Εταιρείες

Τέλος για τα Ομαδικά Ασφαλιστήρια στο Δημόσιο;

Οι φορείς του Δημοσίου από 1/1/2016 δεν μπορούν να χρηματοδοτούν, ολικώς ή μερικώς, παροχές που αφορούν σε Ομαδικά Ασφαλιστήρια Συμβόλαια.

Σε εγκύκλιο που εξέδωσε το Υπουργείο Οικονομικών στις 24/11/2015 (Αρ.Πρωτ. οικ. 2/74450/ΔΕΠ), με θέμα: Παροχή οδηγιών για την εφαρμογή των διατάξεων της υποπαραγράφου Δ9 της παραγράφου Δ του άρθρου 2 του ν. 4336/2015 (ΦΕΚ 94/Α’) «Δαπάνες μετακινούμενων εντός και εκτός επικράτειας», διαβάζουμε:

«(…) Επί του άρθρου 24 (Μη μισθολογικές παροχές):

Με το άρθρο αυτό ρυθμίζονται θέματα που αφορούν μη μισθολογικές παροχές που καταβάλλονται στους υπαλλήλους των φορέων, που υπάγονται στις διατάξεις του κοινοποιούμενου νόμου (Δημόσιο, ΟΤΑ, ΝΠΔΔ, ΝΠΙΔ κλπ).

Ειδικότερα, με τις διατάξεις της παρ. 1 ορίζεται ότι η δαπάνη των μη μισθολογικών παροχών των υπαλλήλων όλων των ως άνω φορέων, οι οποίες προβλέπονται από συλλογικές συμβάσεις εργασίας, διαιτητικές αποφάσεις, υπουργικές αποφάσεις ή αποφάσεις οργάνων διοίκησης, θα πρέπει να αποτυπώνεται εφεξής αναλυτικά στους συντασσόμενους προϋπολογισμούς των φορέων ανά είδος παροχής. (…)

(…) Τέλος, με τις διατάξεις της τελευταίας παραγράφου προβλέπεται ότι παροχές που αφορούν σε Ασφαλιστήρια Συμβόλαια (συνταξιοδοτικά προγράμματα ή προγράμματα αποζημιώσεων, αποταμιευτικά προγράμματα) ή Προγράμματα Ιατροφαρμακευτικής Κάλυψης των εργαζομένων, καθώς και σε μειωμένα εισιτήρια και δωρεάν Κάρτες Διαδρομών, οι οποίες προβλέπονται από συλλογικές συμβάσεις εργασίας ή διαιτητικές αποφάσεις ή υπουργικές αποφάσεις και επιβαρύνουν τους προϋπολογισμούς των οικείων φορέων, καταργούνται από 1-1-2016 στο σύνολό τους. Όλες οι ανωτέρω παροχές δεν μπορούν να αποτελούν πλέον αντικείμενο συλλογικών διαπραγματεύσεων ή υπουργικών αποφάσεων. Συνεπώς από την ημερομηνία αυτή και εφεξής οι οικείοι φορείς δεν μπορούν να χρηματοδοτούν ολικώς ή μερικώς τέτοιες παροχές».

 

Εγγραφείτε στο NewsLetter μας