεταξύ άλλων στις βασικές προτεραιότητες του κλάδου είναι η αντιμετώπιση ρυθμίσεων που προωθούνται από Υπουργεία και παρεμβαίνουν στις πρακτικές τιμολόγησης του κλάδου αλλά και η αναθεώρηση του Εθνικού προγράμματος ασφάλισης Πλημμύρας που εκπνέει στο τέλος του Σεπτέμβρη 2017.

Οι ΗΠΑ είναι επίσης εν μέσω διαπραγματεύσεων για μια συμφωνία κάλυψης με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχετικά με τις επιδράσεις της ευρωπαϊκής οδηγίας Solvency II, η οποία εισήγαγε νέες κεφαλαιακές απαιτήσεις για τους ασφαλιστές και τέθηκε σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου, 2016. Οι αμερικάνικοι ασφαλιστικοί όμιλοι με ευρωπαϊκή παρουσία αντιμετωπίζουν μεροληπτική στάση, διότι το ρυθμιστικό σύστημα των ΗΠΑ δεν θεωρείται «ισοδύναμο» με το Solvency II, σύμφωνα με την αμερικανική Ένωση Ασφαλίσεων, η οποία πιστεύει ότι μια συμφωνία κάλυψης μπορεί να αντιμετωπίσει αυτά τα ζητήματα.
 
Οι διαπραγματεύσεις για αυτή τη συμφωνία θα είναι πιθανότατα ένα θέμα συζήτησης μεταξύ της κυβέρνησης Ομπάμα και της μεταβατικής ομάδας του Trump, δήλωσε ο κ. Wienecke.

Εγγραφείτε στο NewsLetter μας